FOTO: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a finalizat cu succes proiectul „Pro-Acces”
La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) s-a desfășurat conferința de finalizare a Programului integrat de facilitare a accesului elevilor din liceele aflate în mediile defavorizate la învățământul superior și dezvoltarea echității la nivel instituțional („Pro-Acces”), derulat în perioada 1 iulie – 14 decembrie 2017, finanțat cu suma de 254.000 de lei din Fondul de Dezvoltare Instituțională, contract CNFIS-FDI-2017-0040.
În Sala Senatului UAB au fost prezenți membrii echipei de proiect, reprezentanții partenerilor – Inspectoratul Școlar Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara – și ai colaboratorilor, precum și studenți ai UAB. În deschidere, conf. univ. dr. Lucian Marina – directorul proiectului „Pro-Acces”, a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat în derularea cu succes a acestui proiect, inclusiv celor peste 100 de profesori din cele două județe, decernând diplome de excelență membrilor echipei de proiect, partenerilor și colaboratorilor.
Conf. univ. dr. Lucian Marina a prezentat rezultatele proiectului „Pro-Acces”, în care au fost incluși peste 1.300 de elevi de la 9 licee din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori din județele Alba și Hunedoara. Este vorba despre liceeni de la Colegiul Național „Avram Iancu” și Liceul Tehnologic Silvic, din Cîmpeni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna și Liceul Teoretic Teiuș, din județul Alba, respectiv de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu și Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, din județul Hunedoara. Au fost depășiți toți indicatorii propuși în cadrul proiectului „Pro-Acces”, au avut loc activități de prezentare inovativă a ofertei educaționale, au fost acordate 34 de premii de facilitare a accesului la studii superioare, a câte 150 de lei, s-a desfășurat un concurs de eseuri motivaționale la finalul căruia au fost acordate 24 de premii, în valoare de 300 de lei, fiecare, au fost organizate excursii de studii la București și Alba Iulia, precum și seminarii de orientare profesională, toate informațiile fiind actualizate pe site-ul proiectului „Pro-Acces”.
„Vreau să vă asigur că acest proiect o să aibă continuitate, în sensul că vom păstra legătura cu elevii prin corespondență electronică, o să-i antrenăm în forumuri, chiar dacă proiectul se încheie, vom continua activitatea cu ei. În plus, ca universitate, suntem și foarte interesați în a asigura sustenabilitate acestui proiect, practic elevii vor fi cei care ne asigură viitorul întregii societăți”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Marina, directorul proiectului „Pro-Acces”.
Prof. Lavinia Ilina – inspector școlar general adjunct al IȘJ Hunedoara și prof. Ramona Cucea – inspector școlar pentru proiecte educaționale la IȘJ Alba, care a transmis mesajul inspectorului școlar general Marcela Dărămuș, au apreciat activitățile derulate în cadrul proiectului „Pro-Acces” și și-au exprimat dorința ca parteneriatul cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia să continue, având în vedere și faptul că UAB și-a prezentat mult mai atractiv și mai eficient oferta educațională comparativ cu alte universități.
Au mai luat cuvântul: prorectorul Adela Socol, profesoarele Diana Câmpan, Iulia Iuga și Cornelia Popa-Gorjanu, precum și și alți membri ai echipei de proiect, care au evidențiat aspecte din derularea activităților. Sociologul Alin Tomuș a prezentat rezultatele studiului sociologic privind impactul proiectului „Pro-Acces” prin prisma elevilor și directorilor celor 9 licee. Conform acestora, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va fi prima opțiune a elevilor pentru continuarea studiilor după ce vor fi promovat examenul de bacalaureat. Participanții la conferință au primit portofoliul proiectului „Pro-Acces” și au vizionat o selecție de imagini reprezentative din timpul activităților.
Ghidul proiectului „Pro-Acces” poate fi accesat aici
[nggallery id=5006]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi