Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a finalizat cu succes proiectul „Pro-Acces”

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) s-a desfășurat conferința de finalizare a Programului integrat de facilitare a accesului elevilor din liceele aflate în mediile defavorizate la învățământul superior și dezvoltarea echității la nivel instituțional („Pro-Acces”), derulat în perioada 1 iulie – 14 decembrie 2017, finanțat cu suma de 254.000 de lei din Fondul de Dezvoltare Instituțională, contract CNFIS-FDI-2017-0040.

În Sala Senatului UAB au fost prezenți membrii echipei de proiect, reprezentanții partenerilor – Inspectoratul Școlar Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara – și ai colaboratorilor, precum și studenți ai UAB. În deschidere, conf. univ. dr. Lucian Marina – directorul proiectului „Pro-Acces”, a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat în derularea cu succes a acestui proiect, inclusiv celor peste 100 de profesori din cele două județe, decernând diplome de excelență membrilor echipei de proiect, partenerilor și colaboratorilor.

Conf. univ. dr. Lucian Marina a prezentat rezultatele proiectului „Pro-Acces”, în care au fost incluși peste 1.300 de elevi de la 9 licee din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori din județele Alba și Hunedoara. Este vorba despre liceeni de la Colegiul Național „Avram Iancu” și Liceul Tehnologic Silvic, din Cîmpeni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna și Liceul Teoretic Teiuș, din județul Alba, respectiv de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu și Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, din județul Hunedoara. Au fost depășiți toți indicatorii propuși în  cadrul proiectului „Pro-Acces”, au avut loc activități de prezentare inovativă a ofertei educaționale, au fost acordate 34 de premii de facilitare a accesului la studii superioare, a câte 150 de lei, s-a desfășurat un concurs de eseuri motivaționale la finalul căruia au fost acordate 24 de premii, în valoare de 300 de lei, fiecare, au fost organizate excursii de studii la București și Alba Iulia, precum și seminarii de orientare profesională, toate informațiile fiind actualizate pe site-ul proiectului „Pro-Acces”.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Vreau să vă asigur că acest proiect o să aibă continuitate, în sensul că vom păstra legătura cu elevii prin corespondență electronică, o să-i antrenăm în forumuri, chiar dacă proiectul se încheie, vom continua activitatea cu ei. În plus, ca universitate, suntem și foarte interesați în a asigura sustenabilitate acestui proiect, practic elevii vor fi cei care ne asigură viitorul întregii societăți”, a declarat conf. univ. dr. Lucian  Marina, directorul proiectului „Pro-Acces”.

Prof. Lavinia Ilina – inspector școlar general adjunct al IȘJ Hunedoara și prof. Ramona Cucea – inspector școlar pentru proiecte educaționale la IȘJ Alba, care a transmis mesajul inspectorului școlar general Marcela Dărămuș, au apreciat activitățile derulate în cadrul proiectului „Pro-Acces” și și-au exprimat dorința ca parteneriatul cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia să continue, având în vedere și faptul că UAB și-a prezentat mult mai atractiv și mai eficient oferta educațională comparativ cu alte universități.

Au mai luat cuvântul: prorectorul Adela Socol, profesoarele Diana Câmpan, Iulia Iuga și Cornelia Popa-Gorjanu, precum și și alți membri ai echipei de proiect, care au evidențiat aspecte din derularea activităților. Sociologul Alin Tomuș a prezentat rezultatele studiului sociologic privind impactul proiectului „Pro-Acces” prin prisma elevilor și directorilor celor 9 licee. Conform acestora, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va fi prima opțiune a elevilor pentru continuarea studiilor după ce vor fi promovat examenul de bacalaureat. Participanții la conferință au primit portofoliul proiectului „Pro-Acces” și au vizionat o selecție de imagini reprezentative din timpul activităților.

Ghidul proiectului „Pro-Acces” poate fi accesat aici

[nggallery id=5006]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea