FOTO/ VIDEO: Port tradițional de secol XIX, reconstituit și redat comunității din Feneș
Portul tradițional specific secolului XIX din Feneș, un sat care aparține de orașul Zlatna, a fost reconstituit și redat comunității. După câteva luni în care au fost puse în aplicare meșteșugurile tradiționale care erau folosite acum un secol în industria casnică textilă, portul a fost realizat întocmai cum era purtat la vremea sa de oamenii din localitate. Pe parcursul secolului XX, portul din acest sat, precum și cele din întreaga zonă a munților Apuseni, a fost puternic influențat de portul buciumănesc, mai colorat, mai atrăgător.
Noile costume, realizate exact din materiile prime și cu modelele celor autentice, au fost prezentate comunității în cadrul unui eveniment care a avut loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016 la Căminul Cultural din Feneș. Cu aceeași ocazie au fost lansate o carte și un film documentar despre întregul proces de reconstituire a portului tradițional.
Evenimentul a fost prezentat de Petruța Pop, etnograf și inițiator al proiectului prin care a fost realizată reconstituirea. Ea a explicat în detaliu pașii care au dus la materializarea proiectului și i-a invitat pe scenă pentru a le mulțumi tuturor celor care au contribuit la realizarea portului tradițional: localnicele Lucreția Gordeș și Eugenia Croitoru, care au cusut costumele și pieptarele, Tudor Ponoran și Nicoleta Doncuț, care au îmbrăcat costumele pentru a fi prezentate, Adina Curta, coautor al cărții, Constantin Inel, director al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, precum și pe primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, care a oferit tot sprijinul pentru realizarea proiectului.
Cartea lansată se numește Portul tradițional din zona Zlatnei și prezintă, în detaliu, întregul proces al realizării costumelor tradiționale, de la caracterizarea zonei, la prezentarea materiilor prime folosite în industria casnică textilă, a uneltelor, a procedurilor de obținere a diverselor pânze, până la realizarea și descrierea efectivă a componentelor costumului. Imagini amănunțite din timpul procesului de reconstituire au fost surprinse într-un film documentar, care poartă același titlu.
Întregul proces a fost posibil prin implementarea proiectului cultural „Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un proiect care are ca obiective creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume tradiționale.
Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei a fost a IV-a ediție a proiectului de reconstituire a unui port tradițional din județul Alba, după ce un proces similar a avut loc, în ultimii trei ani, în comunele Pănade, Cergău și Gârda de Sus.
[nggallery id=2976]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
O femeie din Noșlac, victima violenței domestice: A fost bătută de soțul ei. Bărbatul s-a ales cu dosar penal
O femeie din Noșlac, victima violenței domestice: A fost bătută de soțul ei. Bărbatul s-a ales cu dosar penal Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Noșlac, s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu după ce și-a agresat fizic soția, pe fondul consumului de alcool. Citește și: Peste 60 […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba