FOTO, VIDEO. Elevi și părinți, protest în prima zi de Școală, la Micești, împotriva desființării claselor V-VIII ale unității de învățământ. Directorul a fost huiduit și fluierat
Un protest al părinților și al elevilor care învață la școala din Micești are loc, luni, în curtea școlii, aceștia fiind nemulțumiți că înainte cu o săptămână de începerea cursurilor au aflat de existența unui ordin de ministru care desființează clasele V-VIII ale unității de învățământ. La deschiderea anului școlar participă Gabriel Pleșa, viceprimarul municipiului Alba Iulia
La deschiderea anului școlar 2018-2019, în momentul în care directorul școlii a luat cuvântul a fost huiduit și fluierat de către protestatari. Părinții nu i-au dat voie să vorbească și nici să prezinte elevii clasei I. Toți cei prezenți în curtea școlii, elevii și părinții s-au întors cu spatele la el. De altfel, directorul a fost huiduit până la plecarea sa din curtea scolii.
Părinții protestează în speranța că se va renunța la ordinul de ministru. Dacă școala cu clasele V-VIII se va desființa, elevii vor învăța la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.
Primăria Alba Iulia a făcut un Memoriu săptămâna trecută adresat Ministerul Educației Naționale, iar primarul Mircea Hava a vorbit personal cu ministrul Învățământului pentru menținerea claselor V – VIII de la Școala Gimnazială Micești.
Dacă în urma deciziei Tribunalului Alba din 29 iunie 2018 de a anula hotărârea consiliului de administrație de la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia și menținerea claselor V – VIII de la Școala Gimnazială Micești, apele păreau că s-au liniștit cât de cât în această problemă, părinților elevilor din clasele V-VIII le-a fost adusă la cunoștință de către conducerea unității de învățământ existența unui ordin de ministru prin care se deființează ciclul gimnazial de la școala din Micești.
Astfel, părinților li s-a pus în vedere să-și înscrie copiii la Liceul Cu Program Sportiv de care aparține școala sau la oricare altă unitate de învățământ. Oamenii au adus la cunoștință reprezentanților administrației locale situația halucinantă în care se află, urmând ca consilierul local Raul Tudorașcu, împreună cu colegii desemnați în bordul administrativ al unității de învățământ să se edifice cu privire la existența documentului și convocarea de urgență a consiliului de administrație al liceului.
Trebuie menționat că decizia Tribunalului Alba nu este definitivă, iar reprezentanții Liceului Sportiv au formulat contestație, dosarul urmând să ”plece” la Curtea de Apel.
Structura an școlar 2018-2019
Cursurile noului an şcolar care încep luni însumează 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni). Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019).
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019).
Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului ‘Şcoala altfel’ nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.
Totodată, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.
În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate realiza în perioada vacanţelor şcolare.
[nggallery id=6081]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]