FOTO VIDEO| Ceremonial post mortem dedicat sublocotenentului Lazăr Nicolae, din comuna Horea, la 30 de ani de la trecerea în veșnicie
FOTO VIDEO| Ceremonial post mortem dedicat sublocotenentului Lazăr Nicolae, din comuna Horea, la 30 de ani de la trecerea în veșnicie
Încă de la înființarea Jandarmeriei în anul 1850, prin legiuirea domnitorului Alexandru Ghica, jandarmii au participat activ la cele mai importante lupte ale poporului român.
Contextul social, economic și politic în care se afla România în anul 1991, dar și izbucnirea evenimentelor ce au tulburat ordinea publică, au impus angrenarea a sute de jandarmi în asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică.
Printre aceștia se afla și jandarmul Nicolae Lazăr care era încorporat la Unitatea Militară de Jandarmi din Fălticeni, pentru efectuarea stagiului militar obligatoriu, originar din localitatea Horea din județul Alba. Acesta a fost dispus la sediul guvernului să apere una dintre cele mai importante instituții de stat.
În dificila misiune de apărare a guvernului împotriva protestatarilor, jandarmii au creat în exteriorul clădirii un cordon pentru a respinge atacurile acestora. O parte dintre jandarmi a rămas în interiorul clădirii pentru a asigura paza principalelor intrări, printre aceștia și eroul nostru. În dezordinea creată, protestatarii au început să arunce cu sticle incendiare prin geamurile deschise. Acela a fost momentul când viața jandarmului a început să se stingă ușor, acesta fiind lovit cu o sticlă incendiară, sfârșind ulterior în chinuri de neimaginat la spital..
Provenea dintr-o familie de moți, iar moartea singurului militar dar și cel mai mic dintre copii a adus o tristețe imensă în rândul întregii populații care și-a asteptat eroul purtat de un convoi militar. În memoria acestuia, jandarmii împreună cu autoritățile locale au înălțat un monument de aducere aminte a sacrificiului unui om pentru care cuvintele jurământului militar s-au îndeplinit cu atâta tristețe, până la sacrificiul suprem.
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la trecerea în veșnicie a ardeleanului instruit la Fălticeni și mort la București, executând ordinul militar până la sacrificiu.
În acest context, joi, 16.09.2021 a fost organizat un ceremonial la monumentul sublocotenentului post mortem Lazăr Nicolae din comuna Horea, în cadrul căruia ne-am rugat pentru sufletul colegului nostru, s-au depus coroane de flori, s-au ținut cuvântări în care s-a reamintit importanța datoriei pe care o avem față de înaintași și de jertfa lor.
La activitate au participat: colonel Giurea Marius Claudiu – Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, preotul militar Cătălin Simion din cadrul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, preotul militar Constantin Bratu, preotul paroh al comunei Horea, domnul deputat Corneliu Olar, domnul primar al comunei Horea – Marin Nicola, dar și o parte din familia răposatului.
În comuna Horea, împreună cu delegația de la Fălticeni am făcut un popas și la troița așezată pe locul unde a fost casa în care s-a născut și a crescut Vasile Ursu Nicula, cunoscut mai mult cu numele de Horea, unul din cei trei conducători ai Răscoalei de la 1784, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tehnică mixtă pe carton, tablou de Hermann Meuselbach
FOTO | Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tehnică mixtă pe carton, tablou de Hermann Meuselbach Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Turnul de la mănăstire”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach în primii ani ai secolului XX. Citește și: FOTO | 400 de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate8 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii