FOTO/LIVE VIDEO: Activități de Ziua Armatei, la poligonul din Micești. Standuri de prezentare armament și tehnică, materiale de instruire și demonstrații cu material real
În fiecare an, pe 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române, aniversându-se victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă (25 octombrie 1944). Cu această ocazie, miercuri, la poligonul din Alba Iulia, au avut loc activități specifice acestei zile. Cei prezenți la activități au putut vizita standurile de prezentare armament și tehnică, materiale de instruire, dar și de practicare a unor sporturi specifice.
Reprezentanții Fabricii de Arme din Cugir au prezentat ultimele noutăți din domeniu. Membrii Biroului de Recrutare din cadrul CMJ Alba au oferit informații celor care au dorit să afle mai multe despre cariera militară. De asemenea au avut loc demonstrații cu material real în teren.
Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Majoritatea lor activează sub egida NATO, al cărei membru România este din 29 martie 2004, potrivit Agerpres
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.
Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.
Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de după Revoluția din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operații din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În anul 2000, Armata României și-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel de companie.
România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate. Iulie 2003 a marcat începutul contribuției militare românești la Operațiunea ”Iraqi Freedom”.
[nggallery id=4725]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | George Simion, vizită la o fabrică din Alba, a doua zi după ce a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale 2025: „Nu vă dezamăgim, nu trădăm, îl punem pe Călin în fruntea țării”
George Simion, vizită la o fabrică din Alba, a doua zi după ce a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale 2025: „Nu vă dezamăgim, nu trădăm, îl punem pe Călin în fruntea țării” George Simion a postat pe Facebook, luni, 5 mai 2025, a doua zi după alegerile prezidențiale 2025, că a revenit la fabrica […]
UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier pe autostrada A10: Un autoturism a intrat într-un parapet între Aiud și Teiuș
ACCIDENT rutier pe autostrada A10: Un autoturism a intrat într-un parapet între Aiud și Teiuș Un accident rutier a avut loc luni după-masa, în jurul orei 14.40, pe autostrada A10. Un autoturism a intrat într-un parapet între Aiud și Teiuș. Secția de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea masurilor specifice la un accident rutier produs pe […]
7 mai 2025 | Ovidiu Măcinic (Uwe Dai), Darius Măcinic și Laura Orian, prezenți la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în proiectul „Cum am reușit”
7 mai 2025 | Ovidiu Măcinic (Uwe Dai), Darius Măcinic și Laura Orian, prezenți la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în proiectul „Cum am reușit” Miercuri 7 mai 2025, de la ora 17:00, Ovidiu Măcinic (Uwe Dai) va r[spunde invitației Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, de a împărtăși impresii despre experiența sa la concursul „Survivor […]