FOTO/ VIDEO: Port tradițional de secol XIX, reconstituit și redat comunității din Feneș

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Portul tradițional specific secolului XIX din Feneș, un sat care aparține de orașul Zlatna, a fost reconstituit și redat comunității. După câteva luni în care au fost puse în aplicare meșteșugurile tradiționale care erau folosite acum un secol în industria casnică textilă, portul a fost realizat întocmai cum era purtat la vremea sa de oamenii din localitate. Pe parcursul secolului XX, portul din acest sat, precum și cele din întreaga zonă a munților Apuseni, a fost puternic influențat de portul buciumănesc, mai colorat, mai atrăgător.

fenes12Noile costume, realizate exact din materiile prime și cu modelele celor autentice, au fost prezentate comunității în cadrul unui eveniment care a avut loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016 la Căminul Cultural din Feneș. Cu aceeași ocazie au fost lansate o carte și un film documentar despre întregul proces de reconstituire a portului tradițional.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Evenimentul a fost prezentat de Petruța Pop, etnograf și inițiator al proiectului prin care a fost realizată reconstituirea. Ea a explicat în detaliu pașii care au dus la materializarea proiectului și i-a invitat pe scenă pentru a le mulțumi tuturor celor care au contribuit la realizarea portului tradițional: localnicele Lucreția Gordeș și Eugenia Croitoru, care au cusut costumele și pieptarele, Tudor Ponoran și Nicoleta Doncuț, care au îmbrăcat costumele pentru a fi prezentate, Adina Curta, coautor al cărții, Constantin Inel, director al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, precum și pe primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, care a oferit tot sprijinul pentru realizarea proiectului.

fenes19

Cartea lansată se numește Portul tradițional din zona Zlatnei și prezintă, în detaliu, întregul proces al realizării costumelor tradiționale, de la caracterizarea zonei, la prezentarea materiilor prime folosite în industria casnică textilă, a uneltelor, a procedurilor de obținere a diverselor pânze, până la realizarea și descrierea efectivă a componentelor costumului. Imagini amănunțite din timpul procesului de reconstituire au fost surprinse într-un film documentar, care poartă același titlu.

Întregul proces a fost posibil prin implementarea proiectului cultural „Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un proiect care are ca obiective creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume tradiționale.

Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei a fost a IV-a ediție a proiectului de reconstituire a unui port tradițional din județul Alba, după ce un proces similar a avut loc, în ultimii trei ani, în comunele Pănade, Cergău și Gârda de Sus.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419