Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Concursuri moțești, veselie, joc și voie bună la ”Târgul Lemnarilor” din Apuseni. A doua zi de sărbătoare pe meleagurile moților

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

targul lemnarilor 2015 apuseni90Plaiurile moțești au fost cuprinse de multă voie bună weekend-ul ce tocmai s-a încheiat. Aproximativ 2000 de oameni, localnici de pe toate văile Apusenilor, turiști şi invitaţi din toată țara au participat la ”Târgul lemnarilor”, un festival cu tradiție, ce a aniversat anul acesta două decenii de existență. După ce în prima zi a festivalului, sâmbătă, au fost sfințite în centrul comunei Horea izvoarele amenajate de moți pentru turiști, duminică, a doua zi, centrul de greutate al evenimentelor s-a mutat la Mătișești, unde munca și truda de peste ani a moților s-a sărbătorit prin tradiții, meșteșuguri, concursuri între lemnari, cântec, joc și voie bună.

Citiți și Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni 2015: Izvoarele amenajate de moți pentru turiști, sfințite la Horea de către ÎPS Irineu și un sobor de preoți

targul lemnarilor 2015 apuseni64Unul dintre evenimentele care au făcut deliciul publicului, cu care a și început a doua zi a festivalului moțesc, a fost, ca în fiecare an, concursul dedicat celor mai pricepuți lemnari din zonă, atât tinerilor, cât și veteranilor într-ale sărbătorii. Mai bine de o oră, spectacolul oferit de concurenți a stârnit interesul și curiozitatea a sute de spectatori, care și-au încurajat favoriții de pe margine, dar i-a și amuzat copios. Și cum concursul este o tradiție ce merge chiar până la a treia generație, la proba ”Aruncatul cu securea”, tată și fiu și-au demonstrat îndemânarea, niciunul lăsându-se mai prejos, și au urcat pe treapta I a podiumului. Este vorba despre Iosif Mateș, care la 55 de ani a arătat cum se aruncă cu precizie și Constantin Mateș (18 ani), fiul care i-a călcat pe urme, antrenat fiind de tatăl său.

targul lemnarilor 2015 apuseni78Le-a mai fost pusă la încercare măiestria la probe precum cioplitul grinzilor cu securea, încheietori – lucrătură în formă de rândunică, aruncarea cu ţapinul , căţărarea pe un catarg de 10 m, crăpatul cu custura, tăiat cu firezul, însă proba cea mai dificilă s-a demonstrat a fi ridicarea buşteanului de peste 400 de kg, unde după ce câțiva moți ”forțoși” și-au dat concursul, doar unul a reușit să-l ridice. Dumitru Trif, în vârstă de 49 de ani din Mătișești, care a venit din public foarte sigur pe el și în 2 secunde i-a lăsat pe toți cu ”gura căscată”, ridicând cu ușurință bușteanul.

Iată și clasamentul: Crăpat cu custura: locul I a fost obținut de echipa comunei Horea, cu: Ardelean Todea, Dumitru Petrușel, Iosif Mateș, iar locul II a fost câștigat de echipa din Vadu Moților, formată din Flavius Trifa, Teodor Corcheș și Nicolae Todea. Cioplitul grinzilor: loc I – Gheorghe Mateș din Mătișești (Horea) și locul II – Cosmin Negrea din Gârda. Realizarea încheietorilor din lemn: Locul I a fost obținut de echipa lemnarilor din Mătișești (Horea), formată din Ioan Mateș și Gheorghe Mateș, iar locul II a fost câştigat de echipa din Vadu Moților, formată din Teodor Corcheș și Flavius Trifa. Tăiat cu firezul: Locul I – echipa din Albac, formată din Vasile Toader și Vasile Budae, locul II – echipa din Mătișești (Horea), formată din Nicolae Oneț și Dumitru Oneț, iar locul III a fost obținut de echipa din Vadu Moților, formată din Nicolae Todea și Flavius Trifa. Tăiat cu securea: Locul I – Nicolae Todea din Vadu Moților, locul II – Ioan Mateș din Mătișești (Horea), locul III – Gheorghe Mateș din Mătișești (Horea). Cățărarea în vârful copacului: Locul I a fost ocupat de doi tineri, Marius Negrea din Gârda și Ionel Petrușel din Arieșeni, care au reușit amândoi să atingă același punct maxim de cățărare, locul II a fost ocupat de Valer Boncea din Câmpeni, iar locul III a fost ocupat de Nicolae Tulfan din Scărișoara. Aruncarea cu securea: Locul I a fost obținut de doi bărbați, tată și fiu, care au dovedit aceiași îndemânare la această probă: Iosif și Constantin Mateș din Mătișești (Horea). Locul II a fost ocupat de Dumitru Oneț din Mătișești (Horea), iar locul III a fost obținut de Gheorghe Mateș din Mătișești. Aruncarea țapinei: Locul I a fost obținut de Iosif Mateș din Mătișești (Horea) și Dumitru Neag, de 80 de ani, din Dârlești. Ridicarea unui buștean de 400 de kilograme a avut un singur câștigător, respectiv pe Dumitru Trif, de 49 de ani, din Mătișești (Horea).

O frumoasă paradă a Portului popular din Apuseni, de pe Valea Sebeșului și din Banat, deschisă pe sunet de tulnic al vestitelor tulnicărese din Avram Iancu şi Vidra, a fost un alt moment deosebit pentru spectatori. Mândruțe și feciori, în port popular, unii cântând la instrumente, alții pricepuți la joc, au defilat prin fața Căminului cultural.

targul lemnarilor 2015 apuseni105Cei care au ajuns duminică la Mătișești și-au putut achiziționa suveniruri de la meșterii populari, s-au putut plimba cu Hipo taxi moțesc și ”înfrupta” din tradiționalul balmoș moțesc, ce a putut fi degustat de către toți cei care au salivat ”cu gândul” la el.

Veselie și chef de joc le-a adus publicului și spectacolul folcloric, ce a întreținut atmosfera de sărbătoare pe tot parcursul zilei.”Dorul de la Mătișești” a adus pe scenă, în recital, pe Ciprian Pop, Traian Jurchelea, Ionuț Langa, Ancuța Matei, Dorel Banci, Alina Ivan Velescu, Simona Rus, ansamblul de dansuri Sebeșel – conducător Sorica Fărcaș, ansamblul ”Bănățeana” Timișoara, ansamblul de dansuri din Albac, ansamblul artistic Școala Gimnazială Câmpeni – conducător prof. Gheorghe Bădău, taraful ”Moțul” din Horea. Prezentatorul programului artistic a fost un vechi prieten al horenilor, Nicolae Giurgiu, revenit după o pauză mai lungă. Seara s-a încheiat frumos, cu o horă moțească, la care s-au prins în joc de la cel mai mic la cel mai mare, păstrând tradiţiile celor 20 de ediţii ale târgului. Alături de moți s-au bucurat de sărbătoare, Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, președintele Societății Cultural Avram Iancu din România, Victor Bercea, primari și consilieri locali din zona Apusenilor.

[nggallery id=898]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”

Bera Larisa

Publicat

în

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea