FOTO-VIDEO: Soția premierului Cioloș, Valérie, a cântat la Alba Iulia pentru ”Cumințenia Pământului”. Concert de muzică sacră, la Catedrala Romano-Catolică
Soția premierului Dacian Cioloș, Valérie Villemin, alături de alți artiști, a susținut, joi seara, un concert de muzică sacră la Catedrala ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, în prezența a peste 100 de persoane, care au fost îndemnate să doneze pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși.
Membră a Academiei Doamnelor de la Alba Iulia, Valérie Cioloș-Villemin a onorat evenimentul cu prezența sa, și, împreună cu alți artiști din oraș – soprana Alexia Trif, tenorul Ioan Chiciudean, Valentina Popovciuc – pian și corul de copii dirijat de Boris Rancov, au cântat în acest scop.
Concertul de muzică sacră a început cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, interpretată de tenorul Ioan Chiciudean, a continuat cu piesa ”Ave Maria” susținută de Valérie Cioloș, respectiv cu piesa ”Care Selve” susținută de soprana Alexia Trif.
Timp de peste o oră și jumătate, cântările religioase interpretate de artişti cu har şi mângâiere în glas au curs spre inimile zecilor de credincioşi albaiulieni veniţi la biserică pentru a-i asculta.
Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Alba Iulia și Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia, prin campania ”Produs din suflet pentru comunitate”.
Reamintim că Valérie Cioloș-Villemin a mai cântat la Alba Iulia în toamna anului trecut, la”Gala Micului Prinț”, un eveniment în cadrul căruia comunitatea și-a sărbătorit oamenii de suflet care se implică activ în viața sa.
Vedeți și FOTO-VIDEO: Soția premierului României, pe scena Galei ”Micului Prinț” de la Alba Iulia
Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.
Sculptura, care reflectă o filosofie anterioară creștinismului, prezintă o femeie concentrată asupra sa, figura degajând un mister care o transformă într-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de ataşament faţă de pământul mamă. Inițial, a fost expusă în 1910 la Muzeul Național de Artă al României.
În 1911, „Cuminţenia Pământului” a fost vândută chiar de Brâncuşi lui Gheorghe Romașcu, inginer şi iubitor de artă. Opera a fost confiscată abuziv în 1957 şi expusă în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu, care au acceptat acum să o vândă Statului Român pentru 11 milioane de euro, jumătate din suma la care a fost evaluată opera de artă.
În urma deciziei Guvernului României și a Ministerului Culturii, achiziția operei „Cumințenia Pământului” se va face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern și 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice. Astfel, sculptura lui Constantin Brâncuși, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX și pentru întreaga sa operă, va fi accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă.
”Achiziționarea statuii lui Brâncuși în zilele noastre ar reprezenta cea mai frumoasă răzbunare față de urâțenia vremurilor în care splendorii minții i se răspundea cu un denunț.” (Gabriel Liiceanu).
[nggallery id=2039]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun