FOTO-VIDEO: Femeile care suferă de scleroză multiplă din Alba Iulia, sărbătorite de voluntarii Asociaţiei SM Speromax
Doamnele din Alba Iulia, bolnave de scleroză multiplă, au avut parte astăzi de o surpriză oferită de voluntarii Asociaţiei SM Speromax. Acestea au avut ocazia să socializeze şi au primit din partea tinerilor voluntari câte un mărţişor. Întâlnirea a avut o însemnătate deosebită ţinând cont de faptul că, din cauza bolii, aceşti oameni nu au posibilitatea fizic să iasă din casă foarte des.
Pe chipul fiecăreia din cele 12 doamne invitate se putea citi fericirea că au ocazia de a se întâlni şi a povesti, dincolo de problemele zilnice şi de necazurile pricinuite de boală. În plus acestea au fost răsfăţate cu cadouri simbolice din partea tinerilor din cadrul Asociaţiei Speromax, care le-au oferit mărţişoare confecţionate de ei.
Optimismul şi bucuria pe care aceste doamne le-au afişat astăzi pot fi o lecţie de viaţă pentru toţi. Iată ce ne-a declarat una din invitate.
Importanţa evenimentului este una majoră, după cum ne-a declarat şi preşedintele Speromax Alba Dragoş Zaharia: „Socializarea este vitală pentru noi, pentru că această boală perfidă te face să nu mai ai prieteni, să nu mai ai familie uneori şi foarte multe dintre aceste doamne nu au mai ieşit undeva de foarte mult timp. Activităţile de genul acesta sunt foarte importante pentru pacieneţii cu scleroză multiplă”
Greutăţile prin care trec bolnavii de scleroză multiplă sunt greu de imaginat. Costul tratamentului care le ţine sub control evoluţia maladiei porneşte de la 800 de lei şi poate ajunge până la 2400 de lei pe lună. Mulţi dintre ei însă nu îşi pot permite asemenea sume sau aşteaptă pe liste de aşteptare interminabile pentru a intra în programul naţional de scleroză multiplă.
Bugetul alocat programului naţional de scleroză multiplă anul acesta este de 96 de milioane de lei. Exact cât a fost şi anul trecut. Sunt înscrişi momentan 2.300 de bolnavi din toată ţara, iar alte 500 de persoane se află pe listele de aşteptare.
Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică cronică, ce afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinăriişi nervii optici. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în forţa şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburări ale funcţiilor mentale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]