Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO/ Eroi din umbră – Voluntarii Crucii Roșii Alba, tinerii care schimbă lumea și aduc zâmbetul pe chipul oamenilor

Publicat

în

Să fii voluntar înseamnă să ai puterea de a schimba lumea, să ai provocări, realizări și un sentiment de împlinire inegalabil. Când vorbim despre Crucea Roșie, cel mai adesea ne gândim la beneficiari, activităţi, program, materiale, însă, adesea, uităm să vorbim despre oamenii care stau în spatele acestor acțiuni şi duc greul.

Uităm că ei, voluntarii, își dedică timpul pentru a munci în folosul altora. Uităm că ei sunt personajele fără de care această poveste nu s-ar scrie.

https://www.youtube.com/watch?v=VOD3xWrTYW4

Elit - Gustul Desăvârșit

La inundațiile din Alba din ultimele săptămâni, voluntarii Crucii Roșii filiala Alba au fost la datorie, printre oameni disperați, resemnați în fața naturii, încercând să le ușureze suferința. Să îi cunoaștem pe câțiva dintre ei, să aflăm ce îi motivează și care e povestea lor.

Adrian-Bogdan Oțoiu are 22 de ani, este student la UMF Cluj-Napoca și este voluntar de cinci ani jumătate.

A devenit voluntar pentru că și-a dorit dintotdeauna să își folosească timpul liber în cel mai bun mod posibil, iar în cadrul organizației de Cruce Roșie a reușit cel mai bine să realizeze acest lucru.

Este o fire foarte calmă, mai ales în situațiile critice, ceea ce l-a ajutat foarte mult în perioada de când activează ca voluntar.

“Una din pasiunile mele a fost să aprofundez noțiunile de prim ajutor și să le aplic mai departe în folosul oamenilor aflați în nevoie”, spune Bogdan.

Francesca Rădulescu este voluntar al Crucii Roșii Alba de 4 ani. Ca și colegul ei Bogdan, este studentă la Cluj Napoca, dar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și de Comunicații.

La doar 19 ani a reușit să își dezvolte abilitățile organizatorice, dar mai ales să își susțină punctul de vedere indiferent de obstacole.

Francesca este o fire veselă și sociabilă și a devenit voluntară fiind elevă în clasa a IX-a: “Mi-am dorit să-mi ocup timpul liber cu ceva productiv. În acea perioadă mai doream să studiez la facultate în străinătate și știam că voluntariatul va da bine în cererea de aplicare. Am rămas pentru că mi-a plăcut colectivul, cei mai buni prieteni i-am făcut în cadrul Crucii Roșii”, povestește tânăra.

În cei cinci ani a cunoscut persoane din diferite medii sociale, și-a dezvoltat diferite abilități și a primit o nouă perspectivă asupra vieții.

“Volunatriatul a contribuit nu doar la dezvoltarea mea profesională, ci și personală. M-am maturizat, am devenit mai dezimvoltă și am renunțat la timiditate”, mai spune liderul de tineret.

Pe lângă voluntariat, adolescentei îi place să citească, să danseze și activitățile în aer liber.

Mihai Marcu este elev la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, la profilul Științele naturii.

Tânărul povestește că în cei 3 ani de când este voluntar a devenit o persoană mai muncitoare, devotată și a dezvoltat o plăcere în a ajuta oamenii: “Aici este locul în care pasiunea mea devine un lucru util pentru cei în nevoi. M-am implicat mult în activități precum Banca de Alimente și pregătirea de pachete”, spune Mihai.

În prezent este lider de tineret în cadrul filialei Alba: “Vreau să pun accent pe implicarea voluntarilor în activități, pe învățarea tehnicilor de prim-ajutor și pe stabilirea unor bune relații între volunatri”.

Pentru Anamaria Negrea, cea mai mare dorință este să facă oamenii să zâmbească. Este elevă la mate-info-engleză la la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” și practică voluntariatul de 1 an jumătate.

“Întotdeauna am vrut să îmi transform timpul liber în timp util, să mă cultiv ca persoană și să îmi las amprenta asupra lumii înconjurătoare”, mărturisește Anamaria.

Pe lângă alte activități pe care le desfășoară, cea de voluntarial este de departe preferata tinerei. În prezent, alături de bunul ei prieten și coleg, Mihai Marcu, este lider de tineret.

“De când activez ca voluntar, dar și ca lider, am învățat lucruri utile, de la acordarea primul ajutor până la organizarea unei activități pe plan local. Prin activitatea mea, simt că pot întoarce lumii binele pe care ea mi l-a oferit”.

Anda-Elena Tanislav are la activ 6 ani de voluntariat în cadrul filialei de Cruce Roșie de la Alba Iulia. Este studentă în anul IV la USAMV Cluj Napoca, specializarea Inginerie și tehnologie alimentară.

Îi plac drumețiile, să citească și este foarte pasionată de specializarea pe care o urmează și de meseria pentru care se pregătește.

La finalul anului 2017 a fost trainer pe județul Alba în proiectul național “Ești informat! Ești pregătit!”, unde a avut sarcina de a instrui 400 de persoane în domeniul prevenirii și intervenției la dezastre.

Anda face parte și din detașamentul de intervenție în caz de dezastre al filialei, a fost lider de tineret timp de doi ani și este organizatorul a două tabere pentru voluntari cu tema “Comunicare și pregătire pentru dezastre”.

“Încurajez toți tinerii și nu numai, să devină voluntarii acestei organizații deoarece pe lângă informațiile privind primul-ajutor, comunicarea, lucrul în echipă și prieteniile formate sunt printre puținele beneficii ale activității noastre. Cu siguranță, toată munca depusă se va reflecta în personalitatea voluntarului, acesta având multiple beneficii în viitor”, spune tânăra.

Învățăm de la acești tineri frumoși că suntem autorii propriei noastre vieţi şi fiecare putem umple paginile cu ceea ce ne dorim. Mai mult decât atât, ei şi-au dat seama că în viaţă nu ceea ce primim ne face valoroşi, ci ceea ce devenim pe parcursului procesului de dăruire dă valoare propriei vieţi. Tinerii voluntari vor să facă lucruri mari.

În momentul în care începi să trăieşti o poveste plină de semnificaţie, îţi va plăcea faptul că faci o diferenţă şi nu vei mai privi în urmă. În momentul în care în mod deliberat îţi foloseşti zi de zi resursele pentru a aduce o schimbare pozitivă în vieţile celorlalţi, începi să ai şi tu o viaţă care să conteze. Atunci când ne trăim viaţa în mod deliberat pentru cei din jur, începem să vedem lumea prin ochii lor, nu prin ai noştri. Acest lucru ne inspiră să nu ne limităm în a contempla, ci ne inspiră să participăm. Nu ne mulţumim să ne pese, ci chiar facem ceva. Nu suntem doar amabili, ci suntem corecţi şi verticali. Nu ne oprim doar la a visa, ci ajutăm. De ce? Fiindcă vrem să facem o schimbare în bine şi să lăsăm ceva de folos acolo pe unde trecem!

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Vouchere sociale 2022: Când va fi virată a doua tranșă de 250 de lei?

Publicat

în

Vouchere sociale 2022: Când va fi virată a doua tranșă de 250 de lei?

Cea de-a doua tranşă a cardurilor sociale are 150.000 de beneficiari în plus faţă de cei 2,48 milioane iniţiali, în urma actualizării listelor de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Aceştia vor primi cardurile până în 3 septembrie. În 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranşe în valoare de câte 250 de lei.

În cursul acestei săptămâni, reprezentanţii Poştei Române se asigură că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care iniţial nu au fost găsiţi la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. Persoanele care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili pot întreba la Ministerul Muncii în timp ce informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate pot fi solicitate Poştei Române, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Elit - Gustul Desăvârșit

„După o primă etapă dificilă în care am reuşit să emitem şi distribuim carduri pentru aproximativ 2,5 milioane de beneficiari, suntem deja în pregătiri pentru cea de-a doua, pe care o vom finaliza în prima parte a lunii septembrie. Acum, cu siguranţă procedura este mult mai simplificată, pentru că alimentarea se face cursiv pentru toţi cei eligibili. La cei 2.480.613 de beneficiari din prima tranşă se adaugă alţi aproximativ 150.000 de români care vor avea parte de ajutor pentru alimente şi mese calde”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Cea de-a doua emisiune de carduri va include persoanele omise din listele iniţiale şi pe cele devenite eligibile începând cu 1 iulie 2022.

Listele cu beneficiarii vor fi actualizate de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale până la sfârşitul acestei săptămâni, incluzând noii beneficiari şi vor fi verificate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022, în cursul săptămânii viitoare.

Emiterea noilor carduri este planificată să se finalizeze în data de 22 august, iar livrarea prin Poşta Română către beneficiari urmează să aibă loc până la 3 septembrie. Sprijinul pentru alimente şi mese calde aferent tranşei a doua va ajunge către toţi beneficiarii până la 8 septembrie, precizează MIPE.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului.

Categoriile de persoane care primesc voucherele sociale sunt următoarele: pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00

Publicat

în

ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00

ANM a emis un COD GALBEN de furtună valabil pentru județul Alba astăzi, 7 august, până la ora 22:00.

Următoarele localități vor fi afectate: Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin, Cut;

Se vor semnala : averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”

Publicat

în

PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”

Sebastian Drimbe este polițist în județul Bihor de 15 ani. În tot acest timp spune că a văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii.

Deși numărul victimelor de pe șosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere.

„Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri. Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel ”mi-a luat carnetul” pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă.”, spune polițistul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Petiția poate fi semnată AICI

Prin această petiție publică, propune mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează:

pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)
pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent)
„Foarte important, consider esențial ca la niciuna dintre abaterile de mai sus să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susținerea unui examen! Vă invit să semnați cât mai mulți această petiție pentru a putea să influențăm factorii de decizie (politicieni, juriști, specialiști în domeniu etc) care au puterea de a duce mai departe propunerea de modificare a Codul Rutier. Știu că politicienilor li se va părea o inițiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viața noastră și a copiilor noștri!”, a conchis polițistul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare