FOTO, VIDEO: Un sat din Alba dă lecţii de iluminare primarilor din restul ţării!

Lunar, administraţia locală a comunei Ciugud economiseşte astfel circa 20.000 de lei

Comuna Ciugud este una dintre puţinele aşezări rurale din ţară şi singura din judeţ în care iluminatul stradal este asigurat, în mare parte, cu ajutorul unor surse nepoluante. În cel mai mare sat din Ciugud, Şeuşa, reţeaua stradală de iluminat funcţionează cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a panourilor fotovoltaice.

ELIT

Proiectul este rodul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud, beneficiind de finanţare de un milion de euro din partea Guvernului Norvegiei. Aşa că, de câţiva ani, vântul şi soarele aduc economii la bugetul comunei Ciugud.

Dacă până la finalizarea proiectului administraţia locală plătea pentru iluminatul stradal din Şeuşa, de ceva timp, pe un deal din localitate funcţionează instalaţiile care asigură captarea şi stocarea energiei verzi ce asigură necesarul pentru reţeaua stradală a localităţii.

Aici au fost amplasate 7 panouri fotovoltaice şi o instalaţie eoliană. În cadrul cercetării derulate de reprezentanţii Universităţii Politehnice din Timişoara s-a stabilit că viteza vântului este în jur de 11,5 metri/secundă, ceea ce înseamnă o valoare considerată optimă de specialişti.

Potrivit primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, „acest proiect a fost o provocare pentru administraţia locală. Energia produsă de vânt şi soare e produsă şi apoi este stocată de acumulatori speciali, iar apoi se foloseşte la nevoie. Instalaţia a fost pusă în funcţiune în anul 2012, iar după 5 ani de funcţionare rămâne în proprietatea comunei”.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Alba Iulia și Ciugud au fost partea ”albă” a accesării fondurilor europene în emisiunea ”România, te iubesc!”

Instalaţia eoliană produce 500 kw, iar panourile fotovoltaice au o putere de 570 kw. Valoarea instalaţiilor se ridică la aproape 250.000 de euro. Primarul Damian a mai spus că îşi doreşte să extindă proiectul, „prin amplasarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de 4 hectare de păşune degradată, investiţie finanţată din fonduri europene. Aşa ne-am câştiga independenţa energetică la iluminatul public din toată comuna, la şcoli, cămine culturale şi la primărie. Deocamdată, realizăm o economie de 25 la sută la factura de energie electrică”.

Lunar, administraţia locală economiseşte 20.000 de lei, asta şi pentru că în cadrul aceluiaşi proiect au fost schimbate toate corpurile de iluminat cu unele economice, de 35 kw, care reduc consumul de energie.

Localnicii din Şeuşa se declară mulţumiţi că străzile sunt bine luminate noaptea şi mai ales pentru că administraţia locală nu plăteşte pentru iluminatul stradal al localităţii.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

dolfi 4 mai 2015 at 19:33

Felicitari administratiei locale si felicitari Poli Timisoara!!!

Aşa zis-a Burebista 4 mai 2015 at 23:19

Mai rar să vezi un primar care să vrea binele satului. Din păcate în Ciugud primarul nu respectă actul de proprietate al oamenilor şi începe să facă o nouă împărțire a terenului după bunul plac şi în folosul amantei. Cine nu crede să se intereseze.

Dorin 5 mai 2015 at 9:55

Bine, baiatul e frumusel!

Un shobolan 1 septembrie 2018 at 13:54

Da, primar bun … de aia a fost dat afara din Piesiedie … nu urma linia partidului! Nu-i asa tov’ Darzu?

Stefan 1 septembrie 2018 at 20:13

DA AVETI DREPTATE … toata Seusa E sparta de sus pana jos !!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...