Vineri la Alba Iulia începe festivalul de folk „Ziua de Mâine”, cu Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Mircea Baniciu, Ducu Berţi
Ion Dumitrel: “Am reusit să transformăm județul Alba dintr-un județ muncitoresc, intr-un județ in care se desfasoară viață culturală permanentă”
Vineri, 20 noiembrie, la Alba Iulia debutează cea de-a XI-a ediție a celui mai important festival de folk din România – Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, o marcă a Consiliului Județean Alba.
Timp de trei zile, pe scena Casei de Cultură din Alba Iulia vor urca, pe lângă tinerele talente care au trecut de preselecția juriului, corifeii muzicii folk româneşti: Mircea Vintilă, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Mircea Baniciu, Ducu Berţi sau Maria Gheorghiu.
Cu această ocazie, organizatorii evenimentului au organizat miercuri o conferință de presă la care au participat Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb – administratorul judeţului Alba, Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, artistul Vali Şerban – directorul festivalului și membrii juriului: Marinela Popa (profesor de chitară la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba), Călin Bulac (prof. de muzică, director Radio Reîntregirea Alba Iulia), Claudiu Marean (profesor de chitară, director al Casei de Cultură a Sindicatelor), Daniel Avram (cantautor, prof de chitară la Palatul Copiilor din Alba Iulia) și Silvan Stâncel (cantautor, laureat al Festivalului de folk „Ziua de Mâine”).
Am aflat astfel că cele 100 de abonamente, valabile pentru toate cele trei zile de festival, în valoare de 50 de lei bucata, au fost deja epuizate.
În schimb mai sunt bilete, care se pot fi cumpărate cu 20 de lei bucata de la Casa de Cultură a Sindicatelor.
“Multumesc presei din judetul Alba pentru că este prezenta in numar foarte mare la evenmentele organizate de Consiliul Județean Alba, ceea ca ne incurajează să continuăm. Așa am ajuns iată la cea de-a XI-a editie a festivalului “Ziua de Mâine”. De-a lungul celor 11 ani, au fost pe scena festivalului cele mai mari nume ale folkului romanesc. Pentru alte zeci de tineri talentati, festivalul a reprezentat o ramp[ de lansare.
Am reusit sa transformăm județul Alba dintr-un județ muncitoresc, intr-un județ in care se desfasoară viață culturală permanentă. Acest festival de mare succes la public intră in portofoliul evenimentelor culturale cu care Alba Iulia se prezinta în competitia pentru capitală culturală europeană 2021”, a declarat Ion Dumitrel.
Artistul Vali Șerban, inițiatorul și directorul acestul festival și-a exprimat recunoștința pentru publicul albaiulian care a umplut de-a lungul anilor sălile la “Ziua de Mîine”. Cu ajutorul lor și al Consiliului Județean Alba, a zeci de persoane care au muncit și muncesc la organizarea festivalului, “Ziua de Mîine” și-a câștigat renumele de cel mai mai puternic festival de gen din țară, a declarat Vali Șerban.
“Și asta nu o spunem noi, ci artiști de renume precum Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, Mircea Baniciu, care au eternizat valoarea natională a acestui festival”, a mai spus directorul artistic al evenimentului.
Daniela Floroian, directorul “Centrului de Cultură Augustin Bena” Alba, organizatorul evenimentului a adus mai multe preciz[ri cu privire la noutățile acestei ediții a festivalului.
Una dintre cele mai interesante se referă la o întâlnire între artiști din cadrul festivalului și elevi, programată a avea loc vineri la Colegiul Național HCC din Alba Iulia. Este vorba despre o discuție deschisă, în cadrul căreia artiștii vor încerca să le transmită faptul că muzica folk deschude mintea și sufletul, că muzica de calitate se asculta in sală, live, pentru a putea fi percepută la adevărata sa valoare.
Bugetul alocat de Consiliul Județean Alba pentru organizarea festivalului este de 150.000 lei. Marele premiu este de 1500 lei. Onorariile membrilor juriului vor fi la fel ca în anii trecuți, respectiv de circa 500 de lei.
Folk 201501Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” debutează vineri, 20 noiembrie, prima zi fiind zi de concurs pentru cei 10 tineri concurenţi care au trecut în acest an de preselecţii. Nu vor lipsi nici lansările şi prezentările de carte sau albume, iar seara se va încheia cu recitaluri susţinute de Laura Todică (laureată ediţia 2014 a Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”), Adrian Ivaniţchi, Cătălin Condurache & Sandy Deac, Mircea Bodolan, Zoia Alecu şi Mircea Baniciu.
BP
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii