Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Familia de ciobani dintr-o comună din Alba, personaje într-un documentar la festivalul Astra Film: Ce este obiceiul transhumanței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Familia de ciobani dintr-o comună din Alba, personaje într-un documentar la festivalul Astra Film: Ce este obiceiul transhumanței

În mijlocul județului Alba, în satul Loman, există o familie specială care continuă să păstreze o moștenire culturală veche de secole. Florin Negrutiu ne prezintă povestea lui Pătru și Maria, doi ciobani care reprezintă printre ultimii păstrători ai tradiției transhumanței.

Pătru și Maria sunt un baci și o băciță dintr-un sat pitoresc din județul Alba. Această cuplul trăiește o viață marcată de obiceiuri și tradiții străvechi, în care ciobanii pleacă în transhumanță cu turmele lor timp de 7 luni pe an. O astfel de tradiție a fost transmisă din generație în generație, de moșii și strămoșii lor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Cu 7 copii și 13 nepoți, Pătru și Maria reușesc să-și păstreze familia aproape, în ciuda schimbărilor sociale. Cu excepția unei fete care a plecat să lucreze în Germania, toți ceilalți membri ai familiei rămân în țară. Cu un zâmbet cald pe buze, acești oameni de la țară transmit o vitalitate și o iubire pentru viața simplă și autentică.

Florin Negrutiu a avut privilegiul să cunoască această familie la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival, cu ocazia proiecției documentarului „Calea laptelui”. Timp de 13 ani, regizorul Dumitru Budrala a urmărit viața lui Pătru și Maria cu mare sensibilitate.

YouTube video

Acest film, care a atins coarda sensibilă a jurnalistului Florin Negrutiu, a reușit să-l transporte înapoi în copilăria lui, într-o perioadă în care bunicii săi dețineau lumea pe umeri. Asemenea sentimente personale l-au motivat și pe regizorul Dumitru Budrala să realizeze acest minunat film documentar. Imaginile din copilăria lui Budrala, în care larma oamenilor și animalelor de pe ulița satului era omniprezentă, i-au marcat întreaga viață. Strămoșii săi, oieri din Jina, au fost printre acei țărani curajoși care au plecat la începutul secolului XX „la America” pentru a strânge bani și a se întoarce acasă cu oi și pământuri.

Pătru și Maria reprezintă o parte valoroasă a istoriei și tradițiilor românești, iar filmul „Calea laptelui” oferă o fereastră către viața lor și moștenirea culturală pe care o duc mai departe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră! Nicolae Furdui Iancu își aniversează 45 de ani de la începutul carierei sale, în seara de Paște, 5 mai, la TVR 1. Cântece, dansuri și multe surprize, atât pentru artist cât și pentru public urmează să fie prezentate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea