FOTO: Ziua Internaţională a Crucii Roşii, sărbătorită la Cugir
Cu prilejul Zilei internaţionale a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii, elevii Colegiului Naţional ”David Prodan” din Cugir s-au reunit la Centrul de Documentare şi Informare(CDI) al instituției amintite, pentru a afla sau a-şi consolida cunoştinţele privind acordarea primului ajutor în cazul unor urgenţe majore întâlnite în viaţa reală.
Prin citirea referatelor pregătite, elevele Alina Neagu şi Oana Fulga din clasa a X-a C, au informat colegii despre Miscarea Internatională născută în anul 1859 la initiativa elvetianului Henry Dunant (1828-1910), care venit să îl întâlnească pe Napoleon III, a fost martor al imaginii oribile a sângeroasei Bătălii de la Solferino din 24 iunie 1859, unde 40000 de cadavre erau asezate unele peste altele, iar răniţii zăceau neîngrijiţi. Dezastrul umanitar l-a impresionat profund pe tânărul genovez care sub deviza „Siamo tutti fratelli” a adunat oameni din satul învecinat si a petrecut trei zile neîntrerupte pentru a îngriji răniţii, inamici si compatrioti. Întors in Elvetia a scris în 1862 „O amintire de la Solferino”, carte ce propunea două idei: înfiintarea, in fiecare tara, a unei societati de ajutorare a ranitilor pe timp de razboi, alcătuită din voluntari şi promovarea unui acord international care să protejeze soldaţii răniţi pe câmpul de luptă si pe aceia care îi ingrijesc, oferindu-le astfel un statut neutru. La 17 februarie 1863 Comisia întrunită s-a auto-intitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor, care în 1876 urma să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, comitet care a adoptat o emblema distinctivă – o cruce roşie pe fond alb (reversul drapelului elvetian) . Liga Societăţilor de Cruce Roşie cu sediul la Paris, a fost infiinţată în mai 1919 de către Societăţile de Cruce Roşie din Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Statele Unite.
Elevii au vizionat cursuri online de prim ajutor de la Crucea Roşie şi Smurd, cursuri care au cuprins măsuri de protecţie, apelul la 112, noţiuni despre primul ajutor acordat în caz de arsuri, electrocutare, hipotermie, leşin, înec cu mâncare, stop cardio-respirator, purtând discuţii despre astfel de cazuri pe care ei le-au întâlnit în mediul familial. Elevele Corina Petru şi Maria Spătaru din clasa a XI-a C au demonstrat practic cum se acordă primul ajutor în caz de înec aplicând metoda Heimlich. Nu numai elevele ci chiar şi băieţii s-au dovedit interesaţi de lecţiile teoretice şi practice privind educaţia sanitară despre igiena şi întreţinerea unghiilor, informaţiile privind anatomia, bolile transmisibile şi posibilele accidente întâlnite la utilizarea instrumentarului fiind prezentate de Roxana Cristina Beca.
Cele mai atractive şi interesante au fost însă demonstraţiile practice acordate de echipajul Smurd şi pompierii ISU Alba, unde elevii au putut afla date detaliate despre primul ajutor acordat în diversele cazuri întâlnite, au putut vedea cum arată trusa profesională de prim ajutor, cum se utilizează atelele vacuum sau defibrilatorul semiautomat . Alături de profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, elevii au executat frumoase desene pe tematica sărbătorii, desene pe care le-au expus ulterior la panoul CDI.
(C.P.)
[nggallery id=2088]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Tânăr de 24 de ani, din Almașu Mare, REȚINUT de polițiști în urma unui apel la 112: S-a urcat la volan cu o alcoolemie de 1,17 mg/l
Tânăr de 24 de ani, din Almașu Mare, REȚINUT de polițiști în urma unui apel la 112: S-a urcat la volan cu o alcoolemie de 1,17 mg/l Un tânăr de 24 de ani, din Almașu Mare, a fost REȚINUT de polițiști în urma unui apel la 112. Acesta s-a urcat la volan cu o alcoolemie […]