FOTO VIDEO Cazul Kronospan SEBEȘ: Autoritățile locale lăsate în șah de reprezentanții ONG-urilor, la prima confruntare

Joi, 22 ianuarie, la sediul Prefecturii Alba a avut loc prima întîlnire între reprezentanți ai Grupului de Inițiativa Sebeș, ONG-urile implicate în campania Opriți Poluarea în Sebeș”, autoritățile locale cu atribuții în domeniu (APM, Garda de Mediu, DSP, Primăria Sebeș) și reprezentanții companiei Kronospan, în vederea inițierii unui dialog și identificării unor soluții de rezolvare a crizei, în favoarea tuturor părților – reprezentanții comunității îngrijorate, autorități și investitor.

Întrucât au fost vizate o multitudine de aspecte, având fiecare dintre acestea o mai mare sau mai mică relevanță în raport cu tema întâlnirii, am sintetizat în cele ce urmează principalele idei și argumente care s-au conturat pe parcursul discuțiilor.

ELIT

Problemele semnalate de către reprezentanții societății civile și pe care vi le prezentăm mai jos nu au putut fi lămurite de reprezentanții autorităților locale prezenți la discuții.

Vom reveni cu explicații, imediat ce instituțiile responsabile ale statului vor putea să aducă clarificările care se impun, pentru o cât mai corectă informare a opiniei publice.

[Gallery not found]

Argumentele societății civile (Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, Ascociația Inițiativa Civică Reghin – prin vocea lui Iulius Făgărășan)

Revizuirea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) prin decizia emisă la data de 03.12.2014 s-a realizat printr-o procedură defectuoasă, prin simplu fapt că, așa cum a confirmat Direcția Publică de Sănătate (DSP) Alba, în momentul de față nu există un studiu de impact asupra sănătății populației (n.a. în afara celui realizat în 2007 (publicat în 2011) când a fost eliberată AIM, supusă revizuirii în decembrie 2014).

În procedura de autorizare integrată de mediu (AIM), acest studiu este cel mai important document, potrivit legislației naționale și europene. Pentru că prioritatea numărul zero într-un astfel de demers este sănătatea populației, iar autoritățile cu atribuții în acest domeniu – în primul rând Ministerul Mediului prin Agenția pentru Protecția Mediului (APM)  și DSP Alba – au obligația legală să își bazeze deciziile de avizare pe baza unui studiu de impact asupra sănătății populației – care, am aflat astăzi, că nu există pentru AIM revizuită eliberată societății Kronospan SA pentru producția de PAL, MDF și formaldehidă – capacitate 30.000 de tone pe an.

Absența, inexistența “pietrei de temelie” (n.a. studiului de impact asupra sănătății populației din zonă) produce practic “dărâmarea construcției” care este în cazul de față (AIM) Autorizația Integrată de Mediu. În consecință, AIM este lovită de nulitate iar activitatea de pe platforma Kronospan nu are un suport legal valabil, susține Iulius Făgărășan.

În opinia reprezentantului societății civile, Autorizația Integrată de Mediu în baza căreia funcționează în prezent societatea Kronospan SA ar trebui suspendată de urgență!

În ceea ce privește viitoarea instalație de formaldehidă cu o capacitate de producție de 60.000 de tone pe an – există în cadrul procedurii de autorizare un studiu de impact asupra sănătății populației realizat de un SRL (n.a. societate cu răspundere limitată) care poartă denumirea de SC Centrul de Mediu și Sănătate SRL și care nu est acreditată să efectueze astfel de studii. Conform legislației în vigoare – Ordinul de Ministru 113/63/2010 – singura instituție din România abilitată să realizeze astfel de studii este Institutul Național de Statistică și Sănătate Publică București.

Studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei din zonă trebuie să cuprindă datele privind caracterizarea nivelului de expunere a populaţiei (tipul expunerii, magnitudine, căi de pătrundere în organism, timpul de expunere); caracterizarea efectelor asupra sănătăţii, consecutiv realizării obiectivului (stabilirea populaţiei expuse prin determinarea concentraţiei toxicului); evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populaţiei (stabilirea persoanelor cu risc maxim – copii, bolnavi, bătrâni etc); condiţiile de conformare pentru prevenirea efectelor; planul de monitorizare a aplicării condiţiilor de conformare şi a efectelor asupra stării de sănătate.

Proceduri defectuoase care nu respectă legislația europeană și națională

Reprezentanții societății civile susțin că – deși potrivit legilor în vigoare, activitatea industrială a Kronospan Sebeș intră sub incidența Directivei Europene 96/61/CE  privind prevenirea si controlul integrat al poluării (IPPC) ale cărei prevederi sunt transpuse in totalitate în legislația românească prin OUG 152/2005 – Ministerul Mediului prin Agenția Județeană pentru Protecția Mediului a ales să se meargă pe o altă procedură de monitorizare și control a emisiilor poluante în ceea ce privește producția de PAL, procedură semnificativ mai permisivă.

De asemenea, deși conform legislației naționale platforma Kronospan Sebeș ar trebui să fie obiectiv SEVESO – întrucât intră sub incidența Directivei Europene SEVESO, transpusă în legislaţia românească prin Hotărârea Guvernului României nr. 804/2007 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, modificată şi completată cu Hotărârea Guvernului României nr. 79/2009 – nu este.

Directiva se aplică obiectivelor în care sunt prezente substanţe periculoase în cantităţi suficiente ca să existe pericolul producerii unui accident major și are drept scop prevenirea riscurilor de accidente majore care implică substanţe periculoase, precum şi limitarea consecinţelor unor astfel de accidente nu numai pentru om (aspectele de securitate şi sănătate), dar şi pentru mediu.

Cu alte cuvinte, potrivit ONG-urilor, APM nu aplică norme de monitorizare și control corect raportate la activitatea industrială desfășurată pe platforma de la Sebeș.

 

Principalele revendicări ale Grupului de Inițiativă Civică Sebeș:

1.Relocarea instalației de formaldehidă cu o capacitatea de 60.000 de tone/an

2.Dezafectarea fabricii de formaldehidă de 30.000 de tone imediat ce noua instalație va începe să funcționeze.

3.Suspendarea imediată a autorizației de funcționare (AIM) a fabricii de PAL, MDF și formaldehidă, din cauza lipsei Studiului de Impact asupra Sănătății Populației.

4.Demararea unor acțiuni de verificare din partea instituțiilor abilitate (polițe, parchete, etc) cu privire la aspectele sesizate.

Va urma.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Taxe 2021 pentru creșele din Alba Iulia: Ce contribuții vor trebui să plătească părinții, lunar, pentru copiii lor

Taxele la creșă pentru anul 2021, care vor fi plătite de părinții cu copii la creșele de stat din Alba… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Horea 23 ianuarie 2015 at 10:59

„Autoritățile locale lăsate în șah de reprezentanții ONG-urilor, la prima confruntare”

Urmeaza MAT-ul?

Viorel 23 ianuarie 2015 at 13:20

Chiar la mat nu se ajunge.
O sa aiba grija ‘baietii”.

puffin 23 ianuarie 2015 at 13:29

Da, urmeaza mat-ul, „baietii” nu prea mai au ce face.

mihai 23 ianuarie 2015 at 13:44

Eu noaptea nu dorm,
Poluez cu spor !!!

sebesanu 23 ianuarie 2015 at 17:58

Baietii astia de la Kronospan am impresia ca au facut studii numai cu firme care mai de care specializate in domeniu. Dupa firma din alba cu un angajat tehno… si firma din Bucuresti care a intrat in gaura totala dupa 2012 cand s-a schimbat guvernul acum ne-au scos ochii cu o firma cu 2 angajati si doi actionari. Oare cei care au dat aprobarile nu au verificat si aceste firme? e de ajuns o stampila si maine imi pot deschide fabrica de otrava in centrul Sebesului? Ne ajuta cineva cu date despre profesorul din Cluj mare specialist in dispersarea rezidurilor? Cum de nu au facut studiul cu cei de la Alba care nu cred ca le-ar fi dat stampila de ok ca traiesc si ei aici?

hans 23 ianuarie 2015 at 18:28

Bai sebesenilor, mai taceti din gura si vedeti-va de proteste ca smecherii de la Kronospan isi dau singuri la geoale! in avantul lor de a se da nepoluatori au zis de instalatiile de monitorizare de la Alpin si Scoala 4 din Kogalniceanu iar cei de la Mediu la cererea prefectului au pus pe panouri ce masoara acele statii. Surpriza! brusc aerul in sebes e prost in ultimele zile daca bate vantul pe oras sau nu bate..
Tot ei au zis ca de vina e traficul si ca cele mai mari valori masurate au fost in intersectii si in cartierele de blocuri. Ganditiva ca strazile orasului sunt o retea de vase comunicante in care exista aer poluat cu formaldehida care din pacate e mai grea ca aerul. cand introduci in aceasta retea un piston care se deplaseaza pe o anumita directie aerul are tendinta sa iasa in zonele cu presiune mai mica adica strazile laturalnice scoli sau casele oamenilor. de asemenea cand masinile opresc in intersectie sa se asigure acolo presiunea e mai crescuta ca in spatele lor deci si concentratia de poluator. Daca nu ma credeti faceti o incercare cu o banala pompa de bicicleta la care i astupati evacuarea. Veti vedea ca manerul are tendinta sa o ia inapoi in momentul in care va opriti cu apasarea pe la mijlocul pompei. Se pare ca fie din aroganta fie din disperare baietii fac in fiecare zii greseli in loc sa recunoasca deschis ca gresesc si sa incerce gasirea unei locatii adecvate acestei fabrici de formaldehida.

Adrian 26 ianuarie 2015 at 10:11

in Alba Iulia pe panoul din centru afiseaza concentratia de formaldehida din Sebes. E ciudat ca de 4 zile afiseaza concentratia din 22.01.2015. Atunci o fi fost in regula….cine stie, dupa aceea s-a inrautatit….. Oricum ieri era dezastru in Sebes la cum arata in timp ce iesea pe cosuri la Kronospan ca pe gura unor balauri….

Ozibuna_68 27 ianuarie 2015 at 11:07

Felicitari celor care duc, cu mare indarjire si pricepere, aceasta lupta ! Ganduri bune si multe multumiri d-lui Iulius Fagarasan !!!!!
Suntem si noi aproape.

Comentariile sunt oprite