FOTO, VIDEO – PROTEST: APM Alba, Garda de Mediu și Instituția Prefectului au primit petiții cu peste 6000 de semnături pentru oprirea poluării din SEBEȘ
- Reprezentanții APM Alba, Garda de Mediu și Instituția Prefectului au primit duminică, 1 martie, petiții cu peste 6.000 de semnături în care oamenii cer instituțiilor statului să reacționeze pentru oprirea poluării din municipiul Sebeș, potrivit Grupului de Inițiativă Civică Sebeș și ONG-ului PrimaNatura.
Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, ONG-ul PrimaNatura, ecologiștii și sebeșenii deranjați de poluare și de intenția de deschidere a unei noi fabrici de formaldehidă în municipiu au organizat duminică, 1 martie, de la ora 14.00, un protest de amploare la Alba Iulia.
În fața sediului APM Alba și a Instituției Prefectului, pe o vreme capricioasă cu ploaie măruntă, sute de persoane au scandat: ”DNA, DNA, asta e ancheta ta”, ”Afară, afară cu Kronoșpan din țară”, ”Nu vă fie frică, Kronoșpanul pică”, sau ”Rușine să vă fie”. APM Alba a fost denumită ”Agenția pentru protecția poluatorului”.
Prima instituție vizată de acest protest și punctul de pornire în marș, a fost sediul APM Alba și Garda de Mediu Alba, instituții care prin deciziile lor ar putea fi considerate vinovate de situația actuală din Sebeș spune Grupul de Inițiativă Civică Sebeș și ONG-ul PrimaNatură. Organizatorii au afirmat că vor înmâna câte o petiție acestor instituții în care se cere ferm oprirea poluării, petiție semnată de peste 6000 de cetățeni.
Organizatorii au precizat că protestul a fost notificat la Primăria Alba Iulia, iar traseul acestuia este Parcul Unirii, printre catedrale, Piața Cetății, porțile Cetății, piața Alessandria, până la Prefectura Alba, unde va fi înmânată și acolo o petiție adresată domnului prefect.
UPDATE: Prima instituție la care s-a înmânat petiția cu peste 6000 de semnături a fost APM Alba. ”Ne-ați și făcut adresă în acest sens și v-am răspuns că o să fiu astăzi prezentă. Este responsabilitatea noastră, suntem în slujba cetățenilor și asta facem în fiecare zi, respectăm legea”, a spus directoarea instituției, Mihaela Mih Dehelean. Hațegan Ana, unul dintre protestatari i-a transmis directoarei APM Alba: ”Sperăm că o să faceți tot posibilul ca la Sebeș să nu mai apară calitatea aerului rea”. Răspunsul directoarei fiind: ”Noi facem tot posibilul, am instalat acolo un panou pentru ca publicul larg să fie informat. Noi suntem în slujba cetățenilor, indicele general poate fi citit în fiecare zi. Asta intră în atribuția noastră iar noi trebuie să facem acest lucru. Noi avem o procedură și o urmăm, notificăm Garda Națională de Mediu, comisariatul Alba și de fiecare dată Garda își face datoria și merge acolo și vede care sunt motivele depășirii PM10. Ana Hațegan a arătat că nu este suficient să se dea amenzi pentru că oamenii respiră un aer poluat. Ana Hațegan a dorit un program pe 2015 care să ajute la eliminarea poluării. Mihaela Mih Dehelean a spus că nu este nevoie să denigreze instituțiile statului ci să aibă încredere în ele. ”Nu trebuie să ne călcați în picioare. Eu dialoghez cu toată lumea, și comisarul șef de la Gardă, la fel”, a adăugat Dehelean. La spusele directoarei, Vlad Monica, a doua reprezentantă care a intrat în sediul APM Alba a spus că protestatarii au găsit ”o mai mare deschidere din partea Gărzii de Mediu decât din partea Agenției”. Mihaela Mih Dehelean a arătat că nimeni nu a venit în această instituție fără să i se dea un răspuns sau să i se pună la dispoziție documentele necesare.
A doua instituție vizitată a fost Garda de Mediu. Directorul Dănuț Hălălai a spus că instituția pe care o conduce lucrează în interesul cetățenilor, dar cu măsuri legale. ”Măsurile legale sunt singurele modalități ale noastre de a rezolva problema. Nu pot să fac altceva. Voi lua această petiție și respectând termenul legal vă voi da cât mai repede un răspuns. Doresc ca problema să fie rezolvată legal”, a spus Hălălai. Monica Vlad de la ONG-ul Prima Natura a spus că oamenii nu se vor opri până când secția chimică nu va fi relocată. ”Știm că Garda de Mediu a aplicat mai multe sancțiuni și acesta e un motiv în plus să credem că o astfel de instalație nu are ce să caute în interiorul unei comunități”, a spus Monica Vlad. Hălălai i-a dat dreptate și a spus că va face tot ceea ce îi stă în putere din punct de vedere legal pentru populația să fie protejată. Monica Vlad a arătat că nu mai vrea, ca în Sebeș, să fie oameni care să spună că nu pot deschide geamul pentru că nu pot respira.
O petiție a fost înmânată și reprezentanților Prefecturii Alba, prefectul Gheorghe Feneșer nu a fost prezent, fapt ce a stârnit nemulțumirea protestatarilor.
În 15 martie, la Casa de Cultură din Sebeș va avea loc o nouă întâlnire la care se așteaptă răspuns din partea celor trei instituții ale statului.
”Nu am avut nicio reacție din partea autorităților. Da, a fost o întâlnire în ianuarie, aici la Instituția Prefectului unde nu am aflat mai nimic: APM Alba a spus că nu poate face niciun fel de declarație de față cu presa, reprezentanții care au venit de la Kronoșpan nu au avut nimic de spus. Singurii care au fost totuși deschiși și au purtat un dialog au fost cei de la DSP Alba. Din păcate, acolo nu putem face un protest pentru că e în incinta Spitalului Județean și nu vrem să deranjăm oamenii (…) petiția este toată nemulțumirea oamenilor din Sebeș. Sperăm ca până în data de 15 să avem și răspunsurile dânșilor pentru că, repet, oamenii ies în stradă și vor răspunsuri. Secția chimică din cadrul Kronoșpan aduce principala nemulțumire. Noi spunem că instalația de formaldehidă nu are ce să caute în interiorul unei comunități. Sunt seri în care oamenii spun că nu pot deschide geamul că nu se poate respira (…) Ne dorim relocarea secției chimice, altfel oamenii nu se vor opri”, a spus a spus Monica Vlad de la ONG-ul PrimaNatura.
Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș și ONG PrimaNatura au spus că încă de la începutul marșurilor de protest, atât organizatorii cât și cei care s-au alăturat pe parcurs, au putut vedea pe site-ul Agenției Naționale de Protecție a Mediului și în comunicatele de presă din partea Gărzii de Mediu cum mai multe depășiri ale limitelor maxime admise la formaldehidă și PM10 au fost modificate sau „explicate” într-un fel sau altul. În acest an, au fost organizate 8 proteste, dintre care 7 la Sebeș.
[nggallery id=93]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii