FOTO VIDEO| Familia de ciobani dintr-o comună din Alba, personaje într-un documentar la festivalul Astra Film: Ce este obiceiul transhumanței
Familia de ciobani dintr-o comună din Alba, personaje într-un documentar la festivalul Astra Film: Ce este obiceiul transhumanței
În mijlocul județului Alba, în satul Loman, există o familie specială care continuă să păstreze o moștenire culturală veche de secole. Florin Negrutiu ne prezintă povestea lui Pătru și Maria, doi ciobani care reprezintă printre ultimii păstrători ai tradiției transhumanței.
Pătru și Maria sunt un baci și o băciță dintr-un sat pitoresc din județul Alba. Această cuplul trăiește o viață marcată de obiceiuri și tradiții străvechi, în care ciobanii pleacă în transhumanță cu turmele lor timp de 7 luni pe an. O astfel de tradiție a fost transmisă din generație în generație, de moșii și strămoșii lor.
Cu 7 copii și 13 nepoți, Pătru și Maria reușesc să-și păstreze familia aproape, în ciuda schimbărilor sociale. Cu excepția unei fete care a plecat să lucreze în Germania, toți ceilalți membri ai familiei rămân în țară. Cu un zâmbet cald pe buze, acești oameni de la țară transmit o vitalitate și o iubire pentru viața simplă și autentică.
Florin Negrutiu a avut privilegiul să cunoască această familie la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival, cu ocazia proiecției documentarului „Calea laptelui”. Timp de 13 ani, regizorul Dumitru Budrala a urmărit viața lui Pătru și Maria cu mare sensibilitate.
Acest film, care a atins coarda sensibilă a jurnalistului Florin Negrutiu, a reușit să-l transporte înapoi în copilăria lui, într-o perioadă în care bunicii săi dețineau lumea pe umeri. Asemenea sentimente personale l-au motivat și pe regizorul Dumitru Budrala să realizeze acest minunat film documentar. Imaginile din copilăria lui Budrala, în care larma oamenilor și animalelor de pe ulița satului era omniprezentă, i-au marcat întreaga viață. Strămoșii săi, oieri din Jina, au fost printre acei țărani curajoși care au plecat la începutul secolului XX „la America” pentru a strânge bani și a se întoarce acasă cu oi și pământuri.
Pătru și Maria reprezintă o parte valoroasă a istoriei și tradițiilor românești, iar filmul „Calea laptelui” oferă o fereastră către viața lor și moștenirea culturală pe care o duc mai departe.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa
Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa Traficul rutier este îngreunat vineri dimineața pe Transalpina – DN 67 C, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Citește și: 21-22 noiembrie 2024 | COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan