Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO| Spectacol gastronomic la Alba Iulia: Preparate din falcă de vită, coadă de taur şi ghiveci de flori comestibil. Savoarea, dată de bucătari din 5 ţări

Alexandra Mates

Publicat

în

Gastronomic Cities  la Alba Iulia44Un „spectacol” de artă culinară a avut loc vineri la Hotel Parc din Alba Iulia, în cadrul unui eveniment transnaţional al proiectului Gastronomic Cities (Oraşe gastronomice), din care „Cealaltă Capitală” face parte. Patru bucătari din Spania, Grecia şi Italia, alături de albaulianul top chef Cosmin Toma au oferit un show culinar, gătind în faţa spectatorilor reţete care i-au consacrat. Preparate din falcă de vită, coadă de taur sau ghiveci de flori comestibil, sunt doar câteva din specialităţile puse pe platourile cu care aceştia s-au mândrit şi pe care le-au pus pe masă pentru degustări. Deşi evenimentul a fost adresat publicului larg, albaiulienii nu prea au dat curs invitaţiei. Au putut savura însă, într-un cadru restrâns, din bunătăţile bucătarilor, câţiva cetăţeni pasionaţi de gătit, organizatorii  şi jurnaliştii prezenţi.

Startul „spectacolului” gastronomic a fost dat chiar de către reprezentantul judeţului nostru, albaiulianul Cosmin Ioan Toma, care a scos „la faţa de masă” un preparat ieşit din comun –  „ghiveci de flori comestibile”. Montat în straturi, unul de iaurt combinat cu ardei roşu şi castraveţi, iar celălalt din dovlecel pane, pâmântul din ghivechi fiind înlocuit de măsline, preparatul cu care maestrul bucătar a încercat să facă „senzaţie” a fost gătit în nici 20 de minute.

Gastronomic Cities  la Alba Iulia37De partea cealaltă, un tânăr, meşter în arta culinară după o experinţă de 10 ani, Miguel Cobo din Spania a satisfăcut celor prezenţi papilele gustative cu o mâncare specifică spaniolilor. Doar numele preparatului „Fălci de vită în sos propriu” a stârnit curiozitatea gurmanzilor, care la final s-au declarat încântaţi de gustul şi savoarea lui. Potrivit iscusitului bucătar, mâncarea ce conţine pe lângă falca de vită, sosuri concentrate, piure de măr, pate de foie gras dar şi „secrete gastronomice”, ia în timp mai bine de 4 zile pentru a ieşi ca „la carte”. Miguel este bucătar şef la un restaurant în Spania, iar în trecut a câştigat locul III la concursul Top Chef din ţara de unde provine.

Gastronomic Cities  la Alba Iulia68Un alt preparat care a dat „savoare” evenimentului a fost cel al artistului bucătar Francisco Beltran Aldoma, chef şi profesor la un Centru de Formare Horeca din „L’Hospitalet”. Din coadă de taur, cu supă cremă de ţelină şi principalul ingredient ananas cristalizat cu ghimbir, mâncarea preparată de acesta a „făcut cu ochiul” pofticioşilor  încă dinainte să fie gata. Deşi nu mulţi au gustat preparatul, deoarece bucătarul „l-a ascuns”, pe motiv că este rece, câţiva dintre cei interesaţi au insistat şi au reuşit până la urmă să-şi satisfacă Gastronomic Cities  la Alba Iulia73curiozitatea, clasându-l în top la spectacol.

Nici mâncarea grecească nu a lipsit de la eveniment. Alkiviadis Virvilis din Korydallos a adus albaiulienilor savoarea şi gustul tradiţional grecesc, printr-un preparat din fructe de mare şi piure de fasole.

Albaiulienii au avut ocazia să guste şi mâncarea italienească, bineînţeles, paste. Ştefano Isidori a adus în faţa spectactorilor o mâncare tradiţională, cu tot cu poveste. Paste subţiri făcute de casă, cu sos de roşii, usturoi, condimente şi carne, care mai demult se conserva în grăsime. Este vorba despre Gastronomic Cities  la Alba Iulia82mâncarea fermierilor, preparată din carne care rămânea, după ce, cea bună, macră, era împărţită nobililor.

O ultimă demosntraţie gastronomică a fost făcută de Isabel Alvarez din Burgos – Spania. Aceasta a impresionat publicul cu o altă specialitate, tradiţional spaniolă, ce conţine fasole, carne, cârnaţi şi un preparat asemănător la noi cu sângeretele. A fost gătit în 2 moduri, atât ca şi un fel de ciorbă, dar şi sub forma unor pacheţele, decorate cu biluţe de roşii concentrate.

Orașele participante în cadrul proiectului alături de Alba Iulia sunt: Burgos (Spania) – în calitate de coordonator de proiect, Fermo (Italia), Korydallos (Grecia) și L’Hospitalet (Spania). Proiectul finanțat în cadrul programului Comisiei Europene URBACT II se dorește a fi unul inovator și urmărește exploatarea potenţialului gastronomic al oraşelor partenere, în vederea creării unor strategii integrate de dezvoltare economică şi turistică.

Îmbunătăţirea ofertei turistice a oraşelor prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiilor turistice locale este un alt obiectiv vizat. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt reprezentanți HORECA (hotel, restaurant, catering), producători și bucătari locali, care pot contribui la dezvoltarea turismului prin promovarea gastronomiei și a produselor locale, și care au beneficiat de activități de schimb de bune practici în cadrul vizitelor de studiu din orașele partenere.

”Europa se remarcă prin cultură, educație, istorie, dar poate cel mai delicios mod de a cunoaște Europa ca turist este prin tradiții culinare de excepție. Obiectivele turistice nu pot exista fără oamenii locului, fără cei care leagă turistul în mod personal prin ospitalitate și « bucate alese ». Fără a avea o tradiție în domeniul turismului, orașul Burgos – coordonatorul proiectului Gastronomic Cities, devine capitala gastronomiei în Spania anului 2013, din acel moment numărul de turiști crescând considerabil. La Alba Iulia numărul de turiști este în creștere, lucru îmbucurător pentru noi care ne arată că investițiile din ultimii ani nu au fost în zadar”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

[nggallery id=2276]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice din România, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 83 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice din România, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 83 de ani Preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice din România, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 83 de ani. Părintele Gheaja Doru s-a născut în 19 iulie 1941, localitatea Buzd, judeţul Sibiu, într-o familie de preoți. El a decis să îndeplinească dorința […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea