Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO/ Eroi din umbră – Voluntarii Crucii Roșii Alba, tinerii care schimbă lumea și aduc zâmbetul pe chipul oamenilor

Mădălina Opriș

Publicat

în

URS Construct

Să fii voluntar înseamnă să ai puterea de a schimba lumea, să ai provocări, realizări și un sentiment de împlinire inegalabil. Când vorbim despre Crucea Roșie, cel mai adesea ne gândim la beneficiari, activităţi, program, materiale, însă, adesea, uităm să vorbim despre oamenii care stau în spatele acestor acțiuni şi duc greul.

Uităm că ei, voluntarii, își dedică timpul pentru a munci în folosul altora. Uităm că ei sunt personajele fără de care această poveste nu s-ar scrie.

https://www.youtube.com/watch?v=VOD3xWrTYW4

La inundațiile din Alba din ultimele săptămâni, voluntarii Crucii Roșii filiala Alba au fost la datorie, printre oameni disperați, resemnați în fața naturii, încercând să le ușureze suferința. Să îi cunoaștem pe câțiva dintre ei, să aflăm ce îi motivează și care e povestea lor.

Adrian-Bogdan Oțoiu are 22 de ani, este student la UMF Cluj-Napoca și este voluntar de cinci ani jumătate.

A devenit voluntar pentru că și-a dorit dintotdeauna să își folosească timpul liber în cel mai bun mod posibil, iar în cadrul organizației de Cruce Roșie a reușit cel mai bine să realizeze acest lucru.

Este o fire foarte calmă, mai ales în situațiile critice, ceea ce l-a ajutat foarte mult în perioada de când activează ca voluntar.

“Una din pasiunile mele a fost să aprofundez noțiunile de prim ajutor și să le aplic mai departe în folosul oamenilor aflați în nevoie”, spune Bogdan.

Francesca Rădulescu este voluntar al Crucii Roșii Alba de 4 ani. Ca și colegul ei Bogdan, este studentă la Cluj Napoca, dar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și de Comunicații.

La doar 19 ani a reușit să își dezvolte abilitățile organizatorice, dar mai ales să își susțină punctul de vedere indiferent de obstacole.

Francesca este o fire veselă și sociabilă și a devenit voluntară fiind elevă în clasa a IX-a: “Mi-am dorit să-mi ocup timpul liber cu ceva productiv. În acea perioadă mai doream să studiez la facultate în străinătate și știam că voluntariatul va da bine în cererea de aplicare. Am rămas pentru că mi-a plăcut colectivul, cei mai buni prieteni i-am făcut în cadrul Crucii Roșii”, povestește tânăra.

În cei cinci ani a cunoscut persoane din diferite medii sociale, și-a dezvoltat diferite abilități și a primit o nouă perspectivă asupra vieții.

“Volunatriatul a contribuit nu doar la dezvoltarea mea profesională, ci și personală. M-am maturizat, am devenit mai dezimvoltă și am renunțat la timiditate”, mai spune liderul de tineret.

Pe lângă voluntariat, adolescentei îi place să citească, să danseze și activitățile în aer liber.

Mihai Marcu este elev la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, la profilul Științele naturii.

Tânărul povestește că în cei 3 ani de când este voluntar a devenit o persoană mai muncitoare, devotată și a dezvoltat o plăcere în a ajuta oamenii: “Aici este locul în care pasiunea mea devine un lucru util pentru cei în nevoi. M-am implicat mult în activități precum Banca de Alimente și pregătirea de pachete”, spune Mihai.

În prezent este lider de tineret în cadrul filialei Alba: “Vreau să pun accent pe implicarea voluntarilor în activități, pe învățarea tehnicilor de prim-ajutor și pe stabilirea unor bune relații între volunatri”.

Pentru Anamaria Negrea, cea mai mare dorință este să facă oamenii să zâmbească. Este elevă la mate-info-engleză la la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” și practică voluntariatul de 1 an jumătate.

“Întotdeauna am vrut să îmi transform timpul liber în timp util, să mă cultiv ca persoană și să îmi las amprenta asupra lumii înconjurătoare”, mărturisește Anamaria.

Pe lângă alte activități pe care le desfășoară, cea de voluntarial este de departe preferata tinerei. În prezent, alături de bunul ei prieten și coleg, Mihai Marcu, este lider de tineret.

“De când activez ca voluntar, dar și ca lider, am învățat lucruri utile, de la acordarea primul ajutor până la organizarea unei activități pe plan local. Prin activitatea mea, simt că pot întoarce lumii binele pe care ea mi l-a oferit”.

Anda-Elena Tanislav are la activ 6 ani de voluntariat în cadrul filialei de Cruce Roșie de la Alba Iulia. Este studentă în anul IV la USAMV Cluj Napoca, specializarea Inginerie și tehnologie alimentară.

Îi plac drumețiile, să citească și este foarte pasionată de specializarea pe care o urmează și de meseria pentru care se pregătește.

La finalul anului 2017 a fost trainer pe județul Alba în proiectul național “Ești informat! Ești pregătit!”, unde a avut sarcina de a instrui 400 de persoane în domeniul prevenirii și intervenției la dezastre.

Anda face parte și din detașamentul de intervenție în caz de dezastre al filialei, a fost lider de tineret timp de doi ani și este organizatorul a două tabere pentru voluntari cu tema “Comunicare și pregătire pentru dezastre”.

“Încurajez toți tinerii și nu numai, să devină voluntarii acestei organizații deoarece pe lângă informațiile privind primul-ajutor, comunicarea, lucrul în echipă și prieteniile formate sunt printre puținele beneficii ale activității noastre. Cu siguranță, toată munca depusă se va reflecta în personalitatea voluntarului, acesta având multiple beneficii în viitor”, spune tânăra.

Învățăm de la acești tineri frumoși că suntem autorii propriei noastre vieţi şi fiecare putem umple paginile cu ceea ce ne dorim. Mai mult decât atât, ei şi-au dat seama că în viaţă nu ceea ce primim ne face valoroşi, ci ceea ce devenim pe parcursului procesului de dăruire dă valoare propriei vieţi. Tinerii voluntari vor să facă lucruri mari.

În momentul în care începi să trăieşti o poveste plină de semnificaţie, îţi va plăcea faptul că faci o diferenţă şi nu vei mai privi în urmă. În momentul în care în mod deliberat îţi foloseşti zi de zi resursele pentru a aduce o schimbare pozitivă în vieţile celorlalţi, începi să ai şi tu o viaţă care să conteze. Atunci când ne trăim viaţa în mod deliberat pentru cei din jur, începem să vedem lumea prin ochii lor, nu prin ai noştri. Acest lucru ne inspiră să nu ne limităm în a contempla, ci ne inspiră să participăm. Nu ne mulţumim să ne pese, ci chiar facem ceva. Nu suntem doar amabili, ci suntem corecţi şi verticali. Nu ne oprim doar la a visa, ci ajutăm. De ce? Fiindcă vrem să facem o schimbare în bine şi să lăsăm ceva de folos acolo pe unde trecem!

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 26 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 26 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 26 ianuarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea