FOTO/ VIDEO: Proprietarii garsonierelor din ”Turturica” nu acceptă despăgubirile oferite de Primăria Alba Iulia. Vor contesta în instanță sumele stabilite de expert
La Primăria Alba Iulia a avut loc în această dimineață prima întâlnire cu o parte dintre proprietarii expropriați din blocul ”Turturica”, pentru negocierea sumelor oferite de administrația locală în urma expertizei făcute pentru fiecare locuință în parte. În general oamenii sunt foarte nemulțumiți de sumele stabilite (între 2.360 și 3.980 de euro), refuză banii și spun că vor contesta expertizele în instanță.
Reamintim că aceste sume au fost aprobate de Consiliul Local Alba Iulia în ședința de la sfârșitul lunii noiembrie când au fost supuse la vot expertizele pentru 23 din cele 33 de garsoniere din blocul care va intra în proprietatea primăriei. Toate locuințele sunt compuse dintr-o cameră și o baie, având o suprafață totală de 11,34 mp.
*Schimb dur de replici între viceprimarul Gabriel Pleșa și consilierul independent Mircea Trifu
La negocieri a fost prezent și consilierul independent Mircea Trifu care le-a spus oamenilor că Legea exproprierii se poate aplica doar daca ei sunt de acord cu prețul oferit, sau îl contestă în instanță și i-a îndemnat să nu se sperie de ”amenințările” primăriei care dă de înțeles că dacă nu acceptă suma propusă, vor primi și mai puțin:
”Noi nu avem în niciun fel posibilitatea să cumpărăm, numai dacă dumneavoastră doriți și referitor la legea asta a exproprierii cu care oarecum sunteți amenințați, să știți că ea se poate aplica doar în cazul în care dumneavoastră agreați prețul sau ajungeși în instanță, treabă care nu depinde nici de noi, nici de dumneavoastră ci de judecătorie. Deci să nu o luați asta ca pe o treabă prin care vă speriem noi cu prețul ăsta ridicol…”, a spus Mircea Trifu.
”Îmi pare rău că vă face un mare deserviciu, exact cum v-a făcut de la început…”, le-a comunicat viceprimarul Gabriel Pleșa proprietarilor iar consilierului Mircea Trifu i-a cerut să părăsească sala, acuzându-l că a mers la întâlnire doar pentru a-și aduna ”puncte” (n.r. capital electoral): ”Te doare în șpiț de ei și ai venit aici doar pentru a aduna puncte și ai recunoscut asta. Nu veni aici să faci puncte, că așa ai făcut și la Prefectură și i-ai prostit! Dacă nu vrei să discutăm, te invit oficial să părăsești sala”.
Negocierile s-au purtat cu fiecare proprietar în parte. Cei care așteptau să intre la discuțiile în particular cu comisia formată din consilieri locali au declarat că nu acceptă banii care le-ar ajunge doar pentru a-și plăti chiria un an și își doresc, în schimb, câte o locuință:
”Nu suntem de acord cu prețul lor! Noi vrem casă! Prețul ăsta e numai pentru un an de zile să ne plătim chirie. Ce facem după aceea? Stăm pe drumuri, boschetari, prin șanțuri? Câți metri pătrați sunt acolo, noi așa să primim, nu avem pretenții la mai mult!”, au spus oamenii.
*Oamenii sunt hotărâți să-și caute dreptatea în instanță, însă vor avocat și judecarea contestațiilor în alt județ
Persoanele prezente și-au exprimat neîncrederea în avocații și instanțele din Alba, considerând că doar în alt județ ar putea avea câștig de cauză:
””Avocat nu ne trebuie de aici, din Alba Iulia! Din altă parte ne trebuie avocat! Și nici proces în Alba Iulia”, a spus unul dintre proprietari:
*”Primăria dă pe un sens giratoiu de 10 metri 25.000 de euro iar nouă ne oferă 2.000 de euro!”
Primii ieșiți de la discuțiile individuale le-au explicat celorlalți că negocierea este de fapt comunicarea prețului stabilit prin expertiză și înștiințarea că administrația locală nu poate ofefri mai mult. Oamenii au semnat că nu sunt de acord cu suma oferită, vor face contestații și nu vor părăsi garsonierele până la finalizarea judecării dosarelor.
Unii au atras atenția că blocul s-a degradat și mai tare după evacuarea celor care nu aveau acte de proprietate, deoarece aceștia au fost lăsați să-și ia cu ei inclusiv ușile și geamurile. De asemenea, au arătat că mulți dintre cei evacuați sunt încă pe drumuri și nu primesc suma lunară promisă de primărie.
Totodată, unul dintre cetățeni a făcut o comparație între suma pe care administrația locală o plătește pentru construcția unui sens giratoriu și suma pe care o oferă pentru despăgubirea unei persoane care va rămâne fără casă:
*Raportul de specialitate privind achiziționarea imobilului, demolarea lui și reamenajarea zonei din punct de vedere urbanistic şi edilitar
”Considerăm oportună achiziţionarea imobilului ce face obiectul prezentului proiect de hotărâre având în vedere faptul că blocul în care se află locuinţa se află într-o stare avansată de degradare, este insalubru şi prezintă risc pentru sănătatea şi integritatea locatarilor săi şi a locuitorilor din zonă, motiv pentru care se impune demolarea acestuia şi reamenajarea zonei din punct de vedere urbanistic şi edilitar, eliminându-se astfel un focar de infecţie din oraş.
Blocul G2 de pe str.Arnsberg este o construcţie tip P+4E, destinaţia sa iniţială fiind de cămin de nefamilişti, a fost construit în anul 1971, la această dată are destinaţia de bloc de locuinţe confort IV şi se învecinează cu alte blocuri de locuinţe şi case particulare.
Blocul prezintă următoarele caracteristici:
Fundaţii din beton armat cu structură din prefabricate de beton, închiderile şi compartimentările sunt cu zidărie şi cadre de beton, acoperişul este tip terasă necirculabilă.
Aspectul exterior al blocului este neîngrijit şi degradat, casa scării este degradată şi insalubră, blocul în ansamblul său fiind insalubru, neigienizat, cu condiţii improprii unor locuinţe.Datorită neântreţinerii instalaţiilor de apă, canal şi a celor de scurgere a apelor pluviale, au apărut infiltraţii şi igrasie atât la interiorul cât şi la exteriorul blocului, infiltraţii cărora li se datorează în parte starea de degradare a blocului, fiind posibilă afectarea structurii de rezistenţă a acestuia. Blocul nu este racordat la reţeaua de alimentare cu gaze naturale.Blocul prezintă în interior miros pestilenţial, din cauza mizeriei existând condiţii propice pentru dezvoltarea şi înmulţirea insectelor şi a rozătoarelor”, s-a precizat rapoartele de specialitate care însoțesc documentele administrative.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]