FOTO/ VIDEO: ,,Balada populară în zona folclorică Alba” – lansare de carte și spectacol folcloric cu interpreți de renume, la Alba Iulia
Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” a finalizat perioada de cercetare și arhivare a baladei populare din Județul Alba, moment care este marcat prin lansarea și diseminarea cărții ,,Balada populară în zona folclorică Alba” și susținerea unui spectacol folcloric extraordinar.
Pe scenă susțin recitaluri Maria Filimon, Nicolae Plută, Nicolae Tuhuț, Floricica Moga, Dorina Narița, Cătălin Hașa, Marinela Baba; Leontina Fărcaș și Grupul vocal ”Muguri de tezaur”, acompaniați de Ansamblul folcloric ”Augustin Bena” al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.
Proiectul „Balada populară în zona folclorică Alba”, cu un buget total de 50.000 lei, din care 5.000 lei contribuția proprie a instituției și 45.000 lei finanțare nerambursabilă acordate de AFCN, a avut drept scop crearea unei arhive cu baladele populare din zona folclorică a Albei.
Obiectivul general al proiectului a fost cercetarea, conservarea, valorificarea și promovarea baladelor populare din judeţul Alba, iar obiectivele specifice au fost: valorificarea potențialului cultural și creativ al județului Alba și promovarea acestuia în mediile artistice, culturale, cât și în rândul publicului larg, dezvoltarea aptitudinilor de receptare a unui act cultural de dimensiuni mari și participarea efectivă a comunității la desfășurarea activității, precum și realizarea unei legături interumane între membri comunității, identificarea și valorizarea persoanelor vârstnice, deținătoare de informații privitoare la tema cercetării, schimburi culturale între artiștii amatori din județul Alba, din Transilvania și din Republica Moldova, creșterea gradului de interes a tinerilor pentru creația și tradiția populară.
De asemenea proiectul și-a propus şi dezvoltarea sentimentului de recunoaștere de sine și apartenență la comunitate, încurajarea tinerilor în cunoașterea și păstrarea tradițiilor locale, promovarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al zonei, facilitarea accesului la cultură prin accesul gratuit al spectatorilor la toate evenimentele proiectului şi conștientizarea autorităților locale asupra beneficiilor diversificării ofertei culturale la nivel local și asupra rolului partimoniului imaterial în viața comunității pe care o sprijină.
[nggallery id=6213]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
24-25 mai 2025 | Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa, în județul Alba, un colț de rai din Munții Apuseni
24-25 mai 2025 | Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa, în județul Alba, un colț de rai din Munții Apuseni Autoritățile locale din comuna Bucium au stabilit când se va desfășura ediția 2025 a tradiționalei manifestări „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa. Serbarea Narciselor 2025 va avea loc în zilele de 24 și 25 mai. Citește și: […]