FOTO-VIDEO|“Welcome Party”, pentru oaspeţi din 3 ţări, la Alba Iulia. Muzică, dansuri populare şi mâncare tradiţională, pregătite de elevi şi profesori de la Şcoala “Ion Agârbiceanu”
În stilul dulce românesc, aşa a fost primită la Alba Iulia o delegaţie din Italia, Turcia şi Ungaria, parteneri în cadrul unui proiect Comenius, de către profesori şi elevi de la Şcoala “Ion Agârbiceanu”. Este vorba despre o cea de-a şaptea întâlnire în cadrul proiectului educativ multicultural “Grădina de basm – Imperiul sănătăţii”, ce a avut loc sâmbătă, la Hotel Cetate din Alba Iulia. “Welcome party” s-a numit evenimentul, iar gazda albaiuliană i-a întâmpinat pe cei aproximativ 20 de oaspeţi aşa cum se cuvine, cu muzică şi dansuri populare, dar şi mâncare tradiţională şi cadouri.
Timp de patru zile, cât vor rămâne în Alba Iulia, aceştia vor vizita Cetatea Alba Carolina, şcoala “Ion Agârbiceanu”, o grădiniţă etalon a oraşului, salina Turda şi Primăria municipiului, iar în ultima seară se va organiza o petrecere la restaurant Galaxy. Ultima întâlnire în cadrul proiectului va avea loc pe 29 iunie, la Istanbul.
Sub denumirea – “Grădina de basm – Imperiul sănătăţii”- în perioada 2013-2015 Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu a participat la un parteneriat educativ multicultural internaţional COMENIUS.
Proiectul desfăşurat pe parcursul a doi ani şcolari (se va finaliza în iulie 2015) a reunit şcoli din România (Alba Iulia şi Bistriţa), Turcia, Ungaria şi Italia, având o tematică axată pe aspecte privind alimentaţia sănătoasă, păstrarea unor tradiţii, expoziţii etnografice şi culinare, activităţi în aer liber, amenajări de spaţii verzi etc. Toate activităţile au implicat deopotrivă profesori, elevi, părinţi, specialişti în domeniu, oficialităţi etc.
În perioada 20-24 martie 2015, Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” reuneşte la Alba Iulia delegaţiile tuturor şcolilor participante la proiect. Se va prezenta în detaliu stadiul desfăşurării activităţilor din program precum şi atribuţiile care revin fiecărei şcoli partenere în vederea finalizării proiectului.
Programul acțiunilor a debutat sâmbătă, cu o cina festivă de primire a delegaților participante la proiect.
La cină a participat Florin Roman, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, prof. Codruța Lodroman- inspector şcolar al ISJ Alba, iar din partea şcolii Gimnaziale “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia prof. Nicolae Andron – director, prof. Alexe Vinceller (coordonator de proiect) şi profesorii Mariana Salomia Maierescu, Anca Belaşcu, Nicoleta Mîndroc, Ioana Corlaci, Elena Negrescu, Felicia Pop, Ana Maria Samson, membri cu diverse responsabiltăţi în cadrul proiectului. Cu toţii au purtat ii tradiţionale româneşti.
În cadrul cinei a avut loc un program artistic suținut de elevii din clasele a III-a (pregătiți de prof.înv. primar Felicia Pop, prof. înv. primar Dana Boiț, prof. înv. primar Carmen Chira), elevul Eduard Dura, elevele Maria Voina, Adelina Petrariu pregătite de prof. Adelina Cioflică şi artiștii populari prof. Gabriel Bucur și Maria Uțiu.
Activitățile proiectului continuă duminică, 22 martie 2015, cu o excursie de documentare Salină Turda și vizitarea Cetății Alba Carolina.
Programul de lucru stabilit de către gazde, luni, 23 martie, include o vizită la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.11 (o grădiniţa etalon a oraşului), parteneră educaţională tradiţională a Şcolii “Ion Agârbiceanu”, situată în imediata ei vecinătate, şi continuă cu vizitarea şcolii într-o zi obişnuită de program. Se vor vizita mai multe săli de clasă, expoziţia etnografică realizată de elevii şi cadrele didactice din şcoală (cu sprijinul nemijlocit al d-nei Ioana Rustoiu de la Muzeul Unirii),se va asista în sala de sport la un antrenament al echipei de majorete condusă de prof. Carmen Chira, pe timpul vizitei oaspeţii relaţionând cu elevii, schimbând diverese impresii.
Vizita va continua luni, 23 martie, ora 13.00, la Primăria municipiului Alba Iulia, unde delegaţiile ţărilor participante vor fi primite în cadru festiv de către oficialitățile orașului
Întâlnirea se va încheia cu o conferinţă de lucru , o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră care oferă oportunitatea unui dialog intercultural.
Activitatea include schimburi de materiale, discutii şi ateliere de lucru. Fiecare unitate şcolară implicată va prezentat stadiul de realizare si derulare a proiectului la nivel național, activităţile derulate în perioada noiembrie 2013- martie 2015 şi propuneri pentru produsele finale care trebuie realizate.
[nggallery id=181]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan