Foto/Video: Final grandios al Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!” de la Câmpeni: concurs de interpretare vocală și instrumentală, muzică și dansuri populare, festivitate de premiere, recital cu artiști ai Operei de Stat din Viena
În prezența câtorva mii de persoane care nu s-au speriat de ziua presărată cu reprize de ploaie de Sfântul Ilie, aseară s-a încheiat la Câmpeni cea de-a XXII-a ediție a Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!”, un eveniment special organizat în anul Centenarului Marii Uniri de către Primăria și Consiliul Local Câmpeni în colaborare cu Consiliul Județean Alba, desfășurat prin tradiție înaintea Târgului de Fete de pe Muntele Găina.
Ultima seară a festivalului a debutat cu concursul de interpretare a soliștilor vocali și instrumentali de folclor, prezentat de Daniela Floroian, la această ediție aniversară urcând pe scenă 17 tineri concurenți acceptați la cele două secțiuni în urma preselecțiilor, care au fost atent urmăriți de juriul prezidat de prof. dr. Mircea Cîmpean, folclorist şi etnomuzicolog de la Cluj Napoca.
Până la festivitatea de premiere, pe scenă a prezentat un înflăcărat recital de poezie pe tema protejării valorilor noastre naţionale și în spiritul aniversării Marii Uniri actorul Sandu Aristin Cupcea din Republica Moldova, urmat fiind de un program de muzică și dansuri populare, susținut de ansamblurile „Teiușana” și „Doina Moțului” al Casei de Cultură „Avram Iancu” Câmpeni cu soliștii Ioana Elena Ciorea, Dana Junc, Gabriel Mateiu și Alexandru Dem Silvanu.
La festivitatea de premiere, pe scenă au urcat numeroase oficialități locale – primarul Ioan Călin Andreș, viceprimarul Vera Dorina Cristescu, primarii mai multor localități din județ, cărora li s-au alăturat în calitate de invitați subprefectul Monica Popescu, deputatul Ioan Dîrzu, senatorul Daniel Breaz, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba – care au premiat mai întâi pe câștigătorii Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!”: Florin Hulea – premiul I la secțiunea soliști instrumentiști; Cătălin Rus – premiul I la secțiunea soliști vocali, iar Marele Premiu a fost câștigat de Nadia Elena Dobra de 18 ani, din comuna Bistra.
Totodată, la această festivitate au fost premiați arbitrii, câțiva jucători și câștigătorii primelor 3 locuri ale campionatului de fotbal pe teren sintetic și celui de fotbal-tenis organizate în oraș cu ocazia acestui festival; interpreta de muzică populară Mirela Mănescu – cea care a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului Câmpeni; elevii voluntari implicați în organizare și instructoarea Anada Balea. Cu această ocazie au fost premiați de către CAR Credit Teiuș – reprezentată de directorul sucursalei din Câmpeni, economistul Mihaela Gabriela Mihon – 12 elevi meritoși de la școlile din Câmpeni, care au obținut rezultate deosebite la Evaluarea Națională și Olimpiada de Matematică din acest an.
După premiere, pe scenă au dansat elevi din Câmpeni, au susținut recitaluri de muzică etno Diana Cârlig și Ionuț Bledea, iar tinerii au umplut piața și s-au înghesuit peste tot pentru a-l vedea și asculta formația cântărețului de muzică pop Alex Velea.
Seara s-a încheiat grandios cu multe aplauze și cuvinte de admirație pentru concertul artistului Operei de Stat din Viena, Liviu Burz, originar din Câmpeni, care a prezentat mai întâi piesa cu care a participat alături de tulnicăresele din Câmpeni la emisiunea „Românii au talent” de pe Pro Tv, iar apoi o „călătorie muzicală” până la Viena și înapoi, împreună cu grupul din care face parte, Rundreise der Traditionen, format din soprana Irena Krsteska, mezzosoprana Eliza Marian Zurmann, Daniel Lokos – tenor și violoncel, Ruben Doran – pian și acordeon.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=5938]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia
23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia Ioan Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii