Rămâi conectat

Ştirea Ta

FOTO/VIDEO ȘTIREA TA: Întâlnirea cu șarpele într-o comună din Alba, ziua în amiaza mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Este deja binecunoscut faptul că satele comunei Pianu se confruntă an de an cu o situație mai specială: invazia șerpilor de apă (așa-ziși de casă). Sunt negri, cenuşii sau bruni, lungi de 1,5-2 m şi în ultima vreme se înmulţesc peste măsură.

Sărbătoarea Muzicii 2025

De curând, o întâlnire ”amiabilă” dintre un asemenea șarpe și doi câini a fost surprinsă de un locuitor din zonă. Interesantă întâlnirea. S-au studiat, s-au jucat fiecare mai mult sau mai puțin curios, sau speriat. Câteva minute. Apoi, fiecare și-a vazut de ale lui.

Șerpii de apă sau de casă, după cum îi cunosc oamenii, pot fi întâlniţi la margine de drum, pe câmp, în grădini, în preajma locuinţelor şi în gospodării.

Nu sunt periculoşi, dar vederea lor te oripilează și te înspăimântă. Localnicii spun că partea bună a șarpelui de casă este aceea că mănâncă şoarecii ce dau iama în culturi sau prin curţile lor, dar îi alarmează numărul mare de târâtoare.

Perioada de reproducere la şerpi este de la sfârşitul primăverii până la începutul verii. Şerpii preferă pentru înmulţire locurile umede, iar cum anul acesta a plouat des şi mult, au avut condiţii favorabile. Acesta este principalul factor, umezeala din grădini şi din locurile cu vegetaţie abundentă. Oamenii sunt sfătuiţi să nu păşească şi să nu se aşeze pe pământ până nu verifică locul, iar dacă au observat un şarpe, să se îndepărteze.

Şerpii din zona noastră nu sunt periculoşi, sunt şerpi de casă sau de apă, vânează şoareci, nu sunt veninoşi, dar au o imagine care-i sperie pe oameni, aşa încât, atunci când îi văd în curte, prima reacţie a acestora este să pună mâna pe sapă sau pe furcoi şi să-i omoare. Prins în mână, nu muşcă, deşi încearcă să intimideze prin pufăituri.

Salvamont spune că singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la altitudini de peste 2.000 de metri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

FOTO-ȘTIREA TA | A fost reabilitat drumul de acces pe Râul Mic, la Cugir: Doritorii de apă de izvor se pot deplasa cu mașina în condiții mult mai bune

Ziarul Unirea

Publicat

în

A fost reabilitat drumul de acces pe Râul Mic, la Cugir: Doritorii de apă de izvor se pot deplasa cu mașina în condiții mult mai bune A fost reabilitat drumul de acces pe Râul Mic, la Cugir. Acum doritorii de apă de la izvor de la kilometrul 4 pot să se deplaseze cu mașina în […]

Citește mai mult

Ştirea Ta

Un sat din Alba, „mica Olandă” a Transilvaniei: Cultivarea trandafirilor între tradiție și profit

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Un sat din Alba, „mica Olandă” a Transilvaniei: Cultivarea trandafirilor între tradiție și profit Un mic sat din județul Alba a devenit faimos în ultimii ani, la nivel național, pentru frumoasele sale culturi de trandafiri. Este vorba despre satul Ciumbrud, unde întinse plantații de flori acoperă hectare întregi de teren, iar mulți dintre localnici au […]

Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA | Copac căzut peste firele de înaltă tensiune în comuna Șugag. Localnic: ”Nu vine nimeni de 2 ore deși am sunat la 112”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Copac căzut peste firele de înaltă tensiune în comuna Șugag. Localnic: ”Nu vine nimeni de 2 ore deși am sunat la 112” Codul roșu de vijelii își face simțite efectele și la Șugag, unde un copac a căzut peste firele de înaltă tensiune, pe carosabil. Citește și: FOTO | Salcie doborâtă de vântul puternic peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea