Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO| „Târziu, la capătul speranţei”: Mărturisiri ale destinului, despre „Evele” poetului şi poeme dedicate mamei. Dumitru Mălin şi-a lansat volumul cu numărul XII

Alexandra Mates

Publicat

în

Tarziu la capat5ul sperantei048“Târziu, la capătul speranţei”. Aşa se numeşte cel mai nou volum de versuri pe care poetul Dumitru Mălin şi l-a lansat joi, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Zeci de apropiaţi ai poetului, scriitori şi oameni de cultură dar şi iubitori de poezie i-au fost alături la prezentarea cărţii sale. Au vorbit despre noul volum mai vechiul său prieten, scriitorul timişorean Ion Marin Almăjan şi criticul literar Diana Câmpan. Publicul prezent a fost încântat şi cu  două momente muzicale, oferite de cantautorii Felicia Pop şi Daniel Avram.

Evenimentul a început cu o melodie folk, pe versurile autorului, interpretate de cantautorul Daniel Avram, după care a vorbit despre noul volum scriitorul Ion Almăjan. Acesta spune că din Dumitru Mălin ” poezia curge” şi prezintă această carte ca fiind „cartea de maturitate ” a poetului.

Tarziu la capat5ul sperantei034Scriitorul este de părere că “Târziu, la capătul speranţei” este  împărţită în trei cicluri. „Primul ciclu ar fi al mărturisirii destinului său, al trecerii timpului, al regretelor că acest timp se scurge, că vârstele se adună şi că poetul îşi vede cumva deja celălalt mal al Styx-ului. Cel de-al doilea ciclu este cel al „Evelor”, pe care le-a inventat, aşa cum adesea se întâmplă în mintea şi în sufletul poeţilor, Eve  care i-au încărcat viaţa de bucurie, de vis şi fireşte, câteodată, de plăcere. Cel din urmă ciclu, şi după sufletul meu cel mai frumos, este ciclul mamei”  descrie Almăjan volumul poetului „trubadur de secol nou, dar şi de secol 20”, Dumitru Mălin.

Cuvinte frumoase despre noul volum de versuri a lui Dumitru Mălin a avut şi criticul literar Diana Câmpan, care l-a prezentat pe poet ca fiind genul de poet haric.  Acest volum i se pare a fi „cel mai izbutit dintre toate de până acum”,  pentru că i s-a părut că „este volumul prin care poetul nu se sfieşte să facă nişte reverenţe fundamentate”.

Lansare Dumitru Malin„Este gestul acela nobil al unui poet care ştie să facă plecăciunile de cuviinţă în faţa unor repere fundamentale ale propriului destin, aşa încât, după mine, prima parte a volumului pe care-l prezentăm astăzi mi s-a părut a fi o îngemănare nu neapărat a unor simple aduceri aminte, ci a unor gesturi de consfinţire într-o ordine estetică şi etică a unor fragmente destinale pe care poetul nu vrea să le lase trecute cu vederea, sau spuse cândva şi nereamintite” , a precizat Diana Câmpan.

De asemenea, este de părere că poetul Dumitru Mălin recompune din fragmente destinale o nouă mitologie a timpului. „Pentru el clipa nu este suspendare între trecut şi viitor. Am avut sentimentul că poetul acesta ştie să-şi umple clipele….Mai apoi poetul ştie să-şi locuiască preajma”, a spus criticul literar Diana Câmpan.

Ea a mai precizat că poetul ştie „să se apropie de lucrurile mărunte, de spaţiul miniaturial”. Versurile pe care le scrie Dumitru Mălin se transformă într-o „poezie a deschiderilor, o poezie în care toate codurile par să fie convergente către un soi de revelaţie  pe care de această dată poetul nu o lasă doar pentru sine a se spune, ci ţi-o oferă cu o infinită modestie şi blândeţe”.

În final, poetul Dumitru Mălin a spus despre versurile sale că „nu sunt geniale, sunt doar plăcute şi în stare să atingă sufletele oamenilor”.

Dumitru Mălin a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, este doctor în filologie, a scris, până în prezent, 12 volume de poezie şi a fost rând pe rând, profesor, inspector al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, director la Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba , iar în prezent este directorul Palatului Copiilor din Alba Iulia. De asemenea, poetul este membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Sibiu.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.

[nggallery id=1314]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Câte clase de învățământ dual și profesional vor fi în Alba în anul școlar 2025-2026: Pondere în creștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câte clase de învățământ dual și profesional vor fi în Alba în anul școlar 2025-2026: Pondere în creștere Pentru anul școlar 2025–2026, sunt propuse 38 de clase pentru învățământul profesional și dual, din care 17 clase dual, 20 clase profesional și o clasă pentru învățământ profesional special, a anunțat inspectorul școlar general Cornel Sandu. Citește […]

Citește mai mult

Curier Județean

UPDATE: COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Sunt așteptate vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice și averse torențiale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

UPDATE: COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Sunt așteptate vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice și averse torențiale Luni, 15 iulie 2025, până la ora 14.15, o mare mare parte a județului Alba va fi sub incidența unui cod portocaliu de furtuni. Citește și: 15 iulie 2025 | COD GALBEN de viituri și inundații […]

Citește mai mult

Curier Județean

15 iulie 2025 | COD GALBEN de viituri și inundații locale în Alba și alte 16 județe: Viituri rapide și scurgeri de pe versanți. Râurile vizate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

15 iulie 2025 | COD GALBEN de viituri și inundații locale în Alba și alte 16 județe: Viituri rapide și scurgeri de pe versanți. Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică de Cod Galben valabilă în data de 7 iulie 2025, în intervalul orar 12:00 – 24:00. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea