FOTO-VIDEO: Mocănița a ”șuierat” din nou în gara Alba Iulia, de 1 Decembrie. Prima cursă a trenului de epocă de la Zlatna, după restaurare
După zeci de ani, șuieratul Mocăniței din Apuseni s-a auzit din nou în gara Alba Iulia, pe 1 Decembrie 2015. Trenul de epocă restaurat a făcut marți, de Ziua Națională a României, prima cursă de la Zlatna până în Capitala Unirii. Zeci de români aflați pe peronul gării s-au bucurat să vadă ”Crăița din Apuseni” ”pufăind” chiar de 1 Decembrie în orașul Marii Uniri și, bineînțeles, nu au ratat ocazia de a se fotografia lângă ea.
Trenul turistic a plecat din Zlatna în jurul orei 10.45 și a ajuns la Alba Iulia în jurul orei 13.15 minute, unde a rămas mai bine de trei ore, spre bucuria unora dintre cei care au sărbătorit Ziua Națională a României la Alba Iulia.
”Am venit foarte bine. Cursa a durat aproximativ două ore și jumătate. Nu uitați că domnișoara din spatele nostru (n.r. Mocănița) trebuie să ia apă și a trebuit să oprim să ”bea” apă. În mod normal, când faci turism de epocă, nu faci viteză, ci faci gustare. Deguști traseul și tot ce vezi în jurul tău”, a spus Radu Belu, inginer la Regionala de Căi Ferate CFR Braşov, cunoscut în toată ţara datorită pasiunii sale pentru aceste vehicule.
Printre cei care au dorit să audă șuieratul Mocăniței s-a aflat și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleșa.
În jurul orei 16.15, primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, alături de câțiva dansatori în straie populare s-au urcat în vagonul ”Crăiței” și au pornit la drum, înapoi, spre Zlatna.
Locomotiva cu abur care a fost pusă în mișcare spre Capitala Marii Uniri a fost fabricată în 1911, lângă Berlin și face parte din patrimoniul național al României, categoria Tezaur. Nu a mai funcționat de mai bine de 20 de ani. În secolul XX, aceasta transporta marfă în Piața Obor după care a ajuns în zona Covasna, unde transporta lemne. După ce a stat 19 ani într-un depou din Sibiu, în 2013 a fost achiziționată de Primăria Zlatna, fiind, apoi, restaurată în 2014, la Remarul ”16 Februarie” din Cluj-Napoca.
Potrivit inginerului Radu Belu, ”este, poate, unicul exemplar care mai există în lumea asta”.
Trenul de epocă de la Zlatna urmează să fie completat cu alte două vagoane, unul restaurant și încă unul de călători.
Transferoviar Calatori și Primăria Zlatna își doresc ca acest tren turistic între Zlatna si Alba Iulia să devină tradiție și turiștii români, dar și străini, care vizitează Cetatea Alba Carolina, să descopere și peisajele minunate din Muntii Apuseni, într-o călătorie specială, într-un tren care te poartă înapoi în timp și al cărui unic scop este oferirea unor clipe inedite tuturor iubitorilor de călătorii și experiențe noi.
”Pentru că ne pasă de valorile și tradițiile românesti, pentru că ne dorim ca și noile generații din România și străinătate să audă șuieratul unei locomotive cu abur, să vadă aburul care se lasă purtat de vânt și să simtă mirosul lemnului ars pe care doar o locomotivă cu abur le poate oferi, am continuat cu seria probelor, de data aceasta cu o cursă care leagă două orașe importante atât ca istorie, cât și ca valoare: Zlatna și Alba Iulia într-o zi specială pentru întregul popor român”, a spus primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.
[nggallery id=1359]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a