FOTO-VIDEO:Concursul Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”, la Alba Iulia. 130 de probe de licori liniştite şi efervescente în luptă pentru marea Medalie de Aur
Cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur” a debutat miercuri la Alba Iulia. Concursul are loc şi în acest an, înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor. Evenimentul se desfăşoară la Galeriile de la Poarta a III-a, locaţie care va deveni, timp de trei zile, în perioada 27-29 august, gazda producătorilor de vin, degustătorilor experţi şi iubitorilor de vin de calitate. În concurs s-au înscris 22 de producători din toate zonele viticole ale ţării, dar şi din străinătate în număr de aproape 130 de probe, dntre care 80% vinuri albe, 20% roşii şi rose, spumante. Şapte degustători autorizaţi fac parte din juriul ce va medalia vinurile la acest concurs.
Deschiderea evenimentului a avut loc miercuri, la Hotel Cetate din Alba Iulia. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Dan Boboc, Diana Pavelescu – secretar general Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Emil Dumitru – consilier juridic în cadrul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole şi preşedintele Asociaţiei Ţara Vinului Alba, Ioan Stanciu.
Timp de trei zile Alba Iulia se transformă în „Capitala Vinurilor”. Marea competiţie de vinuri „Strugurele de Aur” a început miercuri, la Galeriile de la Poarta a III-a a Cetăţii şi ţine până vineri, 29 august. Concursul este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente, vinurile liniştite fiind împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci. Probele au fost secretizate şi codificate cu 2 zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depăşească 40% din numărul de probe înscrise. Pe toata durata concursului, degustările vor fi deschise, pentru a se putea observa modalitatea de evaluare şi corectitudinea acesteia. În fiecare zi, degustările au loc între orele 10.00 – 12.30.
„Avem în judeţ producători de vinuri, soiuri care ne fac o propagandă în ţară şi străinătate. Cei care câştigă un premiu la acest concurs îşi vor putea promova mai departe produsele”, a spus preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
„Sunteţi o zonă în care vinul face chiar subiectul. Ardealul, zona de Târnave, face ca tradiţia din această parte să funcţioneze. Mă bucur că facem acest concurs nu numai cu cei care sunt mari producători de vinuri, dar şi cu cei care au crame mai mici. S-a creat deja o tradiţie aici faţă de alte zone ale României, pe care care o apreciez, şi care ar trebui să meargă şi în altă parte. Vreau să vă mulţumesc că duceţi o imagine aşa cum se cuvine către vin. Vinul ne-a adunat şi înseamnă un simbol, o simbolistică cu tradiţie, ceea ce face să creeze perenitate pe meleagurile acestea”, a declarat Dan Boboc, în deschiderea evenimentului. Totodată acesta a spus că vinul este „un aliment, igienic, care dezinhibă şi se consumă zilnic”.
Diana Pavelescu, secretarul general ADAR, a ţinut să facă un apel producătorilor mici din zonă, să nu piardă ocazia de a prezenta vinul în acest concurs. „Fiind un concurs care-şi doreşte să promoveze vinul, vinul ca un ambasador al turismului, producătorii mici sunt rugaţi să trimită cât mai multe probe. Să avem, să vedem, să se evalueze şi ei”, a spus aceasta.
Tot în cadrul conferinţei de deschidere, Emil Dumitru a ţinut să menţioneze că „eforturile investiţionale pe care producătorii, fie ei mari sau mici, este substanţial”, şi că românul trebuie să primească o educaţie a consumului de vin.
„Mă bucur că avem investitori români, dar şi străini în viticultură . Trebuie să le acordăm atenţia cuvenită. Să ştiţi că nu e uşor să cultivi un hectar de viţă de vie astăzi pe fondul crizei şi a unei contracţii a pieţei. Cu sprijinul vostru, putem să ne promovăm imaginea de ţară viticolă importantă. Avem 183 de mii de hectare plantate cu de viţă de vie, românul în general este consumator de vin. Trebuie să facem o educaţie a consumatorului de vin în România, începând de la liceu, pentru că este important ca tinerii din ziua de astăzi să înţeleagă importanţa unui consum moderat de vin”.
La sfârşitul fiecărei zile din perioada desfăşurării concursului, iubitorii vinurilor de calitate sunt aşteptaţi la degustări şi prezentări ale vinurilor înscrise în competiţie. Degustările de vin vor fi realizate sub îndrumarea membrilor ADAR. Vizitatorii vor putea descoperi, astfel, diverse sortimente de vin înscrise în concurs.
Notele în cadrul concursului vor fi de la 0 la 100, practic vor lua medalii de aur vinurile care vor avea între 80 şi 92 de puncte, peste 92 de puncte va fi marea medalie de aur, de la 82 la 86 va fi medalia de argint.
CITIŢI şi Cele mai bune vinuri din România, premiate la Alba Iulia. Rezultatele concursului Naţional de vinuri “Strugurele de Aur” 2014
Concursul de Vinuri este organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţionala Interprofesională a Vitivinicola şi Consiliul Judeţean Alba prin Asociaţia Tara Vinului
Vedeţi AICI care au fost vinurile cele mai apreciate anul trecut, în cadrul Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”.
[nggallery id=2235]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate”
Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate” Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, demontează mitul absenței suvernismului în România, într-o nouă intervenție publică presărată, precum îi este obiceiul, cu argumente solide. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Mesaje de SFANTUL STEFAN 2024. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi