FOTO / VIDEO: Arc peste timp – Moment istoric la Muzeul Național de Istorie a României. TRICOLORUL DE LA LUPȘA, de acum 100 de ani și de azi, față în față
Povestea steagului de la Lupșa, care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în 1918, este cunoscută deja. Vineri, 18 ianuarie, la Muzeul Național de Istorie a României a avut loc un moment emțtionant, un arc peste timp.
Tricolorul care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, și care se află în prezent în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, fiind clasat în categoria Tezaur a stat lângă Tricolorul refăcut de comunitatea din Lupșa, cu ocazia Centenarului, când, la iniţiativa reprezentanţilor Primăriei Lupşa, patru femei din sat au confecţionat din lână, la fel ca în 1918, un steagul cu care delegaţia comunei Lupşa a participat la sărbătoarea de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 2018.
Tricolorul a fost dus la București de o delegație formată din aproximativ 60 de persoane, cetățeni patrioți ai comunei Lupșa, îmbrăcați în minunatele straie populare specifice comunei. A însoțit delegația
viceprimarul Ioan Radu Penciu, care, chiar dacă nu mai deține atribuții de primar, este alături de cetățenii comunei, pentru cultura și unitatea lor.
Steagul tricolor care a însoţit delegaţia comunei Lupşa, la Marea Adunare Naţională care a avut loc la Alba Iulia, în 1918, are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc şi roşul în partea inferioară.
https://youtu.be/qUia23Pts38
Fiecare dintre culorile care compun pânza se termină în vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă. Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampă este legată o eşarfă tricoloră îngustă. Pânza steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Ciapa, unul dintre participanţii la Marea Adunare Naţională. Astăzi, steagul de la Lupşa face parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur.
Steagul comunităţii din Lupşa este şi subiectul cărţii „Povestea unui steag tricolor”.
https://youtu.be/E8Kd9HmlKOk
[nggallery id=6678]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Lectură, scris și vocație cu Laura Iviniș: „Cu siguranță, cele mai frumoase experiențe sunt întâlnirile cu copiii!”
Lectură, scris și vocație cu Laura Iviniș: „Cu siguranță, cele mai frumoase experiențe sunt întâlnirile cu copiii!” Am ales de data aceasta ca „Omul de lângă noi” să fie Laura Iviniș. De ce ea? Pentru că încă de când am cunoscut-o mi-am dat seama că este o persoană despre care merită să scriu. Laura este […]