Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO/ The Raven’s Nest din Sălciua: complex turistic cu arhitectură tradițională transilvăneană, situat într-o zonă desprinsă parcă din rai

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

În apropierea localității Dumești din comuna Sălciua – un sat ”asediat” permanent de artiști fotografi din toate părțile țării și chiar de peste hotare, dotați cu aparate și accesorii foto pe care nu și le poate permite orice om de rând – un investitor privat din Cluj Napoca care în urmă cu aproximativ 10 de ani a rămas impresionat de frumusețile, peisajele, autenticitatea și intimitatea oferită de valea Arieșului, Munții Trascăului și Muntele Mare, a decis să realizeze un complex turistic destinat turismului ecologic și oamenilor îndrăgostiți de natură.

complex Salciua007Mai exact, acesta este situat aproximativ deasupra Peșterii Huda lui Papară, în apropierea Cascadei Vânătările Ponorului și a Mănăstirii Sub Piatră, într-o zonă desprinsă ca din rai și înconjurată de câteva doline, fără a fi vizibil din centrul comunei Sălciua, la o altitudine de aproximativ 850 m. Iar cum în acea zonă asemănătoare unui crater vulcanic, înconjurată de versanți care să o protejeze de vânturi, locuitorii din Sălciua au afirmat că se aflau multe cuiburi de corbi ce se mai întâlnesc și în zilele noastre, s-a decis ca numele acestui complex să fie Raven’s Nest – Cuibul Corbilor.

Pentru a ajunge aici, se pornește din centrul comunei Sălciua, se cotește pe ulița ce traversează râul Arieș, iar după traversarea podului se urcă pe DC 104 asfaltat pe aproximativ 4,5 km, prin satul Dumești, până în vârful dealului. De la capătul asfaltului, drumul cu piatră deschis spre satul valea Poienii în urmă cu 4 ani a fost reabilitat în acest an de administrația locală a comunei Sălciua, investitorul precizând că se află într-o bună colaborare cu conducerea acestei localități. Chiar înainte de a ajunge la locația complexului, ultima parte de drum este mai dificilă și destul de abruptă, dar investitorul a executat numeroase lucrări de înlesnire a accesului auto, inclusiv a turnat beton pentru ca roțile mașinilor să aibă mai multă aderență.

Adrian Păun, managerul de proiect, a precizat că a demarat această afacere în anul 2011 când a cumpărat mai multe terenuri izolate, situate aproximativ deasupra Peșterii Huda lui Papară, câteva case vechi și o șură din zonă, pe care le-a refăcut în cadrul acelui complex. ”Ne-am dorit să reproducem arhitectura transilvăneană din secolele XVIII-XIX, folosind tehnica tencuielii cu var și colți de cânepă. Pentru aceasta, m-am documentat îndelung, dar am consultat și specialiști în acest domeniu.

Deși este practic finalizat, complexul turistic va fi deschis doar anul viitor, la începutul verii, fiind format din trei case restaurate acoperite cu șindrilă, o sală de mese, bucătărie în formă de octogon legată de sala de mese printr-o terasă, foișor de vară cu arhitectură hunedoreană prevăzut cu un cuptor și mese, iar recepția este amenajată într-o șură tradițională acoperită cu paie. Proprietatea este înconjurată cu un gard împletit din nuiele și fân, iar la intrare este o poartă mare din lemn. Acesta poate oferi cazare și mâncare tradițională românească pentru grupuri mici de 22-26 de persoane, în regim de circuit închis, cu rezervare directă de pe internet și prin site-uri de turism.”

Totodată, deasupra unor stânci, în păduricea din cadrul acestui complex este amenajată o terasă de pe care se poate admira zona înconjurătoare până la mari depărtări, iar acolo se mai află și un cinematograf în aer liber pentru nopțile calde de vară – o adevărată încântare pentru iubitorii naturii. Chiar dacă acest complex este format din clădiri vechi recondiționate și se găsește aproape de culmile cele mai înalte ale Bedeleului, acesta oferă toate facilitățile necesare: acces auto pe timp uscat chiar și pentru mașini fără tracțiune integrală, energie electrică, apă curentă, internet, televiziune prin satelit, iar prețurile vor fi ceva mai mari decât a celorlalte pensiuni din zonă.

În legătură cu tipul de turism pe care dorește să-l promoveze, investitorul a precizat că acest complex nu se adresează celor pasionați de autovehicule speciale de teren și sporturi cu motor, fiind destinat tinerilor, persoanelor ce nu doresc să lenevească în cadrul sejurului și mai ales celor dornici de drumeții, care vor fi purtați pe traseele din zonă spre acele destinații ce merită văzute: Peștera Huda lui Papară, Cascada Vânătările Ponorului, Peștera Poarta Zmeilor, Bedeleul, Valea Poienii, Brădești, Cheile Râmețului, Geogelului, Pravului și satul Cheia, Rezervația Scărița-Belioara, Colțul Secuiului de la Râmetea, Cetatea de la Colțești și multe altele.

În legătură cu acest aspect, se menționează faptul că programele ce se vor oferi turiștilor sunt dezvoltate de o echipă de experți de călătorie pentru tineri, istorici, instructori de sport în aer liber, ghizi montani, lucrătorii sociali și diverse ONG-uri voluntari, dispuși pentru a-i ghida într-o experiență de neuitat. Totodată, turiștii vor avea ocazia să ia contact cu localnicii din zonă, să se implice în viața comunității locale pentru a le cunoaște tradițiile și obiceiurile, portul și cântecul popular, mâncărurile tradiționale, dar și să se familiarizeze cu legendele și basmele Transilvaniei în care se povestește despre zmei, zâne, corbi, dragoni, vampiri și alte lucruri fantastice.

Ovidiu Culda

[nggallery id=1477]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea