FOTO-VIDEO Alba Iulia: Mii de tineri au spus “NU consumului de droguri”, într-un marş de sensibilizare a opiniei publice
Aproximativ 3000 de elevi din unităţile şcolare din judeţul Alba împreună cu cadre didactice dar şi mulţi alţi albaiulieni au participat astăzi, 10 mai, la un marş de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri, cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”.
Cu toţii au scandat şi au purtat lozinci sau pancarte cu mesaje antidrog:”În faţa drogurilor nu suntem diferiţi” „Cu drogurile nu te joci!”, „Consumul drogurilor te consumă!”, „Crezi că ştii totul despre droguri?”, „Nu aştepta să-ţi pară rău, spune NU drogurilor din prima zi!”, „Tinerii spun NU drogurilor!”.De asemenea, a fost desfăşurat un drapel naţional de 50 de metri, ia unii dintre participanţi purtau steaguri tricolore.
În deschiderea marşului a luat cuvântul Claudiu Dușa , coordonator CPECA Alba, după care s-a citit Declaraţia antidrog a elevilor din Alba Iulia realizată de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor Alba în colaborare cu specialiştii CPECA Alba.
La manifestare a participat şi inspectorul şcolar general Dorin Sandea: „Aş vrea să vă îndemn, fără prea multă teorie ca la şcoală la lecţii, să evitaţi aşa numitele droguri uşoare, nevinovate, plăcute începând de la nevinovata cafea, care luată în exces devine drog, de la nevinovata, „plăcuta”, uneori frumos mirositoarea ţigară, care, ca orice ispită uneori e plăcută dar este un drog, cu sute pâna la mii de toxine pe unitatea de lungime, şi de ce nu alcoolul. Vă îndemn la măsură, la echilibru, pentru că oricând există o măsură acceptată, şi vă doresc să fiţi pentru toţi colegii voştri un exemplu”, i-a sfătuit pe tineri Dorin Sandea, în discursul său.
Tot în deschidere, participanţii au avut parte de un spectacol de muzică uşoară şi folk oferit de tinere talente albaiuliene. Antinia Simion, Miruna Bianu, Roxana, Goşa Şerban, Leş Damaris, Laura Todică şi Leş Claudiu au cântat câteva melodii pentru cei prezenţi astăzi în Piaţa Cetăţii.
Majoritatea dintre participanţii la marş au purtat tricouri inscripţionate cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”, realizate de Consiliul Judeţean Alba şi au distribuit materiale informative privind riscurile consumului de droguri. De asemenea, au afişat 2 bannere ale CPECA Alba şi pancarte cu acest slogan.
Surpriză! Printre participanţii la mitting s-a aflat şi un elev care pe tricou avea scris “legalizaţi marijuana”, unul dintre drogurile de risc.
UPDATE: Pentru mesajul transmis tânărul s-a ales cu o amendă de 250 de lei
Potrivit reprezentantului IJJ Alba, Cosmin Jurcoveţ, este vorba despre doi tineri, care au primit câte o amendă de 250 de lei pentru „instigare la tulburarea adunării publice”.
Marşul s-a desfăşurat în municipiul Alba Iulia pe traseul: Piaţa Cetăţii (Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia) – Str. Unirii – Str. Nicolae Iorga – Hotel Cetate – Parc Cetate – Bulevardul Transilvaniei până la monumentul Eroilor Revoluţiei (intersecţia bulevardelor Transilvaniei şi Revoluţiei 1989) şi retur.
Acţiunea era programată, inițial, în cadrul săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, însă a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.
Evenimentul a fost organizat de Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba şi Consiliul Judeţean al elevilor Alba.
Discursul coordonatorului CPECA Alba, Claudiu Dușa
Doresc să vă mulţumesc pentru participarea într-un număr atât de mare la această acţiune – marşul denumit „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”, organizat în scopul sensibilizării opiniei publice cu privire la riscurile şi consecinţele consumului de droguri; în acest mod, împreună, putem contribui la diminuarea efectelor acestei probleme sociale cu care ne confruntăm şi ne oferim reciproc sprijin-putem fi uniţi împotriva oricărei forme de consum sau trafic de droguri.
Unul din inamicii omului modern este drogul. Consumatorul de droguri are probleme reale, în relaţia cu familia, cu societatea şi cu propria viaţă, context în care izolarea consumatorilor de droguri poate deveni definitivă, în ciuda faptului că cel care consumă droguri are nevoie de asistenţă. În lupta cu drogurile sunt esenţiale voinţa de a renunţa, conştientizarea dependenţei, recunoaşterea statutului de consumator dependent şi dorinţa unei vieţi independente şi normale. Alături de consumatorul de droguri are de suferit întreaga familie. Se crează sentimente de vinovăţie, cei dragi se simt responsabili şi se acuză că nu au înţeles la timp ceea ce se petrece cu semenul lor.
Drogul este o capcană din care se iese cu greu sau nu se iese niciodată, dar datoria noastră este să le întindem mâna. Dacă pentru unii drogul este la început un refugiu, până la urmă, consumul de droguri devine patimă.
Comunitatea în care „prinde” consumul de droguri se regăseşte în faza de dezorientare culturală. Această dezorientare priveşte în special tinerii care se află în căutarea propriei identităţi sociale. Tinerii aflaţi în aceste împrejurări, deseori asociază consumul de droguri cu o cultură alternativă, a contrariilor, opusă unei comunităţi în care nu se simt integraţi.
SĂ NU UITĂM NICIO CLIPĂ CĂ ÎN FAŢA DROGURILOR NU SUNTEM DIFERIŢI!
În încheiere aş dori să mulţumesc Consiliului Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba, Consiliului Judeţean al elevilor Alba care împreună cu CPECA Alba au organizat această manifestare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată