Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO:Tabăra Internatională de Artă Plastică de la Aiud, la finalul ediţiei XIX. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, invitat DUMINICĂ la expoziţiile de închidere

Alexandra Mates

Publicat

în

tabara de arta plastica la aiud16Duminică, 24 august, la Aiud, vor avea loc expoziţiile de închidere a Taberei Internaţionale de Artă Plastică, ediţia a XIX-a. Este vorba despre o expoziţie „In memoriam Jacek Cichon”, ce va avea loc la ora 18.00, şi expoziţia care va trage cortina peste ediţia de anul acesta, la ora 18.30. La eveniment a fost invitat să participe, pe lângă cei 36 de artişti din 25 de ţări, şi Ministrul Culturii, viceprim-ministrul Kelemen Hunor.

În această perioadă (10-24 august), la Aiud se desfăşoară cea de-a XIX ediţie a tabara de arta plastica la aiud12Teberei Internaţionale de Artă Plastică. Zilele trecute, cei care au luat parte la manifestările din cadrul taberei s-au bucurat să vadă lucrări de artă plastică în cadrul unor expoziţii internaţionale precum Mail Art „Puzzle” şi „Gerd Messmann (Germania)” la Galeriile din Aiud, sau cu Éva Andrea Szőcs (Ungaria) & Georgiana Cozma (Romania) „no title” şi  Lojze Kalinsek „Myths and Legends” (Slovenia), la Muzeul Unirii din Alba Iulia, ori  Suelin Low Chew Tung (Grenada) „Emergence”, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud.

De asemenea, o expoziţie de artă haitiană şi una de artă sudaneză au încântat privirile participanţilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot săptămâna aceasta, invitaţii taberei Inter-Art au participat la un moment de creaţie artistică „Artă fără frontiere”, la Galeriile Aiudului.

tabara de arta plastica la aiud04Dacă la început manifestările au avut loc în spaţii închise, la Galerii şi muzeul din Alba Iulia, mai apoi acestea s-au mutat în centrul Aiudului, acolo unde vizitatorii au avut ocazia să participe la momente precum: „Happening Ştefan Balog: “Falling Angels”, „Performance: Georgiana Cozma, Andrea Szocs”, „Performance: Giuseppe Strano Spitu, Deniz Hasenöhrl”, dar şi la proiecţii video.

Nu a lipsit din cadrul programului un concert de orgă la biserica Romano – Catolică din Aiud, cu Lőrincz Gertrud şi Onişor Áron şi o seară muzicală cu melodii folk, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud.

Duminică, 24 august, tabăra ajunge la final şi se va încheia cu două expoziţii după programul următor:

Ora 18,00: Expoziţia „In Memoriam Jacek Cichon – Galeriile Inter-Art Aiud
ora 18.30: Expoziţia de închidere a taberei – Galeriile „Inter-Art“ Aiud.

In memoriam Jacek CichonJacek Cichon s-a născut la 27 octombrie 1969 la Czestochowa, Polonia. In 1999 a absolvit Colegiul Pedagogic din Czestochowa. In august 2000 lucrarile sale au fost prezentate in revista canadiana ” International Artist Magazine”. Prestigioasa revista „Art & Business” i-a inclus opera in expozitia „Pictura anului 2001”. Practica pictura de sevalet dar creeaza si design pentru pagini de web care au primit numeroase premii. Are o expozitie personala in Polonia in 2002 iar in intervalul 2001-2002 participa la sapte expozitii de grup in Austria, Polonia si Romania (Aiud si Bucuresti). Lucrarile lui se afla in colectii particulare din Polonia, Austria, Danemarca, Franta,Germania si Italia.

„Un mare artist a plecat dintre noi. De acum, doar numeroasele sale lucrări prezente în galerii din Polonia şi multe alte ţări rămân să spună povestea sa. Jacek Cichon a fost un prieten bun al Aiudului şi al României. Plecarea sa este regretată de toţi cei care l-au cunoscut”, spun organizatorii.

Artişti participanţi în cadrul taberei:   Belgia – Tzvetanka Koykova; Bulgaria – Temenuga Hristova; China – Lihong HE; Croatia –  Irena Gayatri Horvat şi  Zeljko Hudek; Franta  –  Delphine Manet; Germania – Gerd Messmann şi Ochsenfeld Elisabeth; Grecia – Floriana Iliopoulou şi Iorgos Iliopoulos; Grenada –  Suelin Low Chew Tung; Haiti  –  Cauvin Leon Patrick; Ungaria –  Nagy Otília; Liban  –  Fadia El Khatib; Montenegru – Jelena Jovancov; Maroc –  Mountassir Chemao; Polonia  – Aleksandra Gieraga; Rep. Moldova –  Ştirbu Gheorghe; Rusia –  Baitsaeva Ludmila; Serbia – Jelena Gojsović; Slovenia  – Lojze Kalinsek; Korea de Sud –  Clemens Beungkun Sou; Spania – Giuseppe Strano Spitu; Sudan – Mahgoub Al-Magboul; Tunisia – Jo Ann Morning; Ukraina –  Sasha Pevse; SUA  –  Patricia Goodrich; Romania –  Cozma Georgiana, Cristea Elena,  Horváth Gyöngyvér,  Mureşan Diana,  Bako Andrei,  Bako Mihaela, Balog Ştefan,  Balog Zoltán şi Sándor Albert.  Directorul artistic al taberei este scriitorul Ioan Hădărig.

Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Inter Art” este organizată de Fundaţia “Inter-Art” Aiud ,  Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria – Consiliul Local Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu  Guvernul României, Departamentul pentru Relaţii Interetnice | Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia | Asociaţia “Echanges & Partage” Franţa | Grupul Skepsis Alba Iulia | Fundaţia „Promart Haiti“, Haiti.

[nggallery id=2204]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Policlinica din Ocna Mureș va fi renovată: Licitație în SEAP pentru servicii de proiectare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Policlinica din Ocna Mureș va fi renovată: Licitație în SEAP pentru servicii de proiectare

Primăria orașului Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru proiectul intitulat „Renovarea energetică a Policlinicii din orașul Ocna Mureș”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 191.524,85 lei, fără TVA.

Realizarea lucrărilor de intervenție au drept scop creșterea performanței energetice a clădirii, respectiv reducerea consumurilor energetice pentru încălzire, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localităților.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul specific:

• Îmbunătățirea condițiilor de confort interior;
• Reducerea consumurilor energetice;
• Reducerea costurilor de întreținere pentru încălzire și apă caldă menajeră;
• Reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie;
• Eficienți zarea modalității de organizare prin crearea de condiții optime;
• Creșterea gradului de implicare a populației, conducând la utilizarea eficientă a resurselor de energie. în conformitate cu Strategia Europeană 2020.
• Asigurarea contribuției la îndeplinirea indicatorului de utilizare eficientă a resurselor de energie, de gestionare inteligentă a energici și a inlocuirii energiei din surse neregenerabile cu energie din surse regenerabile.

Lucrările de intervenție

• Izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată;
• Izolarea termică a fațadei – parte opacă, prin termoizolarea pereților exteriori, cu o grosime a termoizolației de 20 cm;
• Izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel la acoperișul tip șarpantă cu o grosime a termoizolației de 30 cm;
• Izolarea termică a planșeului peste subsol:
• Se propune izolarea termică a planșeului peste subsol prin termoizolarea acestuia cu sisteme termoizolante, cu o grosime a termoizolației de 10 cm.
• Soluții de ventilare naturală prin introducerea grilelor pentru aerisirea controlată a spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele de anvelopă;
• Reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;
• înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED, dotate cu senzori de mișcare/prezență;
• Puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum și a tubulaturii încastrată pentru cablurile electrice, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice;
• Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei: sisteme descentralizate de alimentare cu energie din surse de energie regenerabilă , instalații cu captatoare solare termice, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenționale și a emisiilor de gaze cu efect de seră etc;
• Repararea/refacerea instalației de distribuție a agentului termic între punctul de racord și planșeul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a acesteia, în scopul reducerii pierderilor termice și de agent termic/apă caldă, precum și montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare și a robinetelor de presiune diferențială la baza coloanelor de încălzire în scopul creșterii eficienței sistemului de încălzire prin autoreglarea termohidraulică a rețelei;
• înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare;
• înlocuirea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire;
• înlocuirea instalației de distribuție a agentului termic pentru apă caldă de consum;
• înlocuirea centralei termice proprii, în scopul creșterii randamentului și al reducerii emisiilor echivalent CO2;
• Montarea sistemelor/echipamentelor de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii – unități individuale cu comandă locală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT pe DN75, la Albac: Un bărbat din Călan a pierdut controlul asupra motocicletei și a intrat într-un cap de pod

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un accident a avut loc sâmbătă, 23 septembrie, pe DN75, la Albac. Un bărbat din Călan a pierdut controlul asupra motocicletei și a intrat într-un cap de pod.

La data de 23 septembrie 2023, în jurul orei 14.10, un bărbat de 31 de ani, din Călan, județul Hunedoara, în timp ce circula cu o motocicletă pe DN 75, pe raza localității Albac, a pierdut controlul asupra acesteia și a intrat în coliziune cu un cap de pod.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT pe DN 67 C, la Laz: Un motociclist din Vaslui, rănit după ce a intrat în coliziune cu parapetul de beton

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un ACCIDENT a avut loc vineri, 22 septembrie, în jurul orei 13.00, pe DN 67 C, la Laz. Un motociclist din Vaslui a fost rănit după ce a intrat în coliziune cu parapetul de beton.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 22.09.2023, în jurul orei 13.00, un tânăr de 26 de ani, din județul Valsului, în timp ce conducea o motocicletă pe DN 67 C, pe raza localității Laz, a pierdut controlul asupra acesteia și a intrat în coliziune cu parapetul din beton.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare