Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Un sat din Alba dă lecţii de iluminare primarilor din restul ţării!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lunar, administraţia locală a comunei Ciugud economiseşte astfel circa 20.000 de lei

Comuna Ciugud este una dintre puţinele aşezări rurale din ţară şi singura din judeţ în care iluminatul stradal este asigurat, în mare parte, cu ajutorul unor surse nepoluante. În cel mai mare sat din Ciugud, Şeuşa, reţeaua stradală de iluminat funcţionează cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a panourilor fotovoltaice.

Proiectul este rodul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud, beneficiind de finanţare de un milion de euro din partea Guvernului Norvegiei. Aşa că, de câţiva ani, vântul şi soarele aduc economii la bugetul comunei Ciugud.

Dacă până la finalizarea proiectului administraţia locală plătea pentru iluminatul stradal din Şeuşa, de ceva timp, pe un deal din localitate funcţionează instalaţiile care asigură captarea şi stocarea energiei verzi ce asigură necesarul pentru reţeaua stradală a localităţii.

YouTube video

Aici au fost amplasate 7 panouri fotovoltaice şi o instalaţie eoliană. În cadrul cercetării derulate de reprezentanţii Universităţii Politehnice din Timişoara s-a stabilit că viteza vântului este în jur de 11,5 metri/secundă, ceea ce înseamnă o valoare considerată optimă de specialişti.

Potrivit primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, „acest proiect a fost o provocare pentru administraţia locală. Energia produsă de vânt şi soare e produsă şi apoi este stocată de acumulatori speciali, iar apoi se foloseşte la nevoie. Instalaţia a fost pusă în funcţiune în anul 2012, iar după 5 ani de funcţionare rămâne în proprietatea comunei”.

Instalaţia eoliană produce 500 kw, iar panourile fotovoltaice au o putere de 570 kw. Valoarea instalaţiilor se ridică la aproape 250.000 de euro. Primarul Damian a mai spus că îşi doreşte să extindă proiectul, „prin amplasarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de 4 hectare de păşune degradată, investiţie finanţată din fonduri europene. Aşa ne-am câştiga independenţa energetică la iluminatul public din toată comuna, la şcoli, cămine culturale şi la primărie. Deocamdată, realizăm o economie de 25 la sută la factura de energie electrică”.

Lunar, administraţia locală economiseşte 20.000 de lei, asta şi pentru că în cadrul aceluiaşi proiect au fost schimbate toate corpurile de iluminat cu unele economice, de 35 kw, care reduc consumul de energie.

Localnicii din Şeuşa se declară mulţumiţi că străzile sunt bine luminate noaptea şi mai ales pentru că administraţia locală nu plăteşte pentru iluminatul stradal al localităţii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea