Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: La colindat cu „MATAHALA”- Un obicei vechi de sute de ani la Cunţa: Feciorii ies pe uliţe în costume urâte pentru a alunga spiritele rele, înainte de Anul Nou

Alexandra Mates

Publicat

în

O tradiţie veche de sute de ani, păstrată cu sfinţenie şi în zi de azi de sătenii din Cunţa, este „Matahala”. În fiecare an, în cea de-a treia zi de Crăciun, tinerii cunţeni pornesc la colindat cu „Matahala”. Se costumează în zdrenţe care mai de care mai urâte, îşi pun măşti hidoase  şi pornesc pe uliţele satului, însoţiţi de un taraf, pentru a alunga spiritele rele adunate peste an, înaintea petrecerii de Anul Nou.

După un ritual bine stabilit, înarmaţi cu bâte, mături şi alte obiecte, flăcăii iau toate uliţele “la colindat”, dansând şi chiuind. Sperie pe oricine le iese în cale şi îi mânjesc cu căneală pe faţă.  Ştiind că aşa este tradiţia, localnicii îi aşteaptă în poartă, chiar dacă ştiu că vor fi ciufuliţi şi mâzgăliţi, iar unii dintre ei se alătură grupului, însoţindu-i la colindat.

Tradiţia spune că prin acest ritual “matahalele” alungă necazurile şi spiritele rele, şi îi pregătesc pe săteni de venirea Noului An. La final, după ce colindă toate uliţele şi după ce răul adunat peste an este gonit, se strâng cu toţii la un loc şi încing o petrecere pe cinste.

FOTO-VIDEO: arhivă 2012

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea