FOTO-VIDEO: Ministrul Culturii, Corina Șuteu, la Alba Iulia. A semnat un protocol între municipiu și minister, pentru inițierea programului Orașe Europene
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a semnat, luni, un protocol de colaborare între Ministerul Culturii și municipiul Alba Iulia, acesta fiind un ”punct de plecare între local și central”. Cele două instituții, Primăria și Ministerul Culturii, au convenit să colaboreze pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural al Municipiului Alba Iulia, pentru inițierea programului Orașe Europene, pentru o mai bună interacţiune între activităţile instituționale și culturale ale Municipiului Alba Iulia şi cele ale Ministerului Culturii.
”Este al doilea protocol de colaborare între Ministerul Culturii și unul dintre orașele candidate la Capitala Culturală Europeană pe care îl semnez după Arad și mă bucur foarte mult să fiu la Alba Iulia pentru că realitatea este că forma inițială a protocolului a fost sugerată de către acest oraș. Noi ne-am inspirat din această formă pe care am găsit-o extrem de bună. În acest moment, Ministerul Culturii, indiferent de miniștrii care se vor succeda, ar fi de dorit ca ei să continue una dintre abordările pe care eu am dorit să le am în mandatul meu, adică acela de colaborare”, a spus Corina Șuteu, în cadrul unei conferințe de presă, la Alba Iulia.
Prin acest protocol, Alba Iulia, oraș candidat la Capitala Culturală Europeană 2021, își continuă proiectele culturale alături de Ministerul Culturii.
Principiile de bază ale protocolului.
- Relaţiile de conlucrare dintre părţi se întemeiază pe conceptele de parteneriat, respect reciproc şi bună credinţă, transparenţă în procesul de armonizare a intereselor lor specifice.
- În procesul conlucrării, părţile vor folosi toate modalităţile specifice de susţinere a dialogului.
- Realizarea unei colaborări pentru menţinerea unor legături permanente în domeniul cultural.
- Promovarea tradiţiilor și a conceptelor culturale inovatoare.
- Corecta şi prompta informare a opiniei publice privind activităţile partenerilor.
- Punerea la dispoziţia tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la activitățile culturale pe care Primăria Municipiului Alba Iulia și Ministerul Culturii le desfășoară în cadrul acestui parteneriat.
Obiectul colaborării
Participarea Municipiului Alba Iulia în cadrul Programului Orașe Europene, inițiat de Ministerul Culturii, proiect dedicat oraşelor care au candidat în prima şi în a doua etapă a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România.
Elaborarea și implementarea în parteneriat a unor proiecte cu finanțare nerambursabilă care răspund nevoilor de dezvoltare comunitară identificate la nivel local, de importanță locală și națională și/sau adresabile nevoilor instituționale ale părților semnatare.
Creșterea gradului de acces al publicului larg la bunurile culturale mobile și imobile, precum și la informațiile ce situează aceste bunuri într-un context cultural științific și social, cât și promovarea acestora la nivel național și internațional.
Conlucrarea în vederea asigurării protejării patrimoniului cultural la nivelul Municipiului Alba Iulia prin dezvoltarea și finanțarea proiectelor și programelor privind evidența, digitizarea non invazivă a arhivelor, inventarierea prin tehnologii digitale ale patrimoniului mobil și imobil.
Promovarea proiectelor culturale, publicitatea prin intermediul acţiunilor desfăşurate de ambele părţi pentru o mai bună imagine a instituţiilor şi promovarea intereselor acesteia către toate grupurile ţintă.
Colaborarea dintre părţile semnatare în vederea valorificării patrimoniului istoric și a celui cultural nou constituit, organizarea de festivaluri şi alte activităţi cultural-educative, expoziţii, colocvii și seminarii, efectuarea de studii și cercetări, publicarea în parteneriat a unor lucrări științifice sau de interes public, etc.
Instituţiile concordă la promovarea reciprocă, în cadrul activităţilor comune, a imaginii instituțiilor partenere.
Acțiunile și manifestările culturale la care prezentul protocol face referire pot fi, dar fără a se limita la acestea:
- Lucrări cu conținut cultural de interes local, regional, național și internațional;
- Evenimente culturale și științifice, organizarea de expoziții temporare și permanente;
- Promovare la târgurile de turism;
- Dezvoltarea industriilor creative și culturale, susținerea comunității creative locale;
- Elaborarea unei strategii de conservare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului construit la nivel local si prioritizarea conservării acestuia;
- Stimularea inovaţiei şi a cercetării în definirea noilor elemente identitare – patrimoniul de mâine;
- Implicarea cetățenilor în evenimentele culturale propuse;
- Acțiuni educative pentru copii și părinți, prin stimularea unor proiecte participative complexe relevante pentru comunitatea locală (protejarea patrimoniului cultural și natural, implicarea activă în proiectele comunității etc);
- Sprijinirea și promovarea inițiativelor tinerilor creativi și a colaborării lor la nivel local, național și internațional cu alți creativi, în domeniile: performance-art, arte urbane vizuale, artele spectacolului, arhitectură, design, IT, business și antreprenoriat, urbanism, cinematografie, advertising, meșteșuguri, modă, în funcție de posibilitățile legale;
- Realizarea de concursuri de idei/soluții pentru toate proiectele de interes public, ca garanție a mobilizării resurselor creative și a transparenței proiectelor;
- Realizarea de proiecte de identificare și promovare a patrimoniului industrial din întregul oraș care are potențial de a fi restaurat și refuncționalizat și care poate găzdui funcțiuni și evenimente culturale, creative, sociale, economice, educaționale sau științifice;
- Îndrumare și asistare în procesul de reabilitare a patrimoniului industrial și promovarea lor ca hub-uri economice, culturale, creative pentru întreprinzătorii interesați de spații unde să-și desfășoare activitățile (fără angajament financiar din partea Ministerului Culturii);
- Susținerea, încurajarea și promovarea proiectelor/initiațivelor locale din domenii precum arhitectură, artă, design, muzică, teatru cu un impact direct și imediat asupra vieții culturale și a menținerii unui nucleu cultural viu, coagulat;
- Acțiuni de promovare și integrare a artei contemporane în contextul unui oraș istoric complex.
Programul Orașe Europene pentru Municipiul Alba Iulia se articulează în jurul a 4 direcții propuse de Ministerul Culturii:
Acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură. Atingerea unui nou record mondial recunoscut de Cartea Recordurilor reprezintă unul din proiectele de dimensiune europeană privind cea mai mare horă din lume, unde se așteaptă ca peste 15.000 de persoane să sărbătorească în 2018 Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia, înlănțuindu-se în cea mai mare horă din istorie;
Inițierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât și programatorilor culturali;
Elaborarea unei publicații dedicate orașelor candidate pentru a contura profilul și identitatea lor;
Transferarea cinematografelor din Alba Iulia din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm în proprietatea Municipiului Alba Iulia și utilizarea acestora de către Primărie în interes comunitar (prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanațare nerambursabilă).
Durata prezentului protocol de cooperare este de 5 ani începând de la data semnării lui de către ambele părţi, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților.
Îndatoriri comune
- Ambele părţi semnatare ale acestui Protocol de Cooperare se angajează să colaboreze îndeaproape pentru stabilirea unor bune relaţii de cooperare.
- Părțile convin să depună toate eforturile pentru asigurarea durabilităţii parteneriatului.
- Ambele părți se angajează să menţină cele mai înalte standarde de etică, în exercitarea autorităţii lor, în cadrul parteneriatului.
- Părţile semnatare convin să monitorizeze şi să evalueze gradul de îndeplinire a obiectivului stabilit al colaborării.
- Părţile convin să facă schimburi de informaţii periodic şi contacte în vederea desfăşurării unor activităţi comune, consiliere pe probleme de specialitate.
- Părţile vor acţiona împreună pentru realizarea de proiecte, desfăşurarea de acţiuni sau evenimente culturale și artistice, manifestări ştiinţifice în parteneriat, realizarea de expoziţii, etc.
- Părţile convin să aloce resursele de timp necesare pentru a da curs invitaţiilor de participare la diferite manifestări organizate de către partener.
- Pentru o informare rapidă şi cât mai corectă, se vor solicita informaţii în realizarea activităților doar de la persoanele abilitate de către conducerea instituțiilor.
- Părțile convin să participe la întâlniri periodice de lucru în vederea identificării de potențiale proiecte comune care ar putea fi dezvoltate la nivel local, național sau internațional, în interesul ambelor părți.
Stabilirea rolurilor și responsabilităților fiecărui partener
MUNICIPIUL ALBA IULIA:
- Se angajează să numească responsabili – persoane de contact din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia, pe toată durata desfăşurării colaborării, pentru a asigura comunicarea eficientă între cele două instituţii partenere.
- Se angajează să sprijine financiar activități și proiecte culturale și conexe derulate în parteneriat între Municipiul Alba Iulia și Ministerul Culturii care pot contribui la dezvoltarea socio-economică și culturală a Municipiului Alba Iulia pe termen lung, în eventualitatea în care acestea sunt considerate a fi de interes public și de interes pentru ambele părți semnatare ale prezentului acord de cooperare, precum cele menționate la Art.2, lit. g).
- Se angajează să promoveze rezultatele acestui parteneriat şi contribuţia pe care Ministerul Culturii o va avea asupra creșterii vizibilității orașului la nivel național și internațional și asupra dezvoltării ofertei culturale.
- Se angajează să sprijine logistic, administrativ și cu resurse umane activitățile cultural-educative de interes public, propuse pentru desfășurare de către Ministerul Culturii, în limitele legii și ale fondurilor bugetare disponibile.
- Se angajează să asigure transferul de bune practici în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile.
- Se angajează să informeze Ministerul periodic cu privire la agenda culturală propusă de către Municipiul Alba Iulia.
- Se angajează să pună la dispoziția Ministerului și a instituțiilor subordonate, la cerere, sprijin logistic în vederea organizării de evenimente culturale precum spații publice, spații închise, protecție și pază prin Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia etc.
- Se angajează să sprijine, în limita resurselor disponibile, la cerere, Biblioteca Batthyaneum financiar, logistic și administrativ, precum şi evenimente culturale care sunt de interes pentru orașul Alba Iulia, organizarea stagiilor de practică în colaborare cu centre universitare internaționale, precum L’École Nationale des Chartes – Sorbonne, Paris, Universitatea din Strasbourg, respectiv cu alte instituții europene similare, organizarea de expoziții temporare, dar și activități precum cele menționate la Art. 2, lit. g), în situația în care se vor considera de interes pentru Municipiul Alba Iulia.
- Se angajează să mandateze Primarul Municipiului Alba Iulia să reprezinte Municipiul Alba Iulia în relaţia cu partenerul şi să semneze toate actele ce derivă în urma activităților derulate în baza prezentului protocol.
- Se angajează să mandateze Primarul Municipiului Alba Iulia să numească responsabili pentru derularea și implementarea viitoarelor proiecte din cadrul aparatului propriu al primarului și serviciilor subordonate Consiliului Local în parteneriat cu Ministerul Culturii, să delege responsabilităţi şi să monitorizeze desfășurarea activităților prin Dispoziţii/ Note Interne/ Rapoarte/ Planuri de implementare/ Referate/ alte documente specifice, în conformitate cu modul de organizare şi funcţionare specific legislației în vigoare, cu dispoziţiile legale aplicabile etc.
MINISTERUL CULTURII:
- Va desemna o persoană din cadrul Biroului Comunicare și Dialog Social, responsabilă de comunicarea dintre Ministerul Culturii şi Primărie pe toată durata parteneriatului.
- Se angajează să informeze și să comunice Primăriei Municipiului Alba Iulia toate informațiile utile din domeniul cultural care ar putea contribui la dezvoltarea durabilă a Municipiului Alba Iulia, în condițiile permise de lege, prin persoana prevăzută la litera a).
- Se angajează să sprijine, sub condiţia existenţei resurselor financiare, Primăria Municipiului Alba Iulia în organizarea de evenimente culturale de interes național și internațional.
- Se angajează să sprijine, sub condiţia existenţei resurselor financiare, logistic și prin resurse umane, evenimentele culturale care se vor organiza la Alba Iulia cu ocazia Centenarului Marii Uniri în anul 2018.
- După caz, se angajează să ofere scrisori de sprijin (fără angajament financiar) în cadrul proiectelor naționale sau transnaționale pe care Municipiul Alba Iulia le depune sau implementează, dacă Ministerul Culturii este de acord cu aceste proiecte.
- Se angajează să asigure vizibilitatea implicării Municipiului Alba Iulia în organizarea în parteneriat a proiectelor comune.
- Se angajează să organizeze evenimente cultural-educative de interes local, național sau internațional, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia și să se implice în activități culturale și conexe care pot contribui la dezvoltarea socio-economică și culturală a Municipiului Alba Iulia pe termen lung, în eventualitatea în care acestea sunt considerate a fi de interes public și de interes pentru ambele părți semnatare ale prezentului acord de cooperare, precum cele menționate la Art. 2 lit.g).
- Se angajează, sub condiţia existenţei resurselor financiare, să devină partener în cadrul proiectelor culturale ale Municipiului Alba Iulia cu finanțări nerambursabile în situația în care proiectul este de interes pentru minister și condițiile de eligibilitate o permit, conform prevederilor legale.
[nggallery id=3060]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana