Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO Cazul Kronospan SEBEȘ: Autoritățile locale lăsate în șah de reprezentanții ONG-urilor, la prima confruntare

Bogdan Presecan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Joi, 22 ianuarie, la sediul Prefecturii Alba a avut loc prima întîlnire între reprezentanți ai Grupului de Inițiativa Sebeș, ONG-urile implicate în campania Opriți Poluarea în Sebeș”, autoritățile locale cu atribuții în domeniu (APM, Garda de Mediu, DSP, Primăria Sebeș) și reprezentanții companiei Kronospan, în vederea inițierii unui dialog și identificării unor soluții de rezolvare a crizei, în favoarea tuturor părților – reprezentanții comunității îngrijorate, autorități și investitor.

Întrucât au fost vizate o multitudine de aspecte, având fiecare dintre acestea o mai mare sau mai mică relevanță în raport cu tema întâlnirii, am sintetizat în cele ce urmează principalele idei și argumente care s-au conturat pe parcursul discuțiilor.

Problemele semnalate de către reprezentanții societății civile și pe care vi le prezentăm mai jos nu au putut fi lămurite de reprezentanții autorităților locale prezenți la discuții.

Vom reveni cu explicații, imediat ce instituțiile responsabile ale statului vor putea să aducă clarificările care se impun, pentru o cât mai corectă informare a opiniei publice.

[nggallery id=2932]

Argumentele societății civile (Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, Ascociația Inițiativa Civică Reghin – prin vocea lui Iulius Făgărășan)

Revizuirea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) prin decizia emisă la data de 03.12.2014 s-a realizat printr-o procedură defectuoasă, prin simplu fapt că, așa cum a confirmat Direcția Publică de Sănătate (DSP) Alba, în momentul de față nu există un studiu de impact asupra sănătății populației (n.a. în afara celui realizat în 2007 (publicat în 2011) când a fost eliberată AIM, supusă revizuirii în decembrie 2014).

În procedura de autorizare integrată de mediu (AIM), acest studiu este cel mai important document, potrivit legislației naționale și europene. Pentru că prioritatea numărul zero într-un astfel de demers este sănătatea populației, iar autoritățile cu atribuții în acest domeniu – în primul rând Ministerul Mediului prin Agenția pentru Protecția Mediului (APM)  și DSP Alba – au obligația legală să își bazeze deciziile de avizare pe baza unui studiu de impact asupra sănătății populației – care, am aflat astăzi, că nu există pentru AIM revizuită eliberată societății Kronospan SA pentru producția de PAL, MDF și formaldehidă – capacitate 30.000 de tone pe an.

Absența, inexistența “pietrei de temelie” (n.a. studiului de impact asupra sănătății populației din zonă) produce practic “dărâmarea construcției” care este în cazul de față (AIM) Autorizația Integrată de Mediu. În consecință, AIM este lovită de nulitate iar activitatea de pe platforma Kronospan nu are un suport legal valabil, susține Iulius Făgărășan.

În opinia reprezentantului societății civile, Autorizația Integrată de Mediu în baza căreia funcționează în prezent societatea Kronospan SA ar trebui suspendată de urgență!

În ceea ce privește viitoarea instalație de formaldehidă cu o capacitate de producție de 60.000 de tone pe an – există în cadrul procedurii de autorizare un studiu de impact asupra sănătății populației realizat de un SRL (n.a. societate cu răspundere limitată) care poartă denumirea de SC Centrul de Mediu și Sănătate SRL și care nu est acreditată să efectueze astfel de studii. Conform legislației în vigoare – Ordinul de Ministru 113/63/2010 – singura instituție din România abilitată să realizeze astfel de studii este Institutul Național de Statistică și Sănătate Publică București.

Studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei din zonă trebuie să cuprindă datele privind caracterizarea nivelului de expunere a populaţiei (tipul expunerii, magnitudine, căi de pătrundere în organism, timpul de expunere); caracterizarea efectelor asupra sănătăţii, consecutiv realizării obiectivului (stabilirea populaţiei expuse prin determinarea concentraţiei toxicului); evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populaţiei (stabilirea persoanelor cu risc maxim – copii, bolnavi, bătrâni etc); condiţiile de conformare pentru prevenirea efectelor; planul de monitorizare a aplicării condiţiilor de conformare şi a efectelor asupra stării de sănătate.

Proceduri defectuoase care nu respectă legislația europeană și națională

Reprezentanții societății civile susțin că – deși potrivit legilor în vigoare, activitatea industrială a Kronospan Sebeș intră sub incidența Directivei Europene 96/61/CE  privind prevenirea si controlul integrat al poluării (IPPC) ale cărei prevederi sunt transpuse in totalitate în legislația românească prin OUG 152/2005 – Ministerul Mediului prin Agenția Județeană pentru Protecția Mediului a ales să se meargă pe o altă procedură de monitorizare și control a emisiilor poluante în ceea ce privește producția de PAL, procedură semnificativ mai permisivă.

De asemenea, deși conform legislației naționale platforma Kronospan Sebeș ar trebui să fie obiectiv SEVESO – întrucât intră sub incidența Directivei Europene SEVESO, transpusă în legislaţia românească prin Hotărârea Guvernului României nr. 804/2007 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, modificată şi completată cu Hotărârea Guvernului României nr. 79/2009 – nu este.

Directiva se aplică obiectivelor în care sunt prezente substanţe periculoase în cantităţi suficiente ca să existe pericolul producerii unui accident major și are drept scop prevenirea riscurilor de accidente majore care implică substanţe periculoase, precum şi limitarea consecinţelor unor astfel de accidente nu numai pentru om (aspectele de securitate şi sănătate), dar şi pentru mediu.

Cu alte cuvinte, potrivit ONG-urilor, APM nu aplică norme de monitorizare și control corect raportate la activitatea industrială desfășurată pe platforma de la Sebeș.

 

Principalele revendicări ale Grupului de Inițiativă Civică Sebeș:

1.Relocarea instalației de formaldehidă cu o capacitatea de 60.000 de tone/an

2.Dezafectarea fabricii de formaldehidă de 30.000 de tone imediat ce noua instalație va începe să funcționeze.

3.Suspendarea imediată a autorizației de funcționare (AIM) a fabricii de PAL, MDF și formaldehidă, din cauza lipsei Studiului de Impact asupra Sănătății Populației.

4.Demararea unor acțiuni de verificare din partea instituțiilor abilitate (polițe, parchete, etc) cu privire la aspectele sesizate.

Va urma.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Va candidada sau nu Mircea Geoană la prezidențiale: „Este o decizie pe care o cumpănesc foarte serios”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Va candidada sau nu Mircea Geoană la prezidențiale: „Este o decizie pe care o cumpănesc foarte serios” Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit în direct la Radio Unirea FM, despre o posibilă candidatură la poziția de președinte al României, dar și despre importanța  alegerilor din 2024, pentru viitorul României. El a precizat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea