FOTO – VIDEO: Cel mai mare SALAM de BISCUIȚI, în lungime de 25 de metri, realizat la Alba Carolina FOOD FEST 2017. Sute de oameni s-au înfruptat din el
Cel mai mare salam de biscuiți, în lungime de 25,6 metri, a fost realizat, duminică, la Alba Iulia, de 20 de bucătari, care au păstrat rețeta bunicii, însă au adăugat și ingrediente noi – stafide și nucă de cocos –, acesta fiind împărțit apoi albaiulienilor și turiștilor prezenți pe Latura de Vest a Cetății.
Desertul a fost pregătit, duminică, în ultima zi a Festivalului Alba Carolina Food Fest, ideea aparținând bucătarului Cosmin Toma, cunoscut în comunitatea locală pentru faptul că îi place să inventeze rețete culinare și să le reinterpreteze pe cele clasice.
”Astăzi am ales să facem cel mai mare salam de biscuiți din România și, de ce nu, și din lume pentru că nu cred că s-a mai făcut până acum unul atât de mare. Am folosit 27 de kilograme de biscuiți, 4 kilograme de ciocolată, 4 kilograme de rahat, două kilograme de nucă de cocos, 11 litri de lapte, 30 de pachete de unt, 35 de esențe de rom și un kilogram de stafide. Am lucrat 20 de bucătari și voluntari de la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” timp de mai bine de două ore. Biscuiții au fost deja sfărâmați, în caz contrar ar fi durat mai mult”, a declarat Cosmin Toma.
Bucătarul a adăugat că a ales să realizeze un astfel de salam de biscuiți pentru a promova deserturile tradiționale.
”Desertul acesta s-a născut undeva pe vremea comunismului, când gospodinele nu aveau altă materie primă pentru acest fel de mâncare. Am păstrat rețeta bunicii, dar am mai adăugat câteva ingrediente, stafide și nucă de cocos”, a mai spus chef Toma.
Salamul de biscuiți a avut formă triunghiulară, iar după ce a fost întins pe mai multe mese și măsurat, a fost împărțit albaiulienilor și turiștilor aflați la festival pentru degustare.
Desertul a fost realizat în cadrul evenimentului Alba Carolina Food Fest, ce se desfășoară în perioada 11-14 mai, pe latura de vest a Cetății din Alba Iulia. Festivalul a reunit peste 25 de vendori stradali din toată țara, cu autobuze, rulote, căruțe și standuri.
Tot în cadrul acestui eveniment, bucătarul Cosmin Toma a lansat un parfum comestibil, pe care îl foloseşte pentru mâncărurile dulci, dar şi pentru corp. Acesta este cunoscut în comunitatea locală pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează reţetele clasice.
În toamnă, bucătarul din Alba Iulia a lansat o carte de bucate de trei metri înălţime şi patru lăţime care conţine reţete inedite precum „trandafiri muraţi” şi „ciorbă de burtă sub formă de piramidă”. Între reţetele sale inedite se mai numără „Desert din vanilie servit în intestin de porc”, „ghiveci cu flori” sau „Sarmale întoarse”.
Toma este consultat la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la mai multe competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.
Printre cei care s-au înfruptat din salamul de biscuiți s-a numărat și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, prezent la eveniment.
[nggallery id=3944]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
URS semnalat pe mai multe străzi din Alba Iulia: Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza o goană de îndepărtare a animalului
URS semnalat pe mai multe străzi din Alba Iulia: Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza o goană de îndepărtare a animalului Prezența unui urs a fost semnalată luni, 18 noiembrie, pe mai multe străzi din Alba Iulia, cartierul Micești, a anunțat Primăria municipiului pe site-ul instituției. Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată