Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO. Bacalaureat 2018. Subiectele și baremele la matematică și istorie: Absolvenții de liceu au susținut proba obligatorie a profilului

Ziarul Unirea

Publicat

în

  • Bacalaureat 2018. Subiectele la matematică și istorie din cadrul examenului de Bacalaureat 2018.

Absolvenții de liceu au susținut, miercuri, proba obligatorie a profilului, la matematică și istorie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale. Elevii din Alba nu au voie să iasă cu subiectele din sălile de examen, însă au spus, întrebați de ziarulunirea.ro, subiectele pe care le-au avut de rezolvat.

UPDATE: Subiectele și baremele au fost publicate pe EDU.RO, portalul Ministerului Educației Naționale: Click AICI pentru a le descărca

Potrivit IȘJ Alba, dintre cei 2392 de candidați înscriși, 165 au fost absenți. Nu au fost elevi eliminați

Luni, elevii au susținut proba la limba română, iar mați, elevii aparținând minorităților naționale au susținut proba la limba maternă.

În județul Alba sunt șapte centre de examen: La Colegiul ”Dionisie Pop Marțian, Colegiul Tehnic ”Dorin Pavel”, Colegiul Tehnic ”Apulum”, (în Alba Iulia), Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Național ”Inochenție Micu Clain” Blaj și Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni.

La proba de istorie de la Bacalaureat 2018 subiectul întâi a fost un text despre constituirea României Mari în baza căruia au trebuit să rezolve mai multe cerinţe. La subiectul al doilea, absolvenții de liceu la profilul de filologie au avut de rezolvat mai multe cerinţe referitoare la domnia lui Ștefan cel Mare. La subiectul al treilea, candidaţii au avut de scris un eseu despre regimul totalitar din perioada postbelică. De asemenea, elevii au avut de rezolvat cerinţe legate de perioada paşoptistă şi Tratatul de la Paris.

La proba de matematică de la profilul real, subiectul numarul trei a avut o dificultate mai ridicată. Elevii care au ieșit de la examen au declarat că au avut de rezolvat derivate, logaritmi și integrale.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Calendar Bacalaureat 2018:

Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie.

Proba la Limba şi literatura maternă – Eb) este programată marţi, 26 iunie.

Proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie.

Ultima probă scrisă – la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura joi, 28 iunie

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12,00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12,00 – 16,00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul orar 7,30 – 8,30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Potrivit metodologiei în vigoare, timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio, precizează MEN.

Potrivit MEN, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

„În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat”, arată MEN.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate, „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii”. Cu alte cuvinte, nota Comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea