O tradiţie veche de sute de ani, păstrată cu sfinţenie şi în zi de azi de sătenii din Cunţa, este „Matahala”. În fiecare an, în cea de-a treia zi de Crăciun, tinerii cunţeni pornesc la colindat cu „Matahala”. Se costumează în zdrenţe care mai de care mai urâte, îşi pun măşti hidoase şi pornesc pe uliţele satului, însoţiţi de un taraf, pentru a alunga spiritele rele adunate peste an, înaintea petrecerii de Anul Nou.
După un ritual bine stabilit, înarmaţi cu bâte, mături şi alte obiecte, flăcăii iau toate uliţele “la colindat”, dansând şi chiuind. Sperie pe oricine le iese în cale şi îi mânjesc cu căneală pe faţă. Ştiind că aşa este tradiţia, localnicii îi aşteaptă în poartă, chiar dacă ştiu că vor fi ciufuliţi şi mâzgăliţi, iar unii dintre ei se alătură grupului, însoţindu-i la colindat.
Tradiţia spune că prin acest ritual “matahalele” alungă necazurile şi spiritele rele, şi îi pregătesc pe săteni de venirea Noului An. La final, după ce colindă toate uliţele şi după ce răul adunat peste an este gonit, se strâng cu toţii la un loc şi încing o petrecere pe cinste.
FOTO-VIDEO: arhivă 2012