FOTO/VIDEO: Acţiune de igienizare a Platoului Padiş – Cetăţile Ponorului, la inițiativa RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni R.A. în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
În data de 26 iunie 2017 la inițiativa RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni R.A. în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai-Facultatea de Educație Fizică şi Sport și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca-Facultatea de Horticultură s-a desfășurat o acţiune de igienizare a Platoului Padiş – Cetăţile Ponorului.
Acţiunea care a fost posibilă datorita sprijinului acordat de catre agenții economici din Padiș care oferă servicii de cazare (SC Corado Impex SRL, SC Scalini Pan SRL, II Terebent Ana, SC Razciuc SRL, PFA Mohut Ioan, SC Padicas SRL, PFA Criste Gheorghe Decebal, SC Caldesene SRL), reprezentanții Primariei Budureasa, reprezentanții Primariei Buntesti, reprezentanții Postul de Jandarmi Montan Padis si nu in ultimul rând firmei de salubrizare SC Edilul SA Beius.
Acțiunea a fost realizată În următoarele trei locații:
-Valea Tranghiesti – de unde s-au colectat 42 saci menajeri de 120 litri,
-Valea Rachita – de unde s-au colectat 49 saci menajeri de 120 litri, iar extragerea deșeurilor din doua doline a fost posibilă doar cu ajutorul unui excavator, deșeurile rezultate au fost sortate manual și incarcate pe un camion însumând aproximativ 20 mc deșeuri,
-Vecinatatea drumului DJ 763 pe o distanță de 4 km (Sesul Padis-Cabana Padis ) – de unde s-au colectat 50 saci menajeri de 120 litri.
La această acțiune au participat aproximativ 170 persoane cărora le suntem recunoscători pentru sprijinul acordat.
Dezvoltarea dezorganizată şi necontrolată a unor forme de turism care nu corespund cu obiectivele de protecție și conservare a Parcului Natural Apuseni contribuie în mod cert la periclitarea valorilor naturale pentru care acestea au fost desemnate, având în vedere caracterul special al zonelor de carst prin prezenţa în subteran a peşterilor explorate sau neexplorate, şi a importanţei deosebite a sistemelor hidrocarstice din punct de vedere al protecţiei este important sa menținem Padisul curat.
Platoul Padiş – Cetăţile Ponorului constituie din punct de vedere hidrologic, un bazin endoreic (închis la exterior), drenat pe cale subterană. Cea mai mare parte a apelor se scurg în bazinul Crişului Negru.
Sursa foto/video: facebook, Parcul Naţional Apuseni
[nggallery id=4264]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun