FOTO/ VIDEO| Autostrada Sebeș – Turda: Lotul 3, singurul finalizat la timp. Constructorul Tirrena Scavi promite inaugurarea în toamna 2017
*Autostrada Sebeș – Turda: Lotul 3, între Aiud și Decea, singurul finalizat la timp. Constructorul Tirrena Scavi promite inaugurarea în toamna 2017 *S-au turnat deja primii 3 kilometri de asfalt *Viaductul de 700 de metri peste râul Mureș – cel mai lung și spectaculos pasaj de pe A10 – Disponibilitate financiară și mobilizare maximă în șantier – secretele constructorului
Pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda, care se întinde pe o lungime de 12,45 km, de la intrare în Aiud până la Decea (km 41+250 – km 53+700), a început asfaltarea. Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns deja la 83%, iar reprezentanții constructorului italian Tirrena Scavi S.p.a. își asumă ca termen de finalizare toamna acestui an, în a doua jumătate a lunii septembrie sau prima jumătate a lunii octombrie. S-au turnat deja primii 3 kilometri de strat final de uzură, de la km 41+250 până la km 43+500, iar ritmul de lucru este de circa 1 kilometru de asfalt pe zi.
”Mergem în paralel cu câte două utilaje de turnat asfalt pentru continuitate și pentru eficiență. Asfaltul provine de la cele două stații proprii”, a explicat Umberto Paci, coordonator de proiect pe lotul 3 și reprezentant al constructorului italian, potrivit căruia până la sfârșitul lui august tot tronsonul va fi asfaltat.
Singura problemă care încă mai stă în calea constructorului este un stâlp de înaltă tensiune situat chiar în mijlocul drumului, la km 53+650 (la granița cu lotul 4) și care trebuie mutat de către cei de la Electrica. Constructorul spune că așteaptă de aproape un an ca stâlpul să fie mutat și că are promisiuni că aceasta se va întâmpla până la sfârșitul lunii iunie. În paralel cu lucrările de asfaltare se mai lucrează intens la terminarea unui pasaj peste calea ferată.
Citește și: FOTO/ VIDEO: Pe Autostrada Sebeș-Turda, Lotul 1, se va putea circula cel mai devreme la sfârșitul lui 2019
”Am fost puțin întârziați din cauza avizelor și aprobărilor pe care a trebuit să le obținem”, a explicat ing. Ion Onițiu. Alți factori care au determinat mici întârzieri în execuție, fără consecințe însă, au fost strămutarea unui cimitir de circa 300 de locuri în zona Gâmbaș (lucrare neprevăzută care ar putea crește costurile cu circa 100.000 de euro) și descărcări arheologice complexe.
*Viaduct de 700 de metri peste râul Mureș – cel mai lung și spectaculos pasaj de pe A10
Viaductul din zona Gâmbaș peste râul Mureș este cel mai lung de pe traseul A10 și poate fi considerat totodată cea mai spectaculoasă lucrare de pe traseu, mai ales că trece printr-o zonă cu peisaje încântătoare. Ca și particularitate, constructorul a ales pentru viaduct o structură dintr-un oțel special, cu proprietăți speciale de a-și crea propria crustă de protecție, un fel de patină naturală, aspect care i-ar putea determina pe nespecialiști să afirme că podul e ruginit.
Pe traseul lotului 3 mai există un viaduct în lungime de 400 de metri, în total fiind construite 9 poduri, două pasaje la cele două noduri rutiere, la Aiud, respectiv Unirea (Decea), plus 7 structuri casetate pentru drumurile locale, 37 de podețe prefabricate din beton. De asemenea, constructorul a fost obligat prin proiect să construiască 10 podețe metalice biopermeabile care să permită animalelor să-și croiască drum între cele două zone naturale protejate pe care le străbate lotul 3. Doar teoretic, însă, deoarece de o parte și alta a autostrăzii există deja bariere greu de trecut de către broaște, șopârle și alte târâtoare, și anume Mureșul, calea ferată și DN1.
*Lotul 3, singurul din cele 4 care va fi gata la timp
Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda este singurul din cele 4 care va fi finalizat la timp. E adevărat că aici kilometrii sunt mai puțini, terenul nu a pus probleme deosebite (ca pe lotul 2, de exemplu) și nu există lucrări de complexitatea nodului rutier de la Sebeș, (lotul 1), însă și abordarea a fost una diferită. O disponibilitate financiară și mobilizare de utilaje și muncitori superioare par să fie secretele acestei reușite. Din martie se lucrează zilnic cu aproximativ 250 de utilaje (majoritatea aparținând constructorului Tirrena Scavi și mai puțin subcontractorilor) și cu 500 de angajaţi, dintre care 400 sunt mobilizați pe șantier.
”În prima fază am lucrat din banii noștri, până la stadiul fizic de aproximativ 50%. Suntem o firmă veche în România, cu lucrări importante, cu un rulaj mare și o relație serioasă cu băncile, astfel că ne-am putut permite să susținem inițial din banii noștri toate lucrările. Până la urmă e și în avantajul constructorului să termine cât mai repede și să se mute la altă lucrare”, a precizat Umberto Paci, reprezentantul antreprenorului italian. Din păcate, chiar dacă lotul 3 va fi finalizat în toamnă și CNAIR va decide să îl dea în folosință, aici se va putea circula pe o porțiune de doar aproximativ 7 kilometri, între cele două noduri.
Lotul 3 are 12,45 km şi urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700). Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200). Contractul semnat cu Tirrena Scavi S.p.a are o valoare de 420.511.921,44 lei (fără TVA) și a fost semnat în 16 aprilie 2014.
[nggallery id=4189]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979
FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979 Emilian Achim din Almașu Mare a pus de curând în cununa experienței sale de viață cea de-a 84-a poveste. Moțul harnic este deţinătorul primului muzeu privat din România, ale […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată