Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Soția premierului Cioloș, Valérie, a cântat la Alba Iulia pentru ”Cumințenia Pământului”. Concert de muzică sacră, la Catedrala Romano-Catolică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Soția premierului Dacian Cioloș, Valérie Villemin, alături de alți artiști, a susținut, joi seara, un concert de muzică sacră la Catedrala ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, în prezența a peste 100 de persoane, care au fost îndemnate să doneze pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși.  

Cei prezenți au primit la intrarea în catedrală pliante cu programul evenimentului pe care erau trecute mai multe conturi bancare, la mai multe bănci, în lei, euro și dolari, unde pot dona pentru achiziționarea acestei opere. 
Valérie Cioloș nu a vrut să declare nimic la intrarea în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, fiind emoționată, și arătând că vrea să își păstreze vocea.

Membră a Academiei Doamnelor de la Alba Iulia, Valérie Cioloș-Villemin a onorat evenimentul cu prezența sa, și, împreună cu alți artiști din oraș –  soprana Alexia Trif, tenorul Ioan Chiciudean, Valentina Popovciuc – pian și corul de copii dirijat de Boris Rancov, au cântat în acest scop.

Concertul de muzică sacră a început cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, interpretată de tenorul Ioan Chiciudean, a continuat cu piesa ”Ave Maria” susținută de Valérie Cioloș, respectiv cu piesa ”Care Selve” susținută de soprana Alexia Trif.

Timp de peste o oră și jumătate, cântările religioase interpretate de artişti cu har şi mângâiere în glas au curs spre inimile zecilor de credincioşi albaiulieni veniţi la biserică pentru a-i asculta.

 Evenimentul a fost  organizat de Primăria municipiului Alba Iulia și Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia, prin campania ”Produs din suflet pentru comunitate”.

Reamintim că Valérie Cioloș-Villemin a mai cântat la Alba Iulia în toamna anului trecut, la”Gala Micului Prinț”, un eveniment în cadrul căruia comunitatea și-a sărbătorit oamenii de suflet care se implică activ în viața sa.

Vedeți și FOTO-VIDEO: Soția premierului României, pe scena Galei ”Micului Prinț” de la Alba Iulia

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Sculptura, care reflectă o filosofie anterioară creștinismului, prezintă o femeie concentrată asupra sa, figura degajând un mister care o transformă într-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de ataşament faţă de pământul mamă. Inițial, a fost expusă în 1910 la Muzeul Național de Artă al României.

În 1911, „Cuminţenia Pământului” a fost vândută chiar de Brâncuşi lui Gheorghe Romașcu, inginer şi iubitor de artă. Opera a fost confiscată abuziv în 1957 şi expusă în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu, care au acceptat acum să o vândă Statului Român pentru 11 milioane de euro, jumătate din suma la care a fost evaluată opera de artă.

În urma deciziei Guvernului României și a Ministerului Culturii, achiziția operei „Cumințenia Pământului” se va face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern și 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice. Astfel, sculptura lui Constantin Brâncuși, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX și pentru întreaga sa operă, va fi accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă.

”Achiziționarea statuii lui Brâncuși în zilele noastre ar reprezenta cea mai frumoasă răzbunare față de urâțenia vremurilor în care splendorii minții i se răspundea cu un denunț.” (Gabriel Liiceanu).

[nggallery id=2039]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea