FOTO-VIDEO| Spectacol gastronomic la Alba Iulia: Preparate din falcă de vită, coadă de taur şi ghiveci de flori comestibil. Savoarea, dată de bucătari din 5 ţări
Un „spectacol” de artă culinară a avut loc vineri la Hotel Parc din Alba Iulia, în cadrul unui eveniment transnaţional al proiectului Gastronomic Cities (Oraşe gastronomice), din care „Cealaltă Capitală” face parte. Patru bucătari din Spania, Grecia şi Italia, alături de albaulianul top chef Cosmin Toma au oferit un show culinar, gătind în faţa spectatorilor reţete care i-au consacrat. Preparate din falcă de vită, coadă de taur sau ghiveci de flori comestibil, sunt doar câteva din specialităţile puse pe platourile cu care aceştia s-au mândrit şi pe care le-au pus pe masă pentru degustări. Deşi evenimentul a fost adresat publicului larg, albaiulienii nu prea au dat curs invitaţiei. Au putut savura însă, într-un cadru restrâns, din bunătăţile bucătarilor, câţiva cetăţeni pasionaţi de gătit, organizatorii şi jurnaliştii prezenţi.
Startul „spectacolului” gastronomic a fost dat chiar de către reprezentantul judeţului nostru, albaiulianul Cosmin Ioan Toma, care a scos „la faţa de masă” un preparat ieşit din comun – „ghiveci de flori comestibile”. Montat în straturi, unul de iaurt combinat cu ardei roşu şi castraveţi, iar celălalt din dovlecel pane, pâmântul din ghivechi fiind înlocuit de măsline, preparatul cu care maestrul bucătar a încercat să facă „senzaţie” a fost gătit în nici 20 de minute.
De partea cealaltă, un tânăr, meşter în arta culinară după o experinţă de 10 ani, Miguel Cobo din Spania a satisfăcut celor prezenţi papilele gustative cu o mâncare specifică spaniolilor. Doar numele preparatului „Fălci de vită în sos propriu” a stârnit curiozitatea gurmanzilor, care la final s-au declarat încântaţi de gustul şi savoarea lui. Potrivit iscusitului bucătar, mâncarea ce conţine pe lângă falca de vită, sosuri concentrate, piure de măr, pate de foie gras dar şi „secrete gastronomice”, ia în timp mai bine de 4 zile pentru a ieşi ca „la carte”. Miguel este bucătar şef la un restaurant în Spania, iar în trecut a câştigat locul III la concursul Top Chef din ţara de unde provine.
Un alt preparat care a dat „savoare” evenimentului a fost cel al artistului bucătar Francisco Beltran Aldoma, chef şi profesor la un Centru de Formare Horeca din „L’Hospitalet”. Din coadă de taur, cu supă cremă de ţelină şi principalul ingredient ananas cristalizat cu ghimbir, mâncarea preparată de acesta a „făcut cu ochiul” pofticioşilor încă dinainte să fie gata. Deşi nu mulţi au gustat preparatul, deoarece bucătarul „l-a ascuns”, pe motiv că este rece, câţiva dintre cei interesaţi au insistat şi au reuşit până la urmă să-şi satisfacă curiozitatea, clasându-l în top la spectacol.
Nici mâncarea grecească nu a lipsit de la eveniment. Alkiviadis Virvilis din Korydallos a adus albaiulienilor savoarea şi gustul tradiţional grecesc, printr-un preparat din fructe de mare şi piure de fasole.
Albaiulienii au avut ocazia să guste şi mâncarea italienească, bineînţeles, paste. Ştefano Isidori a adus în faţa spectactorilor o mâncare tradiţională, cu tot cu poveste. Paste subţiri făcute de casă, cu sos de roşii, usturoi, condimente şi carne, care mai demult se conserva în grăsime. Este vorba despre mâncarea fermierilor, preparată din carne care rămânea, după ce, cea bună, macră, era împărţită nobililor.
O ultimă demosntraţie gastronomică a fost făcută de Isabel Alvarez din Burgos – Spania. Aceasta a impresionat publicul cu o altă specialitate, tradiţional spaniolă, ce conţine fasole, carne, cârnaţi şi un preparat asemănător la noi cu sângeretele. A fost gătit în 2 moduri, atât ca şi un fel de ciorbă, dar şi sub forma unor pacheţele, decorate cu biluţe de roşii concentrate.
Orașele participante în cadrul proiectului alături de Alba Iulia sunt: Burgos (Spania) – în calitate de coordonator de proiect, Fermo (Italia), Korydallos (Grecia) și L’Hospitalet (Spania). Proiectul finanțat în cadrul programului Comisiei Europene URBACT II se dorește a fi unul inovator și urmărește exploatarea potenţialului gastronomic al oraşelor partenere, în vederea creării unor strategii integrate de dezvoltare economică şi turistică.
Îmbunătăţirea ofertei turistice a oraşelor prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiilor turistice locale este un alt obiectiv vizat. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt reprezentanți HORECA (hotel, restaurant, catering), producători și bucătari locali, care pot contribui la dezvoltarea turismului prin promovarea gastronomiei și a produselor locale, și care au beneficiat de activități de schimb de bune practici în cadrul vizitelor de studiu din orașele partenere.
”Europa se remarcă prin cultură, educație, istorie, dar poate cel mai delicios mod de a cunoaște Europa ca turist este prin tradiții culinare de excepție. Obiectivele turistice nu pot exista fără oamenii locului, fără cei care leagă turistul în mod personal prin ospitalitate și « bucate alese ». Fără a avea o tradiție în domeniul turismului, orașul Burgos – coordonatorul proiectului Gastronomic Cities, devine capitala gastronomiei în Spania anului 2013, din acel moment numărul de turiști crescând considerabil. La Alba Iulia numărul de turiști este în creștere, lucru îmbucurător pentru noi care ne arată că investițiile din ultimii ani nu au fost în zadar”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
[nggallery id=2276]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii