FOTO-VIDEO: Machetă ce ghidează turiștii spre minunățiile Cetății, dezvelită la Alba Iulia. Obiectivele din Cetate, miniaturizate în 250 de kg de bronz
Turiștii care ajung în Cetatea Alba Carolina pot vedea cum este organizată fortificația și se pot ghida spre minunățiile Cetății cu ajutorul unei machete în care sunt prezentate, în miniatură, obiectivele turistice din Cetate, legenda fortăreței. Este vorba despre o lucrare din bronz impresionantă, de peste 250 de kilograme, amplasată în fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Macheta a fost dezvelită vineri, în prezența reprezentaților Primăriei Municipiului Alba Iulia și a artistului care a realizat-o.
Porțile Cetății, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Catedrala Ortodoxă a Încoronării, Obeliscul, Biblioteca Batthyaneum dar și alte monumente sunt miniaturizate pe macheta menită să ”călăuzească” turiștii prin Cetate.
”Lucrarea a fost inițial turnată în ceară, transpunerea făcându-se printr-o tehnologie specifică lucrărilor în bronz, material care se topește la temperatura de 1100 de grade. S-a reușit prin această machetă identificarea cetății ca planimetrie, cu clădiri și personaje, o perspectivă de ansamblu a întregului obiectiv.”, a precizat Ioan Bogdan, artistul care a lucrat cu migală, mai bine de trei luni, la această impesionantă machetă.
Potrivit Silviei Moldovan, director tehnic în cadrul Primăriei Alba Iulia, valoarea lucrării este de 142.000 de lei, iar ideea realizării acesteia exista încă de la inițierea proiectului de pe Latura de Vest a Cetății. ”Se dorea ca un monument sau o lucrare artistică să explice pe înțelesul tuturor ce locații și ce repere importante sunt de văzut în cetate. În urma unui sondaj printre cei pricepuți la a realiza o asemenea lucrare ne-am apucat efectiv de lucru. Macheta a fost gata încă din iarnă dar am mai completat-o ulterior cu legenda, astăzi fiind un produs finit complet, care va ajuta la orientarea turistică, la alegerea traseului dorit de fiecare vizitator în parte”, a declarat aceasta.
Prezent la dezvelirea machetei, primarul Mircea Hava a precizat că în prezent, în Cetate s-a trecut la lucruri de detaliu, cum este și această machetă, care de aici înainte îi va ajuta pe turiștii veniți să se orienteze mai precis în vizitarea obiectivelor istorice ale acesteia.
De asemenea, a făcut și un exercițiu practic de orientare turistică cu cei mici, întrebându-i în ce zonă se află și dacă recunosc obiectivele de pe machetă.
[nggallery id=592]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana