FOTO, VIDEO. Arieșul Mare s-a ,,umflat” cu bucăți gigantice de gheață, care au pornit în aval din comuna Arieșeni
În urma ploilor și temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele zile în Munții Apuseni, apa Arieșului Mare a spart gheața formată peste albie și a antrenat la vale bucăți mari de gheață, care au provocat panică printre locuitori și pagube în mai multe gospodării din comunele Arieșeni, Gârda de Sus și Scărișoara.
Marin Jurj, primarul comunei Arieșeni, ne-a declarat că bucățile de gheață de pe Arieșul Mare s-au blocat la un pod, apa și gheața s-au revărsat din albia râului, fiind afectate 3 gospodării de pe raza comunei. Pagubele nu au fost prea mari deoarece mai mulți cetățeni din localitate au intervenit rapid la deblocarea ,,zaiului” și ulterior pompierii din Câmpeni cu venit cu pompele pentru a scoate apa dintr-o gospodărie din satul Fața Cristesei.
În comuna Gârda de Sus, numeroși cetățeni au asistat la ,,spectacolul” oferit de Arieșul Mare ,,umflat” cu bucăți imense de gheață, care s-au strecurat pe sub un pod din centrul comunei, fără a-l rupe, dar totuși apa a afectat câteva case și terenuri din localitate fără a provoca pagube deosebite.
În comuna Scărișoara, bucățile de gheață s-au oprit după un pod din centrul comunei și din fericire apa a reușit să se strecoare printre gheață, fără a se bloca cursul râului. Primarul Cristian Costea a declarat că nu s-au înregistrat pagube în gospodăriile oamenilor, dar au fost afectate mai multe terenuri din apropierea râului, care au fost inundate, fără a se înregistra victime de orice fel. Acesta a declarat că la fața locului au fost prezenți reprezentanți ai ISU și ai Apelor Române care au constat situația de fapt. ,,Sperăm ca gheața să se topească, să fie spălată de apă și să pornească singură la vale dacă vremea este caldă, fără a fi nevoiți să cerem ajutorul ISU, care să o spargă prin detonare.” a mai transmis primarul comunei Scărișoara.
Chiar dacă deocamdată nu sunt semnalate probleme deosebite cu debitele Arieșurilor, în caz că ploile vor continua în perioada următoare există o probabilitate foarte mare să se producă inundații în Apuseni, deoarece stratul de zăpadă este consistent, iar aici s-au înregistrat de-a lungul timpului numeroase inundații și revărsări ale râurilor când a început să se topească zăpada.
Ovidiu CULDA
Video: sursa Facebook
[nggallery id=3375]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 3 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor