FOTO VIDEO| Primul prefect român al județului Alba! Care este povestea avocatului Ioan Pop, născut la Bucerdea Vinoasă, unul dintre organizatorii Marii Uniri de la Alba Iulia
Unul din chipurile emblematice ale Marii Uniri din 1918 a fost Ioan Pop, un avocat din Alba Iulia, principalul organizator al evenimentelor pe plan local și membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.
Ioan Pop s-a născut în anul 1880, în Bucerdea Vinoasă, județul Alba. A urmat Liceului reformat calvin maghiar “Bethlem Gabor” din Aiud, după absolvirea căruia a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității din Cluj, făcându-și ucenicia în cabinetul de avocatură a lui Camil Velican, în Alba Iulia.
Ioan Pop a fost cel care s-a ocupat de organizarea Marii Adunări Naționale din 1 decembrie 1918, în calitate de membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE
Un participant la Marea Unire a sintetizat eforturile albaiulienilor spunând că „toată populația românească a orașului, dar mai ales intelectualii colaborau prin toate puterile lor, plini de fala unei înalte misiuni, la munca agitată, dar chibzuit coordonată. Se lucra zi și noapte. M-am convins la fața locului că principalul diriguitor al operei de organizare era avocatul local Ioan Pop, un bărbat înzestrat cu o neobișnuită putere de muncă și cu un remarcabil spirit practic”.
Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a comentat pentru ziarulunirea.ro viața tumultuoasă și încărcată de evenimente a primului prefect roman al județului Alba.
“Ioan I. Pop a fost cel care a organizat Alba Iulia, el a asigurat organizarea locală pentru 1 Decembrie 1918. Ioan Pop era născut în 1880, la Bucerdea Vinoasă, în comitatul Alba de Jos, era avocat de profesie, își începuse cariera în biroul lui Camil Velican, a devenit un membru al Partidului Național și ulterior și un apropiat al lui Iuliu Maniu. A intrat în Consiliul Național din localitate din Alba Iulia, la mijlocul lunii noiembrie și a primit această sarcină, să organizeze, pe cât se poate de bine, adunarea populară ce urma să aibă loc pe Câmpul lui Horea, pe latura vestică a Cetății Alba Iulia.
A fost ales și membru în Marele Sfat, acel parlament insolit al Transilvaniei, ales atunci, la 1 Decembrie 1918, ulterior a devenit și primul prefect român al județului Alba și a avut și alte funcții în perioada interbelică, funcția de subsecretar de stat în cabinetele Maniu și Vaida Voievod și foarte prezent în viața politică locală și națională chiar.
A fost arestat în 1950, a fost luat împreună cu alți lideri naționali țărăniști și a murit în închisoarea de la Sighet în 1953”.
Ioan Pop a devenit astfel o emblemă a unității românilor de pretutindeni și, de asemenea, un model pentru oricine dorește să participe la schimbarea lumii înconjurătoare, în bine.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]