Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”, locul din Alba în care pasionații de aeromodelism s-au întâlnit pentru 3 zile. „Oricine poate învăța să zboare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”, locul din Alba în care pasionații de aeromodelism s-au întâlnit pentru 3 zile. „Oricine poate învăța să zboare”

Pasionaţi de aeromodelism din toată ţara, dar şi din străinătate, s-au adunat timp de trei zile, la finalul lunii trecute lângă Sebeş, la festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”.

În fiecare an din 2002 încoace, în preajma zilei de 1 mai, la Râpa Roşie, lângă Sebeş, se adună sute de piloţi, pasionaţi de modelism şi iubitori de natură. Evenimentul reușind să promoveze Râpa Roșie și Sebeșul pe harta aeromodelismului din întreaga țară, cât și în alte țări din Europa.

Rezervaţia Naturală Râpa Roşie este situată la doar trei km de oraşul Sebeş, în partea de nord. Este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 ha. Pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 si 100 m. Apa a săpat pe un substrat variat (pietrişuri, nisipuri cuarţoase, gresii) forme ciudate: coloane, turnuri, piramide – toate de culoare roşiatică.

„Într-adevăr, am venit la Râpa Roșie pentru prima dată după foarte mulți ani, la o întâlnire cu toți prietenii aeromodeliști și am avut parte de o vreme și de niște condiții frumoase, oameni primitori și ne-am simțit extraordinar de bine. Mă ocup de aeromodelism din 2014, practic de la prima mea vizită aici, la Râpă.

Am pornit pe urmele tatălui meu, care a fost profesor la fosta Casă a Pionierilor din Arad, la Automodele și am continuat pasiunea până acum. Aici, cu mine, sunt 6 aeromodele și mai sunt câteva și acasă.

Fiecare model este unicul în felul lui și fiecare își are utilizarea în funcție de loc, de vreme, inclusiv de companie. Majoritatea sunt cumpărate, dar există opțiunea și de a le construi dintr-un kit. Cumperi un pachet în care materialele sunt pre-tăiate, primești un set de planuri și începi construcția. Eu am cu mine un model construit pe parcursul iernii.

Am desfăcut pachetul de Crăciun și am terminat modelul în martie, când am zburat pentru prima dată.

YouTube video

Am pornit de la o cutie de lemne practic, o rolă de planuri și o rolă de folie de împânzit, am finalizat un model care zboară.

Oricine poate învăța să zboare și personal am învățat mulți copii care puseseră prima oară mâna pe telecomandă. Pentru un copil este mult mai ușor decât pentru un adult, dar sunt convins că oricine, cu puțină dexteritate, poate învăța să piloteze un aeromodel.

Acum, sunt două căi mare prin care poți începe: ori printr-un simulator, ceea ce presupune o telecomandă conectată la un calculator și practic te joci pe acesta folosind telecomanda respectivă și înveți ce face fiecare comandă, sau zborul la dublă-comandă, care presupune două telecomenzi conectate cu un cablu, profesorul și elevul.

Profesorul dă controlul elevului când dorește și, la fel, o ia când consideră necesar. Astfel, elevul zboară cu un model real, în condiții reale și cu riscuri minime pentru model.”, a transmis pentru ziarulunirea.ro Cristian Faur, din Arad.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea