Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

FOTO: Valea Geoagiului a intrat sub… Zodia Racului! Colonii de raci, descoperite de localnici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Localnicii au găsit recent, pentru prima oară în istoria recentă a locului, indicatorul de ”puritate” a apei: coloniile de raci, care au descoperit aici un habitat propice

Valea Geoagiului, trecând prin Rîmeț, Stremț și ajungând până la Teiuș, se poate mândri că este acum una dintre cele mai curate ape din județ. Etalonul de ”puritate” a fost descoperit în această toamnă de un cetățean din zonă, la Geoagiu de Sus. Sub mai multe pietre de la marginea Văii Geoagiului a descoperit o colonie de raci de râu, specia ”Astacus-Astacus”.

Primarul comunei Stremț, Traian Ștefan Popa, a declarat pentru ziarul „Unirea” că niciodată, în toată viața lui, nu a auzit ca în Valea Geoagiului să fi fost găsiți raci. Primarul Popa spune că este posibil ca racii să se fi înmulțit în Valea Geoagiului, deoarece aceasta este extrem de curată: ”De acum doi ani satele din amonte, Fața Pietrii și Valea Mănăstirii, au un sistem de colectare a apelor uzate foarte bine pus la punct, cu stație de tratare, astfel încât în vale nu se mai scurg tot felul de reziduuri.

În plus, pe la noi oamenii nu aruncă rumegușul în apă. De ceva vreme am amplasat pe toată raza comunei vreo 30 de suporți în care se colectează PET-uri, doze. Tot la 10 zile trebuie golite. Unde mergeau PET-urile astea înainte? Pe vale în jos, până în Mureș. Deci pe Valea Geoagiului a cam fost înlăturată poluarea. Valea se formează din două izvoare care ies la suprafață sus în munte, la Mogoș”.

Racul trăieşte în ape curgătoare sau lacuri din zona montană şi submontană, oriunde găseşte locuri propice pentru ascunzători. Sapă galerii în maluri de pământ sau se ascunde şi sub pietre sau bolovani. Este activ mai cu seamă noaptea, consumând aproape orice fel de hrană, din acest motiv reprezintă un adevărat sanitar al apelor. Este sensibil la deficitul de oxigen. Racii-de-râu se împerechează toamna, în perioada octombrie-noiembrie. Racii care preferă apele curgă­toare sunt victimele obișnuitelor deversări în albie. Practic, localnicii din aproape orice sat consideră râul ce trece prin spatele casei mai degrabă o „groapă de gunoi” decât un habitat… Cum racii nu migrează atât de repede ca peștii într-un curs de apă, chiar ocazional afectat de poluare, vor suferi mult.

Cele mai periculoase forme de poluare sunt cele cu substanțe toxice ca deversări de detergenți, diluanți, insecticide, combustibili, ciment, var, cenușă, rumeguș și alte asemenea substanțe. Într-un pârâu în care au fost deversate asemenea substanțe mortalitatea poate fi totală din acel punct înspre aval, toată speranța de refacere rămânând în porțiunea din amonte spre izvoare.

În fața acestor amenințări, deja actuale pentru racii din România, nu se prea poate lupta decât prin apărarea populațiilor existente. Având în vedere că Europa de Vest deja este puternic afectată de speciile invazive și de ciuma racilor, este foarte posibil ca prin gesturi simple făcute de noi (ca de exemplu evitarea distrugerilor în albia râurilor, a poluării, a consumului de raci) apele României să rămână în continuare bine reprezentate cu specii indigene de raci.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie 

Unirea Ziarul

Publicat

în

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie  Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea