Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: Competiție inedită la Râpa Roșie – ”Turnirul Arcașilor”, concurs național de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Federația Română de Arc Tradițional și Field (FRATF) organizează la Râpa Roșie, în perioada 16-18 iunie, ”Turnirul Arcașilor”, un concurs național de tir cu arcul. Competiția se desfășoară pentrumai multe categorii: Compund; Recurve; Tradițional Open; Tradițional.

Participă 70 de concurenți din județele Alba, Cluj, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Mureș și municipiul București. La competiție participă și membri ai Asociației Terra Sebus Archery – singura din județul nostru, ce are sediul la Sebeș. Asociația are în prezent 22 de membri adulți, juniori și copii și este condusă de Cosmin Căta.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul financiar al Primăriei Sebeș. Doru Dănileț, președintele FRATF s-a declarat plăcut surprins de deschiderea administrației locale din Sebeș față de acest eveniment aflat la cea de-a cincea ediție. Concursul are loc pentru prima dată în județul nostru grație implicării primarului Dorin Nistor în promovarea acestei competiții naționale.

În tabăra arcașilor sunt organizate, pe lângă concursul de tir cu arcul, și alte activități. Astfel, arcașii vor urmări dueluri și dansuri medievale ale Scutierilor de Muhlbach, coordonați de Mircea Manu, iar apoi vor avea ocazia să admire minunate dansuri săsești, prezentate de echipa de dansuri a Forumului German din Sebeș – coordonator Anamaria Dahinten.

Primăria Sebeș s-a implicat în acest proiect de promovare a zonei Râpa Roșie, iar dacă acțiunile sale vor continua, la edițiile viitoare ale concursului cu siguranță numărul participanților va fi mult mai mare. Pentru că Sebeșul se află în centrul țării, organizatorii competiției susțin că în 2-3 ani vor veni aici sute de concurenți din toate regiunile României.

”Ne bucură faptul că am reușit să ajungem la Râpa Roșie, o zonă extraordinară. Cu această ocazie le mulțumim tuturor celor implicați în această organizare. Mulțumim primăriei pentru organizarea pe acest teren, dar și pentru faptul că au adus echipamente care ne ajută – corturi, toalete ecologice și au pregătit terenul care nu era tocmai curat înainte. Sper ca pe viitor să reușim ca acest loc să devină tradițional pentru concursul nostru care să se desfășoare aici în fiecare an, în luna iunie. De obicei competiția se desfășura în curtea muzeului, dar acest loc de la Râpa Roșie permite desfășurarea tuturor probelor în cele mai bune condiții”, a declarat Doru Dănileț, președintele FRATF.

YouTube video

*Despre Râpa Roșie

Râpa Roșie este o rezervaţie naturală unică în ţară, denumită popular şi „micul canion ai României” se află la doi paşi de oraşul Sebeş, în judeţul Alba. Este formată în argilă roşie, veche de 60 de milioane de ani. În arealul acesteia au fost descoperite fosle ale unor dinozauri.

Dealul-monument al naturii pare unul ciudat, mai ales când plouă. Printre cutele adânci care brăzdează dealul se pornesc la vale pârâiaşe sângerii, care în goana lor nebună iscă zgomote aflate la graniţa straniului. Rezervaţia apare ca o alternanţă a argilelor roşii cu gresii cenuşii. Pe înţelesul tuturor, aici vorbim despre o mare surpare, o prăbuşire de soiuri în continuă schimbare.
Cea mai înaltă culme a Râpei Roşii trece de 500 de metri şi oferă o panoramă spectaculoasă.

*Legenda de la Gaura Hoţilor

Un lucru important de menţionat este faptul că aici se află una dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ, care are 25 m dezvoltare şi 4,5 m denivelare. Bătrânii spun că această peşteră-tunel, denumită „Gaura Hoţilor”, era adăpost pentru bandiţii de altădată. Oe altfel, printre localnicii dimprejur s-a împământenit şi un fel de legendă: „Acum mulţi ani, trăia un anume Lică «a lu’ Brânză», al cărui unic talent era de a se strecura în spaţii înguste, exact ca o pisică. Lică era tocmit ca om cu animalele şi le purta pe la Râpa Roşie, pe care ajunsese să o cunoască bine.

Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Hoţul, spunea Poliţia, ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un sugar ar fi putut trece. Bineînţeles, autorităţile l-au condamnat la închisoare pe Lică-Pisică, deşi niciun ban nu a fost găsit în timpul anchetei. În tot acest timp, drăguţa lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie. Astfel, lumea spunea că la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. S-a făcut şi acolo o anchetă, dar tot nimic.

După eliberare, Lică şi-a luat drăguţa şi au plecat în America, de unde, la scurt timp, au început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult, intr-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi pitiţi în Gaura Hoţilor”.

[nggallery id=4194]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Polițiștii din Alba, activități informativ – preventive în mai multe școli din județ pentru creșterea siguranței minorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Polițiștii din Alba, activități informativ – preventive în mai multe școli din județ pentru creșterea siguranței minorilor Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au continuat activitățile dedicate creșterii siguranței minorilor și în această săptămână. Peste 500 de copii au beneficiat de sfaturile și recomandărilor polițiștilor. În săptămâna 16 – 20 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea