FOTO, VIDEO: Un sat din Alba dă lecţii de iluminare primarilor din restul ţării!
Lunar, administraţia locală a comunei Ciugud economiseşte astfel circa 20.000 de lei
Comuna Ciugud este una dintre puţinele aşezări rurale din ţară şi singura din judeţ în care iluminatul stradal este asigurat, în mare parte, cu ajutorul unor surse nepoluante. În cel mai mare sat din Ciugud, Şeuşa, reţeaua stradală de iluminat funcţionează cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a panourilor fotovoltaice.
Proiectul este rodul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud, beneficiind de finanţare de un milion de euro din partea Guvernului Norvegiei. Aşa că, de câţiva ani, vântul şi soarele aduc economii la bugetul comunei Ciugud.
Dacă până la finalizarea proiectului administraţia locală plătea pentru iluminatul stradal din Şeuşa, de ceva timp, pe un deal din localitate funcţionează instalaţiile care asigură captarea şi stocarea energiei verzi ce asigură necesarul pentru reţeaua stradală a localităţii.
Aici au fost amplasate 7 panouri fotovoltaice şi o instalaţie eoliană. În cadrul cercetării derulate de reprezentanţii Universităţii Politehnice din Timişoara s-a stabilit că viteza vântului este în jur de 11,5 metri/secundă, ceea ce înseamnă o valoare considerată optimă de specialişti.
Potrivit primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, „acest proiect a fost o provocare pentru administraţia locală. Energia produsă de vânt şi soare e produsă şi apoi este stocată de acumulatori speciali, iar apoi se foloseşte la nevoie. Instalaţia a fost pusă în funcţiune în anul 2012, iar după 5 ani de funcţionare rămâne în proprietatea comunei”.
Instalaţia eoliană produce 500 kw, iar panourile fotovoltaice au o putere de 570 kw. Valoarea instalaţiilor se ridică la aproape 250.000 de euro. Primarul Damian a mai spus că îşi doreşte să extindă proiectul, „prin amplasarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de 4 hectare de păşune degradată, investiţie finanţată din fonduri europene. Aşa ne-am câştiga independenţa energetică la iluminatul public din toată comuna, la şcoli, cămine culturale şi la primărie. Deocamdată, realizăm o economie de 25 la sută la factura de energie electrică”.
Lunar, administraţia locală economiseşte 20.000 de lei, asta şi pentru că în cadrul aceluiaşi proiect au fost schimbate toate corpurile de iluminat cu unele economice, de 35 kw, care reduc consumul de energie.
Localnicii din Şeuşa se declară mulţumiţi că străzile sunt bine luminate noaptea şi mai ales pentru că administraţia locală nu plăteşte pentru iluminatul stradal al localităţii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții. Ce semnificație are postul […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii17 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ