Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Povestea celui mai bătrân vânător din Alba. La 84 de ani, Moș Toma spune cele mai spectaculoase povești vânătorești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Moș Toma, din satul Întregalde, este cel mai bătrân vânător din judeţul Alba. A împlinit vârsta de 84 de ani, dar, cu toate acestea, este încă sprinten și vioi.

Chiar dacă nu mai pleacă pe coclaurile din jurul satului la vânătoare sau pentru a verifica sălaşurile sălbăticiunilor din zonă, Moș Toma își face întotdeauna timp pentru a împărtăși din aventurile sale la vânătoare.

A atins vârsta senectuţii, iar povestirile lui sunt cunoscute de toţi localnicii. Cel mai vârstnic vânător din judeţ este născut în anul 1935, a lucrat în mina Haneș şi este „puşcaş” cu patalama din 1958.

A lucrat în gospodăria familiei până a plecat în armată, la marină, timp de 3 ani și două luni. S-a întors acasă, iar vreo 2 ani a lucrat la IFET, la pădure. Din 1960 și până în 1966 a lucrat în mină la Haneș. A pușcat toate felurile de animale care se întâlnesc la noi, dar cel mai mult i-a plăcut să vâneze lupi și vulpi.

YouTube video

De-a lungul anilor, Moș Toma a trăit tot felul de peripeţii, prin pădurile din zonă, ba chiar s-a întâlnit şi cu ursul, de câteva ori. De fiecare dată a scăpat viu şi nevătămat. Una dintre păţaniile sale este arhicunoscută în împrejurimile satului, când omul a dat nas în nas cu lupul.

Bătrânul vânător povesteşte că a lucrat ca pădurar. Acesta nu mai ştie câte animale a vânat, dar a împuşcat cel mai mult vulpi: „Îmi place să vânez vulpe, porc mistreţ, cerbi, lupi.”

Vânătorul ştie toate ascunzişurile din pădurile din zonă. „Am învăţat toate ascunzişurile din pădure. Cunosc bolovan unde stăteam să aşteptăm vânatul. Atunci când era iarnă, luam urma vânatului pe zăpadă şi făceam goană“, ne mai spune acesta.

Moș Toma îşi dă cuvântul că poveştile lui, unele mai triste, iar altele peripeții pline de umor, spuse cu mult patos, sunt reale şi te ţin cu sufletul la gură.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Claudiu Petruț, tânărul din Alba care și-a licitat porumbeii pentru a construi o casă unei familii nevoiașe: „Cred că dai cu o mână și primești cu cealaltă. Mă simt împăcat sufletește”

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Claudiu Petruț, tânărul din Alba care și-a licitat porumbeii pentru a construi o casă unei familii nevoiașe: „Cred că dai cu o mână și primești cu cealaltă. Mă simt împăcat sufletește” Într-o recentă apariție la Radio Unirea FM, Claudiu Petruț, tânărul din Alba cunoscut pentru gesturile sale de caritate, a vorbit despre proiectul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea