FOTO-VIDEO: „Dascălul de colinde”, Ştefan Hruşcă, a adus lumină în sufletele albaiulienilor. Concert minunat susţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor
Iubitori de toate vârstele ai colindului românesc au luat parte, marţi seara, la concertul susţinut de maestrul colindelor, Ştefan Hruşcă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Mai bine de o oră şi jumătate, „dascălul de colinde”, aşa cum a fost supranumit de poetul George Ţărnea, a încălzit sufletele celor prezenţi cu cele mai frumoase colinde tradiţionale româneşti, vestind bucuria naşterii Mântuitorului, iar albaiuiulienii l-au aplaudat frenetic la fiecare final de colind.
Aşa cum o face aproape în fiecare an de 24 de ani încoace, marele interpret şi cantautor Ştefan Hruşcă a venit în ţară şi anul acesta într-un turneu de aproape o lună de zile în peste 20 oraşe, printre care şi Alba Iulia, pentru a vesti bucuria Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos prin colindul românesc.
„De aproape 24 de ani am început un drum al colindului, plecând din Maramureş, prin ţară şi peste tot pe unde s-au răspândit românii prin lume. Am dus colindele noastre peste tot, le-am colidat, le-am primit înapoi de la oameni, le-am cules, le-am colindat din nou, şi mi-am dat seama că, într-adevăr românii, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, au nevoie de colind, care li se pare pur, o cântare cu bunătate, cu credinţă, cu lumină. Colindul adună lumea, bucură şi umple sufletele oamenilor cu credinţă, pregătindu-i pentru noaptea de Crăciun”, a spus Ştefan Hruşcă.
„Am venit aici la voi, cum e datina la noi”, aşa şi-a început recitalul îndrăgitul cântăreţ de origine maramureşană, iar timp de peste o oră şi jumătate, într-o atmosferă liniştită, cele mai frumoase colinde au fost fredonate de public alături de el. „Deschide uşa creştine”, „Florile Dalbe”, „Cerul şi pământul”, „Linu-i lin”, „Trei Păstori” , „Cetiniţă, cetinioară”, dar şi „Clopotul Reîntregirii”, cântecul compus de Adrian Păunescu pentru Alba Iulia, sunt doar câteva dintre frumoasele colinde care au răsunat în sala casei de cultură.
Nu a lipsit din recital nici „Rugă pentru părinţi,” cântul cu care de fiecare dată smulge ropote de aplauze şi câte o lacrimă multora dintre cei prezenţi.
„Când sunt pe scenă mă simt ca într-o rugăciune. Întreg recitalul meu este ca o rugăciune. Simt o energie care vine din sală, dinspre dumneavoastră, şi lucrul acesta mi-e destul. Aşa că vă mulţumesc din suflet”, a mai spus Ştefan Hruşcă în timpul spectacolului.
Concertul s-a încheiat cu aplauze la scenă deschisă din partea publicului şi cu promisiunea lui Ştefan Hruscă de a reveni şi anul următor pentru a cânta şi lăuda din nou împreună Naşterea Mântuitorului Hristos.
Ştefan Hruşcă s-a născut pe 8 decembrie 1957, la Ieud, în Maramureş. A studiat la început contrabasul, dar s-a îndrăgostit de chitară. Debutul timid şi l-a făcut la concursul de muzică folk din cadrul Festivalului de poezie de la Sighetul Marmaţiei. Confirmarea ca artist folk a venit la începutul anilor ’80, odată cu participarea la Cenaclul Flacăra. În anul 1991 s-a stabilit la Toronto, în Canada, şi de atunci revine an de an în România pentru a-i bucura pe oameni cu ale sale colinde.
[nggallery id=2788]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
IPJ Alba – Recomandări pentru prevenirea fraudelor în mediul online: „Nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!”
IPJ Alba – Recomandări pentru prevenirea fraudelor în mediul online: „Nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!” La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în […]