FOTO/Video: Raiul pe pământ, la o pensiune din județul Alba. Aer curat, dimineți cu ciripit de păsări și mâncare ”ca la mama acasă”. Povestea haiducului și hangiței din Poiana Galdei
Raiul pe pământ, la pensiunea Floare de Colț din județul Alba. Aer curat, dimineți cu ciripit de păsări și mâncare ”ca la mama acasă”. Povestea haiducului și hangiței din Poiana Galdei
La doar câțiva kilometri de Alba Iulia, în inima Munților Trascău, există un loc cu peisaje superbe, rupte parcă din tablouri, un loc stăpânit de liniște și aer curat, care te îmbie instant la relaxare și unde legendele sunt nemuritoare. Vorbim despre Poiana Galdei, un sat micuț, cu oameni gospodari, unde, în urmă cu câțiva ani s-a așezat și familia Lenuța și Lucian Țăran.
O familie de oameni harnici și plini de imaginație, îndrăgostită în general de natură și frumos, care, cu timpul, a reușit să ridice aici o pensiune de vis la care dacă ajungi o dată cu siguranță te întorci și a doua oară… și a treia oară, pentru că e raiul pe pământ.
Se spune că omul sfințește locul, iar această veche vorbă românească i se potriveșe ca o mănușă familiei Țăran, sau haiducului Lucian și hangiței Lenuța, cum obișnuiesc să le spună cunoscuții. Au locuit aproape 40 de ani la oraș, ani în care au muncit neîntrerupt, dar în care s-au bucurat de tinerețe și chiar de tumultul zgomotos al orașului, după care au hotărât să se retragă în mijlocul naturii, într-o zonă rurală de munte, la Poiana Galdei.
”Am ales Poiana Galdei fiindcă ne-a plăcut în mod deosebit. Ni s-a părut că atât de pură este natura încât a meritat să simțim că trăim aici… Bucuria de a trăi aici este la fel de mare ca și la început. Liniștea, pacea neprețuită și natura cu toate frumusețile ei ne oferă constant bucuria de a trăi zilnic în armonie cu tot ceea ce ne înconjoară ”, ne-a mărturisit haiducul Lucian.
Au pornit cu o căsuță de vacanță, mai apoi și-au construit o cabană din piatră și lemn, iar în timp o pensiune spațioasă căreia i-au pus numele ”Floare de colț”, un nume simbolic, planta regăsindu-se în zonă la cea mai joasă altitudine din Europa – aproximativ 600 m.
Peisaje de poveste, liniște deplină, haiduci ospitalieri și extrem de prietenoși
Situată între două dealuri împădurite, proprietatea familiei Țăran îți oferă peisaje superbe pe care nu te mai saturi să le admiri. Dacă iarna totul este ”îmbrăcat” într-o mantie albă a zăpezii, iar în pădurea de lângă poți vedea animale sălbatice care vin și mănâncă aproape de pensiune, pe perioada verii un verde nesfârșit îți bucură privirea. În plus, răcoarea dimineții, aerul curat plin de sănătate și liniștea ”întreruptă” doar de ciripitul păsărilor care viețuiesc în pădure reușesc să îți încarce sufletul cu o energie pozitivă specială.
Intrarea în curte se face traversând un pod peste Valea Galdei, care vara este încărcat cu jardiniere de flori. De cum intri în curte, te întâmpină haiducul Lucian și hangița Lenuța, niște gazde ospitaliere pe care, după ce ai schimbat câteva vorbe, ai impresia că le cunoști de o viață.
În față se află o parcare generoasă și pensiunea cu terasă, iar în dreapta, la circa 25 de metri, este ”căsuța” în care locuiesc stăpânii acestui loc minunat. Dacă o vizitezi ai să vezi că pe una dintre ușile ei primul pas pe care îl faci este în pădure…pădure în care ”hangiii” au făcut și o cărare, cu bănci amenajate pentru a te bucura în tihnă de natură cu toate frumusețile ei.
Prin curtea pensiunii mișună vesele, în voie, mai multe păsări exotice, precum păuni sau fazani care își etalează mândri coloritul specific, dar și câțiva cățeluși de toată frumusețea. De asemenea, în țarcuri special amenajate oamenii cresc o armată de găini, cocoși, iepuri și alte animăluțe.
Tot prin curtea pensiunii, pe o porțiune de 200 de metri, la margine, lângă drum, curge un râu, Valea Galdei, unde se pot găsi mai multe specii de pești: păstravi, lipani și clean, chiar și raci. Se spune că râurile în care sălășluiesc racii sunt râuri curate, nepoluate, iar haiducul Lucian nu a uitat să menționeze asta. Nu lipsesc din ogradă nici foișorul și balansoarele pe timp de vară.
Oriunde te uiți în curte, totul pare făcut cu ”mână dumnezeiască”, așezat cu grijă la locul lui. Cei doi au și grădinuța lor cu zarzavaturi și legume, pe care o muncesc cu drag și spor, un iaz cu pești, dar și o pivniță mărginită pe o parte de bolovanii din munte, unde stau frumos înșirate pe rafturi, ca în poveștile cu bunici pricepute, zeci de borcane de murături, dulcețuri, siropuri naturale și bucate eco alese.
Revenind la pensiunea recent deschisă, este o construcție nou amenajată ce dispune de zece camere generoase, din care șase cu pat matrimonial și patru cu două paturi, plus două apartamente pentru familiile cu copii. Mobilierul este unul din lemn natural pictat, draperiile și cuvertura de pat asortate frumos, iar pe jos stau întinse niște covoare care te duc cu gândul la trecut. Fiecare cameră este dotată cu TV LCD, wifi gratuit și baie mobilată modern, cu cabină de duș. Stilul abordat este o combinație între modern și tradițional, totul fiind realizat cu atenție la detaliu, iar curățenia…impecabilă.
La mansardă se află o sală de conferințe cu aproximativ 50 de locuri, iar la parter restaurantul pensiunii, unde șemineul stă la loc de cinste, iar mirosul plăcintelor te îmbie încă de la intrare. Un meniu divers, cu preparate din gastronomia locală tradițională, gătite cu ingrediente naturale, de casă, stă la dispoziția celor care trec pragul pensiunii.
”Mâncărurile pe care le preparăm sunt mâncăruri alese, nu neaparat prin multitudinea produselor din care sunt făcute, ci prin măiestria celor care le fac. Ne străduim ca preparatele noastre să fie tradiționale și sănătoase”, a spus haiducul Lucian, care a ținut să precizeze și că maestra în bucătărie este chiar soția lui, hangița Lenuța, care face o mâncare extraordinar de gustoasă. Cei doi adună cu mare drag rețete de la gospodinele din sat și spun că sunt deschiși oricăror inițiative venite din partea acestora.
Seri de poveste sau folclorice, călătorii off road, drumeții și vizite la obiective în zonă
Sejurul la pensiunea ”Floare de Colț” din Poiana Galdei se poate transforma, garantat, într-o vacanță de vis. Pentru cei care doresc să descopere frumusețile Munților Trascău, cu legendele lor nemuritoare, gazdele organizează, la cerere, drumeții pe jos sau cu bicicletele la rezervații naturale din zonă, excursii off-road cu ghid turistic, sesiuni de cățărare pe stânci, chiar și partide de vânătoare, în funcție de sezon. Har Domnului, turiștii au ce vizita în zonă, pentru că sunt o mulțime de obiective turistice, cu povești minunate, care așteaptă să fie descoperite: Cheile Întregalde, Cheile Găldiței, Piatra Cetii, Piatra Bulzului, Băile Romane de la Cetea, Piatra Craivii, Cheile Tecșeștilor, Peștera Bisericuța, Cheile Vălișoarei, Poiana Narciselor de la Negrileasa, Piatra Secuiului, Cetatea Alba Carolina sau Salina Turda, fiind doar câteva dintre acestea.
Legendele din zonă vi le poate spune chiar haiducul Lucian, căci nu este una pe care să nu o știe. Și le povestește așa frumos și de-amănuntul că îți este mai mare dragul să-l asculți.
Putem spune că buna dispoziție e la ea acasă la pensiunea haiducului și hangiței. Pentru că sunt mari tradiționaliști, nu lipsesc din oferta lor nici serile folclorice cu formații și ansambluri de dansatori din zonă, în care sunt prezentate cu mândrie portul și cântul românesc. Astfel că, la cerere, cei cazați la pensiune pot avea parte și de un spectacol pe cinste. De menționat că printre oaspeții care au trecut pragul pensiunii s-au numărat artiști populari îndrăgiți în întreaga țară, precum Sava Negrean Brudașcu, Nucu Pandrea, Ionuț Fulea, Veta Biriș, dar și realizatorii emisiunii ”Cireașa de pe tort”, în frunte cu Horia Vîrlan.
Pentru cei interesați, aici se organizează și diverse evenimente speciale, de la cununii, botezuri, aniversări până la întâlniri de afaceri.
Pensiunea Floare de Colț din localitatea Poiana Galdei, nr. 74, judeţul Alba este situată la 29 kilometri de Alba Iulia, 97 kilometri de Cluj-Napoca, 104 kilometri de Sibiu şi 379 kilometri de Bucureşti. Accesul se face de pe DN1, pe DJ 107 K, prin Cheile Gălzii.
Coordonate GPS: 46°14’47” N 23°31’10” E.
Punem la dispoziție și numărul de telefon al haiducului Lucian – 0788327710.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 ianuarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]