Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Distracție multă, muzică și dansuri moțești, degustare de produse locale, întreceri sportive, demonstrații de îndemânare ale lemnarilor și alte atracții turistice la ,,Târgul Lemnarilor” de la Horea – Mătișești

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba și Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu” au organizat la sfârșitul săptămânii trecute ,,Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni”  – eveniment ajuns la cea de XXI-a ediție și care s-a impus de-a lungul timpului ca un prilej excelent de promovare turistică a obiceiurilor și tradițiilor moțești din Apuseni.

Targul Lemnarilor63Inițiat în 1995 de Corneliu Olar – fost și actual primar al comunei, după ce a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2008-2012 –  acest târg reușește să atragă an de an localnici din zonă dar și numeroși turiști care să vin să deguste preparate culinare și băuturi, să asculte muzică populară și să danseze, să privească și să cumpere produsele făcute de moți, dar mai ales să asiste la numeroasele demonstrații de îndemânare ale lemnarilor, marcate de multă voie bună și distracție.

În prima zi a evenimentului, activitățile au debutat sâmbătă după-amiază cu promovarea turistică a drumului național 1R Albac – Horea – Beliș – Călățele – Huedin ce trece prin pasul Ursoaia și a cărui ultimă porțiune de asfalt a fost realizată în toamna anului trecut, drum pe care a fost organizat un inedit concurs de cros, motocros și demonstrații de îndemânare cu ATV- urile.

Duminică, evenimentul s-a desfășurat ca de obicei în satul Mătișești, la căminul cultural, bucurându-se de o vreme deosebit de caldă și frumoasă, dar și de numeroși participanți, activitățile debutând cu degustări de balmoș și plăcinte cu brânză – preparate culinare specifice moților. Cu această ocazie, aici au fost organizate expoziții ale silvicultorilor din Apuseni și ale meșterilor populari din Apuseni care au arătat tuturor și au oferit spre vânzare costume populare, diverse îmbrăcăminte, obiecte de artizanat.

Atracția principală a evenimentului – concursul ,,Cel mai bun lemnar” – a debutat înainte de miezul zilei, acesta desfășurându-se într-un spațiu delimitat special din apropierea scenei, sub privirile curioase ale publicului numeros care s-a distrat nespus și a rămas uimit de priceperea, îndemânarea, măiestria și forța concurenților.

,,Vă mulțumesc încă o dată tuturor că participați cu sufletul și cu drag la noi, în Mătișești, în comuna Horea, la noi în Apuseni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Lemnarilor, eveniment care și-a atins scopul de-a lungul timpului: invitați, meșteri populari, angajați ai primăriei și  consilieri locali, profesori, locuitori din Horea, instituții ale statului: jandarmerie, poliție pompieri, ambulanță…Să nu creadă cineva că noi, moții, nu știm face turism, noi facem  agroturism, suntem  lemnari, suntem muncitori, suntem cinstiți, putem sta cu fruntea sus în fața națiunii, Țara Moților nu e nimănui, a fost a lui Horea, Cloșca, Crișan, Avram Iancu și după aceea suntem noi, urmașii acelor eroi de neam și de țară.” a precizat primarul Corneliu Olar în discursul de dinaintea programului folcloric. Acesta a invitat apoi pe scenă numeroase oficialități – ,,prieteni ai moților” din diferite zone ale țării: Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Victor Bercea- președintele Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”care a avut numeroși reprezentanți la eveniment, primarii comunelor Albac, Avram Iancu, Ciuruleasa, Beliș – județul Cluj, Horea – județul Constanța, Mischii – județul Dolj, primarul și viceprimarul orașului Abrud, deputații Constantin Chirilă și Clement Negruț, scriitorul Ion Mărgineanu și alții. Totodată, pe scenă au vorbit profesorul Victor Bercea, primarul comunei Horia din Constanța, scriitorul Ion Mărgineanu și președintele Ion Dumitrel, care, alături de alte cuvinte, au ținut să aducă felicitări primarului Corneliu Olar pentru realizarea acestui eveniment de-a lungul timpului.

Programul folcloric care a fost deschis de tulnicăresele din Avram Iancu, a debutat cu artiștii Ansamblului folcloric ,,Augustin Bena” al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, cu soliștii vocali Maria Filimon, Cătălin Hașa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița și Floricica Moga. Pe scenă au urcat în continuare tinerii instrumentiști ai tarafului ,,Arieșul” din Câmpeni – dirijați de profesorul Gheorghe Bădău, taraful din Horea, au susținut recitaluri Traian și Valeria Ilea, Ancuța Matei, Petrișor Vodă, Alin Neag, Dorel Banci și Alexandra Vădan.

În timpul programului artistic, dascălul Barbu Todea din Albac a oferit câteva reprize de momente vesele, ocazie cu care și-a prezentat cartea personală ,,Bună dispoziție cu regele bancurilor din Munții Apuseni”. Evenimentul s-a încheiat spre seară, dar petrecerea moților s-a continuat încă mult timp la tarabele cu mâncare, băutură, muzică din imediata apropiere a Târgului Lemnarilor din Mătișești.

[nggallery id=2552]

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | TRAGEDIE în Alba: Un tânăr de 26 de ani a DECEDAT, după ce a fost prins sub o placă de beton în Bucerdea Vinoasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Un tânăr de 26 de ani a DECEDAT, după ce a fost prins sub o placă de beton în Bucerdea Vinoasă Un tânăr de 26 de ani a DECEDAT marți după-masa după ce a fost prins sub o placă de beton în Bucerdea Vinoasă. Potrivit ISU Alba, tânărul nu a răspuns manevrelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea